Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

V PRAZE PROBÍHÁ DAS FILMFEST - FESTIVAL NĚMECKY MLUVENÝCH FILMŮ. PODÍVEJTE SE CO LETOS NABÍZÍ. PODROBNÝ PROGRAM NAJDETE ZDE.

ATLAS MRAKŮ se na konci listopadu chystá do českých kin

Nejdražší nezávislý film v historii ATLAS MRAKŮ, který stál přes 100 milionů dolarů se chystá konečně do českých kin. Společnost EEAP ho uvede v závěru listopadu. Snímek sourozenců Wachovských (tvůrců Matrixu) je zpracováním stejnojmenné novely Davida Mitchela, která se stala světovým bestsellerem. Film se zabývá myšlenkou propojenosti lidských činů napříč časem a prostorem, kde má všechno svoji příčinu, následek a smysl. Příběh, ve kterém se vrahova duše v průběhu století promění ve velkého hrdinu a kde jediný laskavý skutek v přítomnosti vyvolá revoluci v daleké budoucnosti…

ATLAS MRAKŮ (foto: EEAP)

ATLAS MRAKŮ je dílem trojice kultovních filmařů – Toma Tykwera a sourozenců Andyho a Lany Wachowských. V projektu se tak jako scénáristé a režiséři spojili tvůrci legendární sci-fi trilogie Matrix, která celosvětově vydělala víc než 1,6 miliardy dolarů, a německý režisér, kterému film Lola běží o život vynesl Independent Spirit Award a nominaci na cenu BAFTA a který se mezinárodně prosadil historickým dramatem Parfém: Příběh vraha.

Atlas Mraků (foto: EEAP)

V čele hvězdného obsazení září držitelé Oscara Tom Hanks (Philadelphia, Forrest Gump), Halle Berry (Ples příšer), Jim Broadbent (Iris) a Susan Sarandon (Mrtvý muž přichází). Každý z nich – stejně jako Hugo Weaving, Hugh Grant a Jim Sturgess – v šestici navzájem úzce propojených příběhů z různých časoprostorů ztvárnil hned několik různých postav.

Mitchellova kniha, která se stala jednou z literárních událostí roku 2004, je složitě konstruovanou postmoderní koláží na hranici románového experimentu: mapuje historii lidské rasy prostřednictvím šesti příběhů z různých prostředí a dob, které zneklidňují svou útržkovitostí a nedořečeností.

Hrdinové filmu v různých podobách procházejí časem, aby dělali chyby, páchali zločiny a zrazovali své přesvědčení, ale aby nakonec – prostřednictvím své víry, naděje a odvahy – zpochybnili pesimistickou tezi o osudové neměnnosti a nenapravitelnosti věčně chybující lidské povahy.

Atlas Mraků (foto: EEAP)

Film Atlas mraků v průběhu pěti staletí zkoumá otázky týkající se lidského života a jeho smyslu. Z kaleidoskopických obrazů nabitých dynamickou akcí, hlubokými emocemi a složitými mezilidskými vazbami se rodí dojem, že jedinec může pokračovat ve své osobní trajektorii v průběhu celých věků. Duše opakovaně prochází znovuzrozením, ale je zatěžkána předchozími proviněními. Chyby mohou být napraveny – nebo opakovány. Svoboda může být získána – nebo ztracena. Ale nepřestáváme po ní toužit.

Atlas Mraků (foto: EEAP)

ZAJÍMAVOSTI

  • Sourozenci Wachovští titulu věří natolik, že se vzdali nároku na honorář a vyplaceni budou až ze zisků z filmu.
  • Všechny postavy jsou podle autora Davida Mitchella ztělesněním jedné duše. Jejich společným znakem je mateřské znaménko nad klíční kostí.
  • Atlas Mraků je název kompozice japonského skladatele Toshiho Ichiyanagiho.
  • Natáčelo se ve studiích Babelsberg poblíž Berlína a na Mallorce.
  • Oficiální český web
  • Oficiální mezinárodní web
  • Oficiální facebook Atlas mraků
Premiéra: 22. listopadu (CZ/SK)

Atlas Mraků (foto: EEAP)

Atlas Mraků (foto: EEAP)

Atlas Mraků (foto: EEAP)

Atlas Mraků (foto: EEAP)

připravil: TOTALFILM.CZ, EEAP
foto/video: EEAP, Warner Bros, Focus Features © 2012 

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast