Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

V PRAZE PROBÍHÁ DAS FILMFEST - FESTIVAL NĚMECKY MLUVENÝCH FILMŮ. PODÍVEJTE SE CO LETOS NABÍZÍ. PODROBNÝ PROGRAM NAJDETE ZDE.

V kinech od 17. října

Do kin míří nová komedie Jana Hřebejka Výjimečný stav o jednom žárlivém muži a mystifikačních reportážích. Dočkali jsme se i pokračování úspěšného hororu Úsměv, diváky vysoce hodnoceného dramatu o íránské sportovkyni Tatami nebo na Evropskou filmovou cenu nominovaného českého loutkového filmu Život k sežrání. V nabídce nechybí Coppolův opus Megalopolis, islandské vztahové drama Když se světlo zlomí a nakonec návrat restaurovaného hitu Pulp Fiction do kin po třiceti letech od premiéry.

Výjimečný stav (Česko, 2024)

Rozhlasový zpravodaj na Blízkém východě Karel Beran přijíždí na základě anonymu na otočku soukromě do Prahy. V Kamburu, který neprofesionálně opustil, však právě ve stejnou chvíli vypuká revoluce. Dostát povinnosti reportéra donutí zkušeného profesionála k mystifikačním reportážím, kdy vřavu arabské revoluce simuluje na kuchyňských spotřebičích ve vinohradském bytě. Rozkročen mezi řešením osobního problému a povinností zpravodajsky informovat posluchače se však chytne do vlastní pasti. Když se na základě vysoce sledovaných příspěvků rozhodně Český rozhlas poslat za zpravodajem podpůrný tým, ocitne se před neřešitelnou volbou: buď se přizná k mediálnímu podvodu, nebo musí předstírat vlastní smrt.

Výjimečný stav
Komedie
Česko, 2024, 100 min
Režie: Jan Hřebejk
Scénář: Milan Tesař
Kamera: Lukáš Milota
Hudba: Dušan Neuwerth, Matěj Belko
Hrají: Ondřej Vetchý, Tatiana Dyková, Jordan Haj, Jaroslav Plesl, Bořek Slezáček, Jaroslava Pokorná, Jana Plodková, Jiří Havelka, Kateřina Brožová, Jan Hrušínský, Sylvie Koblížková

Úsměv 2 (USA, 2024)

Popová hvězda Skye Riley (Naomi Scott) zahajuje turné, které má upevnit její status jedné z aktuálně nejúspěšnějších zpěvaček. Svých „patnáct minut slávy“ si však nemůže užívat naplno, protože se v jejím životě právě v téhle kritické chvíli začíná vyskytovat řada velmi drastických a nepochopitelných událostí, které přibývají jedna za druhou. Skye je bojovnice, která se už dokázala vypořádat s temnou minulostí (nebo si to aspoň myslí), a je připravená se porvat i s aktuálním ohrožením. Mezi nebem a zemí se však nacházejí děsivé síly, které se porazit nedají, i když je pro to Skye ochotná udělat cokoliv. Poznává je podle nenapodobitelného zlověstného úsměvu. V tu chvíli už ale může být na záchranu pozdě.

Úsměv 2
Smile 2

Horor / Mysteriózní
USA, 2024, 127 min
Režie: Parker Finn
Scénář: Parker Finn
Kamera: Charlie Sarroff
Hudba: Cristobal Tapia de Veer
Hrají: Naomi Scott, Rosemarie DeWitt, Kyle Gallner, Lukas Gage, Dylan Gelula, Miles Gutierrez-Riley, Peter Jacobson, Raúl Castillo, Ray Nicholson, Drew Barrymore, Daphne Zelle, Zebedee Row

Tatami (Gruzie, USA, 2023)

Íránská judistka Leila (Arienne Mandiová) a její trenérka Maryam (Zar Amirová) přijíždějí na mistrovství světa v judu v Tbilisi s odhodláním získat pro Írán první zlatou medaili. V průběhu mistrovství však přichází z nejvyšších míst islámské republiky ultimátum: Leila musí předstírat zranění a prohrát, jinak bude označena za zrádce národa. V sázce je svoboda její i její rodiny a Leila čelí životnímu rozhodnutí – má se podvolit íránskému režimu, jak ji nutí také její trenérka, anebo bojovat dál o zlato.

Tatami
Drama / Thriller / Sportovní
Gruzie / USA, 2023, 105 min
Režie: Guy Nattiv, Zar Amir Ebrahimi
Scénář: Guy Nattiv, Elham Erfani
Kamera: Todd Martin
Hudba: Dascha Dauenhauer
Hrají: Arienne Mandi, Zar Amir Ebrahimi, Jaime Ray Newman, Nadine Marshall, Mehdi Bajestani, Lir Katz, Elham Erfani

Život k sežrání (Česko, Slovensko, Francie, 2024)

Raz dva, raz dva… zkouška mikrofonu. Dvanáctiletý Ben nadevše miluje nejen muziku, ale i jídlo a vaření. A je to na něm taky znát. Když se ale jednoho dne zabouchne do spolužačky Klárky, rozhodne se s kily navíc zatočit. Na cestě za vysněnou postavou i Klárčiným srdcem mu pomáhají hlavně kamarádi z kapely a starostlivá maminka. Animovaný film režisérky Kristiny Dufkové natočený podle knižního bestselleru Mikaëla Olliviera s humorem za doprovodu nadupaných songů sleduje první strasti, lásky i nástrahy dospívání.

Život k sežrání
Keď život chutí
La Vie, en gros

Loutkový / Animovaný / Komedie / Rodinný
Česko / Slovensko / Francie, 2024, 79 min
Režie: Kristina Dufková
Předloha: Mikaël Ollivier (kniha)
Scénář: Petr Jarchovský
Kamera: Václav Fronk
Hudba: Michal Novinski
Hrají: Hugo Kovács, Tatiana Dyková, David Novotný, Klára Melíšková, Simona Babčáková, Martha Issová, Jiří Bartoška, Eliška Křenková, Sebastian Pöthe, Matěj Havelka, Matěj Ruppert, Pavla Tomicová, Jiří Macháček, Marika Procházková, Milena Steinmasslová, Agáta Tandlerová

Megalopolis (USA, 2024)

Megalopolis je římský hrdinský epos zasazený do imaginární budoucí Ameriky. Město Nový Řím musí projít proměnami, což vyvolá konflikt mezi Cesarem Catilinou, geniálním architektem, který se snaží o přechod k utopické, idealistické budoucnosti, a jeho protivníkem, starostou Franklynem Cicerem, který zůstává věrný dosavadnímu statu quo, v němž vládne chamtivost, osobní zájmy a stranické války. Mezi nimi se zmítá sociálně založená Julia Cicero, starostova dcera, jejíž láska k Cesarovi nalomila její loajalitu a vede ji ke zjištění, co si podle ní lidstvo skutečně zaslouží. Nejambicióznější projekt Coppolovy kariéry, který režisér „během 40 let až 300krát upravoval“, což svědčí o tom, že je tento vizionářský, humanistický příběh pro Francise Forda Coppolu skutečně neobyčejně důležitý.

Megalopolis
Sci-Fi / Drama
USA, 2024, 138 min
Režie: Francis Ford Coppola
Scénář: Francis Ford Coppola
Kamera: Mihai Malaimare Jr.
Hudba: Osvaldo Golijov
Hrají: Adam Driver, Nathalie Emmanuel, Shia LaBeouf, Aubrey Plaza, Giancarlo Esposito, Jon Voight, Laurence Fishburne, Dustin Hoffman, Talia Shire, Jason Schwartzman, Balthazar Getty, James Remar, Grace VanderWaal, Kathryn Hunter, D.B. Sweeney, Isabelle Kusman, Chloe Fineman, Sonia Ammar, Charlie Talbert, Pat Dortch, Bailey Coppola

Když se světlo zlomí (Francie, 2024)

Mladý kluk a dívka se do sebe zamilují. Jejich vztah se může stát oficiálním, když se on rozejde se svou současnou přítelkyní. Slíbí jí to, ale než se tak stane, kluk zemře při autonehodě. Přátelé jsou tragédií šokováni a proces truchlení jim komplikuje skryté tajemství. Setkání bývalé a budoucí přítelkyně a jejich rozloučení se vzpomínkou na chlapce vede k silnému citovému vypětí.

Když se světlo zlomí
Ljósbrot

Drama
Island / Nizozemsko / Chorvatsko / Francie, 2024, 82 min
Režie: Rúnar Rúnarsson
Scénář: Rúnar Rúnarsson
Kamera: Sophia Olsson
Hrají: Elín Hall, Katla Njálsdóttir, Mikael Kaaber, Baldur Einarsson, Ágúst Örn B. Wigum

Pulp Fiction (USA, 1994) – na týden zpět v kinech

Nejkultovnější z kultovních filmů 90. let je autorskou Biblí Quentina Tarantina, který v tomto opusu definoval základní prvky své režisérské poetiky a vytvořil dílo rozněcující náročné kritiky na festivalu v Cannes, levicové a pravicové intelektuály i zedníky dopřávající si po těžké šichtě trochu oddychu. Pulp Fiction je multižánrovým opusem, který přetéká fetišistickými detaily a popkulturními odkazy a zároveň dokonale funguje jako svrchovaně napínavý film rozvržený do inovativní příběhové struktury. Chcete vidět homosexuální znásilnění sbližující dva nepřátele na život a na smrt?

Pulp Fiction
Krimi / Drama
USA, 1994, 154 min
Režie: Quentin Tarantino
Scénář: Quentin Tarantino, Roger Avary
Kamera: Andrzej Sekula
Hrají: John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman, Bruce Willis, Harvey Keitel, Ving Rhames, Tim Roth, Amanda Plummer, Maria de Medeiros, Eric Stoltz, Rosanna Arquette, Christopher Walken, Paul Calderon, Bronagh Gallagher, Peter Greene, Stephen Hibbert, Angela Jones, Phil LaMarr, Robert Ruth, Julia Sweeney, Quentin Tarantino, Frank Whaley, Duane Whitaker, Laura Lovelace, Burr Steers, Michael Gilden, Joseph Pilato, Steve Buscemi, Emil Sitka (a.z.), Brenda Hillhouse, Chandler Lindauer, Don Blakely, Karen Maruyama, Kathy Griffin, Alexis Arquette, Lawrence Bender, Richard Rossi, Ani Sava, Venessia Valentino, Rich Turner

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast