Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

V PRAZE PROBÍHÁ DAS FILMFEST - FESTIVAL NĚMECKY MLUVENÝCH FILMŮ. PODÍVEJTE SE CO LETOS NABÍZÍ. PODROBNÝ PROGRAM NAJDETE ZDE.

Téma: Deadpool 3 spojuje dva filmové vesmíry, ohlížíme se za mutantí ságou

Dokud nezačaly moderní superhrdinské blockbustery dominovat pokladnám, jména jako Iron-Man nebo Thor byla pro většinu diváků neznámými pojmy. Studio Marvel z nich sice pečlivě vybudovalo velkofilmové ikony, dříve ale postavy platily za absolutní béčka. Práva na své mnohem populárnější výtvory jako Spider-Mana nebo X-Meny komiksový vydavatel v 90. letech prodal kvůli obavám z bankrotu. Tyto starosti jsou dnes dávno zažehnány, Marvelu se daří a Spider-Man se dokonce před pár lety zařadil zpátky po bok Avengers. X-Menům ale brány do sdíleného světa letos otevře až Deadpool a Wolverine, film, který poprvé propojí dříve zcela oddělené filmové vesmíry.

Deadpool se brzy místo kulek bude rochnit v dolarech (foto: Fox)

Počátky ze startu milénia

Práva na zfilmování příběhů o mutantech odkoupilo v devadesátkách prakticky za pakatel studio Fox. Pokoušet se převést barevné komiksové stránky na plátna v jejich plné parádě by ale okolo roku 2000 opravdu nešlo. Cokoliv, co by jen vzdáleně zavánělo komiksy, divákům znechutila neonová noční můra Batman a Robin a v kinech díky Matrixu započala éra kožených kabátů. Pod taktovkou režiséra Bryana Singera tedy filmoví X-Men z roku 2000 dostali na dnešní poměry velmi vážnou adaptaci, která hrdiny namísto barevných trikotů oblékla do černých uniforem a hned na úvod nás společně s Magnetem vhodila do válečné Osvětimi.

Odvážný směr, který se ovšem dlouhodobě vyplatil. Původní série X-Menů se díky bezchybnému castingu a skvělým postavám dopracovala až na tři díly. Trojka s podtitulem Poslední vzdor ale za trilogií nechala hodně rozpačitou tečku. Bryan Singer se raději vydal režírovat Supermana a z třetího filmu se tak v rukou řemeslníka Bretta Ratnera vyklubal jen bombastický CGI výplach. Peníze sice stále přicházely, studiu ale bylo jasné, že je načase vydat se jiným směrem.

X-Men byli před lety definiční značkou pro komiksový film (foto: Fox)

Rosomáci, prequely a rebooty

Po zpackaném Posledním vzdoru tedy Fox vsadil na jistotu a začala se chystat sólovka se zdaleka nejpopulárnější postavou původní série, Hugh Jackmanem coby Wolverinem. Snímek měl za úkol nastartovat novou odnož prequelových filmů. Na papíře ok nápad. Hůř snad ale dopadnout nemohl. X-Men Origins: Wolverine šel do produkce přímo během tehdejší stávky scenáristů, nikdo tedy pořádně nevěděl, co to vlastně ve střižně vzniká. Měsíc před premiérou navíc na internet unikla nedokončená verze filmu. Každému, kdo si ji pak stáhl, bylo hned jasné, že ani vrstva CGI make-upu tenhle maglajz nespraví.

Tržby ještě ušly, recenze ale film totálně strhaly. Rozpracovaný prequel o Magnetovi byl tedy zaříznut a padlo rozhodnutí vrátit se zpět k hlavní sérii. Ne všechny nápady na Magnetovu sólovku ale skončily v koši. Z přepracovaného scénáře nakonec vylezla X-Men: První třída, příběh mladého Magneta a Profesora X. Výměna herců je mnohdy riskantní, Michael Fassbender a James McAvoy si ale role přivlastnili během milisekundy a vdechli tak značce nový život. Jackman mezitím zkompletoval své druhé, mírně zapomenuté dobrodružství s Wolverinem, tentokráte v Japonsku, a brzy na to se vrátil k hlavní sáze ve filmu Budoucí minulost. Příběh o cestování časem si vzal opět na starost Bryan Singer a podle mnohých celá franšíza vyvrcholila právě tady. Setkání starých známých s nováčky prostě fungovalo ve všech směrech a působilo jako správné finále.

Další filmy s mladším obsazením, X-Men: Apokalypsa a Dark Phoenix, tím pádem tak nějak vyšuměly do ztracena. Uspokojivý závěr série dostala s Budoucí minulostí, Wolverinova navazující sólovka Logan posloužila jako emocionální a dramatický epilog a Phoenix ani Apokalypsa prostě nenabídly důvod se k sérii vracet. Tím méně pak spin-off Noví mutanti, který byl se sérií propojen jen velmi volně a nikdo si na něj už dnes nevzpomene.

Zachránce Deadpool a návrat k Disney

Spasitelem je až Deadpool. Totálně zvrtaná verze užvaněného žoldáka se už jednou ve filmech objevila, herec Ryan Reynolds chtěl ale postavě dopřát patřičnou péči. Po letech naléhání nakonec od studia dostal nuzný rozpočet padesát milionů, dokázal jej ale přetavit v nejúspěšnější mládeži nepřístupný film všech dob, na který navázal ještě úspěšnějším pokračováním.

Pak ale přišlo Disney. Zábavní gigant konkurenční studio Fox koupil v roce 2019 a Marvel, též ve vlastnictví Mickey Mouse, měl najednou práva na oblíbené mutanty zpět. Jenže co s nimi? Jak je zakomponovat do již rozjetého propojeného světa? Jen velmi postupně, jak ukázal variant Profesora X ve dvojce Doctora Strange nebo teasovací zmínka v seriálové Ms. Marvel. Na nostalgickou notu úspěšně brnká i animovaný návrat X-Men ’97.

Skutečné propojení obou svět§ přináší nicméně až samozvaný „Marvelovský Ježíš“. Deadpool, který tak jako tak ví, že je ve filmu, je přeci ideálním řešením. Nový snímek Deadpool a Wolverine tedy skrze multivesmírné taškařice propojuje staré známé X-Meny s novými filmy od Marvelu. A soudě podle trailerů můžeme očekávat zástup návštěv z celé původní mutantí ságy.

Jak se povedla první letošní marvelovka a snaha nasadit propojením dvou sérií celé universum zpátky na koleje, se dozvíme 25. července v kinech.

Petr Schön, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Fox, CinemArt, Falcon © 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast