Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

V PRAZE PROBÍHÁ DAS FILMFEST - FESTIVAL NĚMECKY MLUVENÝCH FILMŮ. PODÍVEJTE SE CO LETOS NABÍZÍ. PODROBNÝ PROGRAM NAJDETE ZDE.

Pragueshorts ve Varech: Na festivalu jsou k vidění slibné české kraťasy

Petr Januschka, Martin Kuba, Damián Vondrášek nebo Hana Neničková – jsou jména úspěšných mladých režisérů, kteří zaujali svými krátkými filmy na mnoha festivalech i filmových cenách. Ve festivalovém bloku Pragueshorts ve Varech jsou jejich filmy uváděny společně a patří určitě k tomu, co byste na poli krátkometrážní tvorby určitě neměli minout.

Martin Kuba absolvoval režii na pražské FAMU, jeho krátké filmy byly ale už během studia uvedeny na mnoha světových festivalech. V Česku nyní slaví úspěch s Českým lvem oceněným snímkem Vinland, který mimo jiné upozorňuje na ilegální práci migrantů u nás. V současnosti připravuje svůj celovečerní debut Tři týdny pod mořem. V následujícím podcastu jsme si s tímto tvůrcem povídali o účasti na festivalech, financování projektů nebo obtížích mladých filmařů.

Petr Januschka vystudoval scenáristiku a režii na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, kde aktuálně pokračuje ve studiu. Už nyní ale slaví velké úspěchy se svým krátkým filmem Ostrov svobody s Judit Bárdos a Jiřím Mádlem v hlavních rolích. Ti se spolu ocitnou za socialismu v letadle směr Kuba a netuší, že za chvíli spolu budou řešit možná nejtěžší rozhodnutí svých dosavadních životů.
Film už dostal Cenu české filmové kritiky, byl nominován na Českého lva a byl také uváděn v rámci Národní soutěže Pragueshorts festivalu. S režisérem jsme si v našem podcastu povídali o tématu filmu, jeho vzniku, produkci takového projektu v rámci Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně i tamní finanční podpoře mladých nadějných filmařů.

Damián Vondrášek ve filmu Rituály nabízí příběh dvou chlapců, kteří jsou vyčleněni z kolektivu. Chtějí se už konečně vymanit z pozice outsiderů, a tak se rozhodnou podstoupit přijímací rituál do místního pouličního gangu. Společně mají jedno odpoledne na to, aby gangu dokázali, že si zaslouží respekt. Lákavé dobrodružství se ale brzo změní v iniciační rituál do dospělosti.

Rituály

Hana Neničková ve filmu Za polem nabízí alkohol, kroje, tanec a konfrontace s nepříjemnými pravdami. To vše čeká mladou Elišku, která uvázne v tajemné hospodě. Musí najít odpověď na to, jestli opravdu smrtí vše končí, nebo naopak teprve začíná.

Všechny čtyři výjimečné české krátkometrážní snímky uvádí festival v bloku Pragueshorts ve Varech v pondělí 3. července v 17:00 v Kinosále B.

-red-
video/audio/foto: Totalfilm Media, Film Servis Festival Karlovy Vary © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast