Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

V PRAZE PROBÍHÁ DAS FILMFEST - FESTIVAL NĚMECKY MLUVENÝCH FILMŮ. PODÍVEJTE SE CO LETOS NABÍZÍ. PODROBNÝ PROGRAM NAJDETE ZDE.

Johnny Depp zahajuje Cannes, mimo soutěž se představí Indy či nový Scorsese, zabojují i Češi

V roce 2020 ho covid zařízl úplně, v roce 2021 ho zásadně omezil, vloni se s plnou parádou a triumfálním uvedením Top Gunu vrátil… a i letos očekává filmový svět od sluncem zalitého festivalu v Cannes velké věci. 76. ročník jedné z nejvýznamnějších oslav kinematografie začíná dnes a potrvá do příští soboty. 

Cannes se připravuje opět slavit film (foto: Festival de Cannes)

V hlavní soutěži se utká devatenáct filmů. O Zlatou palmu zabojují ta nejznělejší režisérská jména jako Aki Kaurismäki, Ken Loach, Wim Wenders nebo Wes Anderson se svou hvězdnou novinkou Asteroid City, kterou CinemArt na konci června uvede i do českých kin. Vítěze letos vybírá porota vedená švédským režisérem Rubenem Östlundem, jehož prozvracená satira Trojúhelník smutku se stala vítězem loňského ročníku.

Čestnou cenu převezme Michael Douglas, spolu s ním se ale po červeném koberci má projít i Harrison Ford, který v Cannes divákům představí očekávanou pětku Indiana Jonese, nebo Robert de Niro s Leonardem DiCapriem, kteří mají uvést krimi novinku Martina Scorseseho Killers Of The Flower Moon. Legendární filmař ji údajně musel znatelně prostříhat, aby se s i tak dost šílenou stopáží 206 minut vůbec mohl do programu festivalu vměstnat.

Celý festival otevře nové historické drama Jeanne Du Barry: Králova milenka s Johnnym Deppem v hlavní roli, volně inspirované vzestupem a pádem slavné francouzské dvorní dámy Ludvíka XV. Ta má dělnické kořeny, je mladá a touží po kultuře a potěšení. Využívá svého důvtipu a šarmu, aby se vyšplhala na společenském žebříčku a stoupala po příčkách francouzského dvora. Brzy se ocitne v přízni Deppem ztvárněného krále, který, aniž by věděl, že je ve skutečnosti kurtizánou, se do ní bláznivě zamiluje. Film se v distribuci Film Europe chystá i do našich kinosálů.

Výpravnou kostýmovku herec točil ještě než ho soud v ostře sledovaném procesu s Amber Heard zbavil nálepky násilníka, a účast na festivalu je tak pro jeho kariéru vítanou rekonvalescencí. Naposledy se na azurovém pobřeží objevil před dvanácti lety s čtvrtými Piráty z Karibiku, letos bude na světoznámém tamním marketu shánět partnery pro své drama Modigliani o titulní malířské a sochařské legendě, který má po boku Al Pacina produkovat a dokonce si na něm po pětadvaceti letech od svého debutu Bojovník znovu vyzkoušet i režii.

Letošní Cannes nesou k naší radosti i českou stopu díky dvěma projektům z produkce FAMU. O cenu pro nejlepší krátký studentský film se utká i Electra režisérky Darii Kashcheevy, která na sebe už upozornila před třemi lety oscarovou nominací pro svůj předchozí snímek Dcera. Při tvorbě své novinky využila animační techniky stop motion a pixilace, které kombinuje s hranými scénami. Pro děj filmu se inspirovala psychoanalýzou a psychoterapií. Noří se hlouběji do svých vzpomínek na dětství a prochází těmi nejbolestivějšími, aby dala průchod svým potlačovaným pocitům. Dramatický hraný kraťas Osmý den režiséra Petra Pylypčuka pak vypráví o útěku dvojice mladých lidí z pout náboženské sekty.

Daria Kashcheeva s Electrou opět září na světové úrovni  (foto: Maur Film)

Ačkoli je tedy v Cannes vše připraveno pro další velkolepou oslavu filmu, nad festivalem pluje i mírný oblak nervozity spojený s protesty proti francouzské důchodové reformě. Tamní odbory totiž hrozí pokusem vypnout v jeho průběhu proud a zásadně tím narušit průběh zahájení, promenády po červeném koberci i samotné projekce filmů. Pořadatelé jsou údajně na takový pokus připraveni zapojením několika velkých generátorů, v tuto chvíli ovšem není jasné, jak vážně je výhružka míněna.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Film Europe, Festival de Cannes © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast