Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

V PRAZE PROBÍHÁ DAS FILMFEST - FESTIVAL NĚMECKY MLUVENÝCH FILMŮ. PODÍVEJTE SE CO LETOS NABÍZÍ. PODROBNÝ PROGRAM NAJDETE ZDE.

Kdo byl Zátopek? Jak ho vnímají herci, tvůrci a sportovci? (video)

Velmi očekávaný film Davida Ondříčka Zátopek vstoupí do českých kin 26. srpna. Světovou premiéru bude mít 20. srpna na zahájení karlovarského festivalu. Příběh jedinečné sportovní legendy a čtyřnásobného olympijského vítěze Emila Zátopka má v hlavních rolích Václava Neužila a Marthu Issovou. Podívejte se na video, ve kterém Václav Neužil, Martha Issová, David Ondříček, Jan Pernica a Vavřinec Hradilek odhalují svůj pohled na jednu z největších českých sportovních legend.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Neuvěřitelná kariéra[/pullquote]O Zátopkově neuvěřitelné sportovní kariéře svědčí pár faktů. Byl vyhlášen sportovcem světa v letech 1949, 1951 a 1952.  Na Letních olympijských hrách v Londýně v roce 1948 získal zlato na trati 10 km, a stříbro na 5 km. Na Olympiádě v Helsinkách 1952 vítězí na 10 km, 5 km a v maratonu. Zisk tří zlatých běžeckých medailí na vytrvaleckých tratích na jedné Olympiádě představuje dodnes nepřekonaný počin. V roce 1975 získává jako první československý sportovec Cenu Pierra de Coubertina, udělovanou Mezinárodním výborem pro fair play při UNESCO.

David Ondříček, Martha Issová a Václav Neužil na place filmu Zátopek

Od roku 2002 stojí na čestném místě v sídle Mezinárodního olympijského výboru v Lausanne socha Emila Zátopka od Jaroslava Brože. V roce 2012 jej Mezinárodní asociace atletických federací in memoriam zařadila mezi dvanáctku sportovců, kteří byli uvedeni do síně slávy světové atletiky.  V roce 2013 ho prestižní časopis Runner´s World vyhlásil největším běžcem všech dob!

Australský rekordman Ron Clarke přijíždí v pohnutém roce 1968 do Prahy za legendárním běžcem Emilem Zátopkem, jehož bezmezně obdivuje. V rozhovorech Rona s Emilem se děj filmu retrospektivně vrací do stěžejních momentů atletova sportovního i soukromého života a spojuje se v komplexní portrét muže, jenž neztrácí tempo ani poté, co jeho poslední závod skončí a jenž dokáže bojovat nejen na atletickém oválu.  Film vypráví o nezlomné síle vůle, která dodnes inspiruje tisíce sportovců po celém světě. A také o jedinečném vztahu dvou lidí – Emila a Dany Zátopkových – kteří navzdory všem překážkám spolu strávili celý život.

Film se realizuje v produkci Kryštofa Muchy a Davida Ondříčka ve společnosti Lucky Man Films.
Koproducenty jsou mimo jiné Česká televize, Rozhlas a televízia Slovenska nebo Barrandov Studio a.s.

Distributorem filmu je společnost Falcon.

-red-
zdroj: U. Donátová, Z. Janáková 
video: Lucky Man Films © 2021

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast