Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NEUNIKL VÁM TRAILER NA HOROR NOSFERATU?, ANIMOVANOU PYŠNOU PRINCEZNU? NEBO BALERÍNU ZE SVĚTA JOHNA WICKA? ČI MARVELOVSKÉ THUNDERBOLTS*?

Total Week #40/24 – Odchod Maggie Smith, návrat Daniela Day-Lewise a experimenty DC

První říjnový víkend je tady a naše čtyřicáté letošní shrnutí filmových novinek se tu výjimečně objeví jen v textové formě; jako podcast se ale vrátí zase hned příští týden. Teď si ale posviťme na to, jak Británie a celý filmový svět ztratil poslední zářiový týden jednu ze svých nejvýznamnějších tváří, jak James Gunn a jeho znovuzrozené DC hodlá experimentovat s loutkovými filmy, jak se Daniel Day-Lewis a Andrew Garfield vrací do branže a jak pokračování The Last of Us odhalilo první upoutávku.

V podcastové podobě se Total Week vrátí zase za týden (koláž: TF)

Zemřela Maggie Smith

Minulý pátek nás ve věku 89 let navždy opustila jedna z největších britských hereckých ikon, Maggie Smith. Stalo se tomu přesně na den po odchodu jejího kouzelnického kolegy Michaela Gambona, který v potterovkách ztvárnil Albuse Brumbála; její kariéra byla ale samozřejmě mnohem rozmanitější než jen máchání hůlkou v hábitu profesorky McGonagallové. Herectví se věnovala už od raného věku a proslula hlavně jako vynikající divadelní herečka, která zářila v shakespearovských dramatech.

Na velkých plátnech se jí dostalo uznání za hlavní roli v Nejlepších letech slečny Jean Brodieové, za kterou obdržela prvního Oscara. Druhý na sebe ale nenechal dlouho čekat a Smith si pro něj přišla za svůj výkon v Apartmá v Kalifornii. Dále se objevila například v přelomovém fantasy Souboj Titánů, v celovečerní adaptaci detektivky Smrt na Nilu nebo v romantickém dramatu Pokoj s vyhlídkou. V novém tisíciletí se divákům zapsala do paměti také jako jedna z hlavních tváří seriálu Panství Downton nebo jako vraždící hospodyně v Univerzální uklízečce. Kromě filmových ocenění byla také držitelkou Řádu britského impéria a šlechtického titulu Dáma za zásluhy o umění.

Na herečku na sociálních sítích zavzpomínala celá ústřední Potterovská trojice, která o Maggie Smith mluví jako o nesmírně vtipné a svérázné ženě, jež ve filmovém průmyslu neměla obdoby. Fanoušci série pak herečku uctili pozdvižením hůlek v americkém parku Harryho Pottera. Kromě úctyhodného uměleckého odkazu po sobě Maggie Smith zanechala také dva syny, oba pracující herce, a celkem pět vnoučat.

Maggie Smith jako profesorka McGonagallová (foto: Warner Bros.)

DC experimentuje s loutkami a záporáky

Když režisér James Gunn emigroval od Marvelu k DC, studio v něm zřejmě vidělo tvrdý tvůrčí hlas, který dá jejich skomírajícímu vesmíru konečně smysl a řád. Restart celé značky začne až příští rok, na soudy je tedy příliš brzy. Svým novým postem na sociálních sítích má ale Gunn opět fandy na pochybách. DC Studios společně s animačním studiem Swaybox chystá celovečerní snímek Dynamic Duo, ve kterém se světu představí Dick Grayson a Jason Todd alias dva mladíci, kteří na sebe v komiksech oblékli dres Batmanova pomocníka Robina. Scénář pro film připravuje Matt Aldrich, autor pixarovky Coco, tradiční 3D animaci ale čekat nemáme. Swaybox se totiž specializuje na loutky a stop-motion animaci okořeněnou digitálními technologiemi.

Kromě aktuálního Jokera pak od DC můžeme v budoucnu čekat i další záporácké sólovky. Do Gunnova sdíleného světa má totiž v budoucnu přibýt i společný snímek o Batmanových klasických antagonistech Baneovi a Deathstrokeovi. Steroidy nabušeného Banea už jsme v osekané podobě potkali v Nolanově trilogii o Temném rytíři a nájemný žoldák Deathstroke měl zase zatopit Benu Affleckovi, dokud se jeho netopýří sólovka nerozpadla. Jak tahle nesourodá skládačka žánrů, stylů a konceptů nakonec zapadne do sebe, na to nejspíš zná odpověď jen Gunn samotný.

Z Robinů se v komiksech stanou hrdinové Nightwing a Red Hood (foto: DC Comics)

Herecká legenda Daniel Day-Lewis se vrací před kamery

Trojnásobný držitel Ceny Akademie Daniel Day-Lewis platí v Hollywoodu za jednoho z nejlepších žijících herců, od roku 2017 se ale na plátnech neobjevuje. Po premiéře snímku Nit z přízraků oznámil, že hodlá odejít do důchodu a nemá v plánu se na filmové placy vracet. Pro děti ale uděláme cokoliv, co jim na očích uvidíme, a Day-Lewis není výjimkou. Herec se po sedmi letech v penzi objeví ve filmu Anemone, připravuje jej totiž jeho syn a malíř Ronan Day-Lewis. Scénář pro film napsali oba pánové společně a snímku se už teď chopila produkční a distribuční společnost Focus Features.

Robbie Williams jako CGI opičák

Filmové životopisy o hudebních legendách mnohdy schytávají kritiku za své šablonovité scénáře plné vypravěčských klišé. Celovečerní verze vlastního života se brzy dočká i popová hvězda Robbie Williams, oblíbený zpěvák se ale postaral, aby jeho film Better Man mezi ostatními životopisy vyčníval. Společně s režisérem Michaelem Graceym se rozhodli úplně rezignovat na hledání Williamsova filmového představitele a namísto herce uvidíme na plátně koncertovat počítačem vytvořeného opičáka. Alespoň v první upoutávce proto Better Man mnohdy připomíná spíše zapomenutý díl Planety opic, ve kterém šimpanzovi Cézarovi namísto opičího povstání učarovala hudba. Body za odvahu dostává snímek už teď, uvidíme ale, jestli se podobné kreativita odrazí i na zbytku filmu. Dorazit by měl v prosinci.

Jednou větou…

V jedenáctém díle hororové série Saw se opět vrátí představitel ústředního záporáka Tobin Bell.

Japonský videoherní designér Hideo Kodžima, autor her Death Stranding nebo série Metal Gear Solid, se spojil s hollywoodskou talentovou agenturou a má v plánu pro sebe hledat ideální filmový nebo televizní projekt.

Andrew Garfield se po dvouleté pauze hodlá vrátit k herectví, aktivně hledá nové role a nevylučuje ani návrat ke Spider-Manovi.

28. září zemřel country zpěvák Kris Kristofferson, který se objevil například v trilogii o Bladeovi nebo původní verzi Zrodila se hvězda.

Film ze světa Gangů z Birminghamu ponese název The Immortal Man (Nesmrtelný muž) a k obsazení se nově přidal herec Tim Roth.

Jednou větou… (koláž: TF)

Trailer týdne

Televizní adaptace The Last of Us, jedné z nejpopulárnějších videoher nového milénia, předloni divákům prokázala, že i hry dovedou odvyprávět pochmurný příběh plný srdceryvných momentů, zajímavých postav a samozřejmě houbami prorostlých zombíků. Seriál byl sice nesmírně úspěšný, s druhou řadou to ale může být složité. Herní pokračování totiž před lety mezi hráči způsobilo absolutní poprask, celou fanouškovskou základnu rozdělilo na dva tábory a tvůrcům za něj dodnes chodí výhružky a hejty.

Neil Druckmann, scenárista původních her a spolutvůrce seriálu, ale před fanouškovskými připomínkami neohnul záda a společně s Craigem Mazinem hodlá ve své vizi pokračovat. Ať už bude příběh druhé řady přijatý jakkoliv, z první upoutávky tak jako tak mrazí. Joel a Ellie se usadili v městečku Jackson uprostřed hor, jejich vztah ale není, co býval. Ellie tuší, že Joel jí o její záchraně neřekl celou pravdu a je jen otázkou času, než je následky jeho rozhodnutí dostihnou.

Na co se chodilo

Žebříček návštěvnosti českých kin už sedmý týden za sebou hledá někoho, kdo by byl schopen postavit se Vlnám. Ani tentokrát se ale nikdo nenašel. Mádlovo drama opět převálcovalo konkurenci a s celkem 556 tisíci diváky překonalo v celkové návštěvnosti už i Zápisník alkoholičky. Stříbro připadlo se sedmnácti tisíci animáku Rozzum v divočině. Čísla levelu Já, padouch 4 to zatím nejsou, film má ale vynikající ohlasy, tak uvidíme, jak si povede do budoucna. Artová novinka Amerikánka neměla příliš šanci a odstartovala ze třetího místa. V top pětce se pak ještě stále drží Beetlejuice, Beetlejuice a V hlavě 2.

V Americe Rozzum v divočině ukončil Beetlejuicovu nadvládu a po několika týdnech ho sesadil z první pozice. Nemrtvý klaun se ale stále drží dobře a mezi týdny nijak výrazně nepadá. Na třetím místě skončili Transformers Jedna, kteří na zlato nedosáhli ani v úvodním víkendu a klube se z nich nejméně úspěšný film celé série. Americkou premiéru má za sebou také Coppolova Megalopolis, která se směle promítala v prázdných kinech. Se čtyřmi miliony dolarů skončila až šestá a když přihlédneme k ohlasům, lepší už to nebude. Coppolova více než stomilionová investice z vlastní kapsy se stoprocentně nevrátí, o peníze ale stárnoucímu vizionářovi naštěstí nešlo.

Na co se podívat

Pokud nemáte náladu na roztomilou hříčku s robotem Rozzum a preferujete něco vážnějšího, nabídne tento týden něco pro vás artové studio A24. Do kin vstupuje jejich nové drama Jiný člověk. Z kafkovského příběhu znetvořeného muže, který díky experimentální léčbě získá zpátky normální tvář a přivyká si na náhlé zapadání do davu, se snadno mohla stát mravokárná, sladkobolná zkazka o sebelásce, sebezdokonalování a sebehodnotě. O tom všem možná Jiný člověk je, taky ale jde o sympatický divnofilm, který má k obsahové i formální fádnosti daleko.

Petr Schön, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, CinemArt, DC Comics, MAX, Vertical Entertainment, Warner Bros.

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast