Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO VYRAZIT V ZÁŘÍ DO KINA? NAJDETE ZDE. TIPY NA NOVINKY NA STREAMU SI PROHLÉDNĚTE ZDE.

Tipy na stream: V září dorazí mafiáni Gothamu, marvelovské čarodějky i Emily v… Římě?

Po více než půlroční pauze se hrané Marvel seriály vrací společně s černokněžnicí Agathou Harkness. Ke komiksárnám přibude také podstatně přízemnější gangsterka Tučňák, uvidíme příběh dvou vrahů od tvůrců Dahmera, nového seriálového Sylvestera Stallona a také televizní návrat young adult dystopií.

Tučňák (MAX) – 19. 9.

Nové filmové pojetí Batmana s Robertem Pattinsonem v hlavní roli sice nakonec nedopadlo jako megahit, většina diváků se ale shodla, že pro komiksové studio DC se jedná o masivní krok správným směrem. Detektivní noir pláštík temnému rytíři prostě slušel a režisér Matt Reeves momentálně piluje svůj scénář pro dvojku. V mezičase ale navštívíme Gotham alespoň v televizi. Vedlejší záporák Tučňák, za kterým se pod vrstvami make-upu skrývá Colin Farrell, se objevil už ve filmu a po pádu gangsterské rodiny Falconeových se nyní hodlá stát novou hlavou gothamského podsvětí. Jeho cestu na vrchol pak zdokumentuje právě seriál Tučňák, který v trailerech slibuje hutné kriminální drama plné krve a intrik.

Monstra – Příběh Lylea a Erika Menendezových (Netflix) – 19. 9.

Nejspíš málokdo čekal, že z nového pojetí života Jeffreyho Dahmera se před dvěma lety vyklube jeden z nejsledovanějších seriálu roku. Monstrum se ale díky mrazivému hereckému výkonu Evana Peterse vyšplhalo do top tabulek Netflixu a letos se z něj stane antologie. Stejný tvůrčí tým odvypráví Příběh bratrů Lylea a Erika Menendezových, kteří v roce 1989 společně zavraždili své rodiče a několik měsíců si užívali jejich bohatství, dokud je policie konečně nedopadla. Oba bratři pak strávili roky před soudem, kde se snažili své zločiny ospravedlnit strachem o vlastní životy. Jejich otec je totiž údajně roky fyzicky i psychicky týral. Žaloba se naopak snažila prokázat, že vraždy spáchali čistě kvůli vidině obrovského dědictví.

Až na konec světa (KVIFF.TV) – 18. 9

Svůj romantický western Až na konec světa přivezl začátkem prázdnin na filmový festival ve Varech Viggo Mortensen, který si v něm nejen střihl hlavní roli, ale usedl také na režisérskou stoličku. Film se u nás sice podíval i do širší distribuce, pokud vám ale za humny nestojí nějaké to artové kino nebo jste neuzmuli lístky na projekci do Varů, nejspíš jste se s filmem minuli. Na stream jej tedy v září přinese oficiální platforma festivalu KVIFF.TV.

Emily v Paříži – 2. polovina 4. řady (Netflix) – 12. 9.

Emily v Pařiži patří mezi typické Netflixovské oddechovky pro ženy, u kterých je ideální rozdělat nějaké to víno a chvilku vypnout. Čtvrtou řadu této populární romantické komedie se ale Netflix rozhodl dávkovat nadvakrát. Zatímco prvních pět epizod dorazilo v srpnu, na druhou polovinu příběhu si diváci budou muset počkat až do září. Název seriálu může ale být protentokrát mírně zavádějící. Emily totiž alespoň podle trailerů nechá pařížské ulice za sebou a vydá se raději prozkoumat historická zákoutí italského Říma.

Král Tulsy – 2. řada (SkyShowtime) – 18. 9.

Spousta starších hereckých hvězd v dnešní době zjišťuje, že zatímco z Hollywoodu jim chodí hlavně nabídky na vedlejší postavy v akčních blbostech, v televizi se mohou daleko více umělecky vyřádit. K podobnému zjištění nejspíše před pár lety došel i Sylvester Stallone, který k seriálům dříve zavítal jen zcela výjimečně. Společně se scenáristou Taylorem Sheridanem, autorem historického dramatu Yellowstone, ale přivedli na svět povedenou kriminálku Král Tulsy, která v září dostane svou druhou řadu. Stallone se v ní převtělil do bývalého newyorkského gangstera, který se ale po letech za mřížemi rozhodl vybudovat své nové impérium raději v Oklahomě uprostřed ničeho.

Agatha: Za vším schovaná (Disney+) – 18. 9.

Ředitel Disney Bob Iger poměrně nedávno v rozhovorech kápl božskou – s komiksovými Marvel seriály to studio trochu přehnalo. Během pár let jimi Disney+ bombardovalo diváky každých pár měsíců a rozmělnilo tak celou značku. Poslední hraný seriál Echo se tedy tiše odvysílal v lednu a od té doby se Marvel opíral pouze o animaci. Po delší pauze nás ale v září čeká Agatha: Za vším schovaná, ujeté fantasy o prolhané čarodějce známé z minisérie WandaVision. Agathu Harkness v podání Kathryn Hahn nám Marvel poprvé představil jako záporačku a její vlastní seriál se podle trailerů ještě více obuje do okultismu, kouzelných ujetinek a nejspíš i nějakého toho zpívání. Svým songem Agatha All Along se postava ve WandaVision proslavila, nakolik bude ale muzikálová výprava bandy čarodějek zajímat širší okruh marvelovských fanoušků, to se teprve uvidí.

Slow Horses – 4. řada (Apple TV+) – 4. 9.

Podobný případ jako u Stallona najdeme v září i na Apple TV+, kde svůj herecký talent už nějakou dobu dává světu na odiv zase Gary Oldman. V roce 2022 tu měly premiéru rovnou dvě řady jeho kriminálky Slow Horses, založené na úspěšné knižní série. K nim pak přidal o rok později trojku a letos se Slow Horses vrátí se svou čtvrtou sérií, přičemž pětka by měla jít velmi brzy před kamery. Oldman si v seriálu zahrál ostříleného, ale také pěkně nevrlého detektiva MI5, který má na starosti oddělení odpadlíků – agentů, kteří své případy v terénu zpackali a vedení je proto naneurčito zašilo za kancelářský stůl.

Oškliví – film (Netflix) – 13. 9.

Na dystopické sci-fi pro mládež se ještě před nedávnem stávaly v kinech fronty. Doby Hunger Games, Labyrintů nebo Divergence jsou ale za námi a studia už na podobné snímky vysolí peníze jen málokdy. Pokud vám ale bitvy puberťáků proti oligarchům kdysi učarovaly, v září se nabízí vyzkoušet novinku Netflixu jménem Oškliví. Ta nás zavede do futuristické společnosti, kde každý po dovršení šestnácti let podstupuje revoluční změnu vzhledu. Z operačního sálu po ní vyjde jako fyzicky dokonalá osoba bez jakékoliv vady na kráse. Mladá hrdinka Tally odpočítává do svých šestnáctin každý den a nemůže se dočkat, až se mezi krásné zařadí. Její kamarádku naopak vábí tajné místo zvané Kouř, kde v ústraní žijí všichni takoví, kteří se systému vzepřeli a zkrášlující proceduru nepodstoupili.

Prsteny moci – 2. řada (Prime Video) – 29. 8.

Zmiňovali jsme je už minule, nové Prsteny moci ale startovaly na samém konci srpna, možná je tedy na místě si jejich premiéru připomenout. První sezonu přivítala před dvěma lety šaráda plná rasismu či poznámek o znesvěcení Tolkienova odkazu, proti které se na druhém břehu zvedla zase vlna nekritické podpory. Od té doby se situace uklidnila, nejdražší seriál všech dob si našel svou diváckou základnu a letos se vrací s druhou řadou. Na konci jedničky se po dlouhých epizodách mlžení konečně vyjevil Temný pán Sauron a z popela jižní Středozemě povstala jeho země Mordor. Elfové tedy v odpověď na novou hrozbu vykovaly pověstné Prsteny moci. Jak ale ukazují trailery na pokračování, vytvoření Prstenů bylo možná celou dobu v Sauronově plánu, jak se proplazit do myslí svých nepřátel a postupně nad Středozemí upevňovat svou hrůzovládu.

Uteklo vám něco? Naše VOD tipy z předchozích měsíců najdete tady. Nebo byste zašli radši do kina? Výběr zářijových premiér najdete tady.

Petr Schön, Totalfilm.cz
foto/video: Disney, Prime Video, Netflix, KVIFF.TV, SkyShowTime, MAX

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast