Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO VYRAZIT V ZÁŘÍ DO KINA? NAJDETE ZDE. TIPY NA NOVINKY NA STREAMU SI PROHLÉDNĚTE ZDE.

Kina prozáří Světýlka: Citlivé drama o rozpadu jedné rodiny vyniká dětskou optikou

Amálce je šest a užívá si léto u dědy a babičky. Dneska je ale něco jinak. Rodiče s ní moc nemluví, zavírají za sebou dveře a zpoza nich se linou jejich rozrušené hlasy. Snaží se je tlumit, ale občas jim to ujede. Snímek Světýlka v kreativní režii Beaty Parkanové sleduje rozpad rodiny dětskou optikou. Každý den jednou končí a tento se stává pro Amálku zlomovým. Spolu s ním totiž končí i její dětství. Některým z nás se totiž představa bezstarostného bytí rozplývá nečekaně brzo.

Z Varů do Varů

Intimní rodinné drama z pohledu šestileté holčičky Parkanová tedy roztočila jen pár dní poté, co za svůj předchozí film Slovo získala na MFF Karlovy Vary Cenu za režii. „Jsem ráda, že jsem cenu dostala těsně před začátkem natáčení svého třetího filmu, kdyby mi při režii došly argumenty pro štáb či herce“ komentovala to tehdy se smíchem.

beata-parkanova
Beáta Parkanová ve Varech (foto: KVIFF)

Natáčení dětskýma očima

Točilo se v Jihomoravském kraji a na Slovensku v průběhu července a srpna 2022. Natáčení probíhalo chronologicky kvůli maximálnímu komfortu pro dětskou herečku, což nebývá příliš obvyklé, jelikož je to náročné na čas a finance. Další technickou výzvou, které s sebou pojetí filmu neslo, pak byl způsob jeho snímání. Dění sledujeme spolu s Amálkou – klíčovou dírkou, uchem přitisknutým na dveře, očima, které jsou ve výšce pasu dospělých.

Delegace Světýlek na MFF Karlovy Vary (foto: Bontonfilm)

Nový dětský talent

„Hlavní roli hraje Mia Bankó a seslalo nám ji pár dobrých andělů. Viděla jsem ji na castingu dětí do filmu Slovo, přišla se svojí starší sestrou Leou, která ve Slovu tak skvěle hrála holčičku Emičku. Miu jsem si hned zapamatovala, nějakým osudovým pocitem, a pak věděla, že ji do Světýlek chci. Nezkoušeli jsme nikoho jiného,“ popisuje Beata Parkanová, jak vybírala hlavní dětskou hvězdu Světýlek, na jejímž výkonu něžné vyprávění filmu stojí i padá.

Výkon dětské herečky dle kritik táhne celý film (foto: Bontonfilm)

Malé herečce bylo v době natáčení jí bylo teprve sedm let a jejímu výkonu po premiéře na festivalu v Karlových Varech několik minut tleskal ve stoje zcela zaplněný sál. „Pro mě osobně je to pak ve filmu první velká práce s dítětem v hlavní roli,“ svěřila se už po prvních dnech natáčení Parkanová. „Práce s Miou byla úplně profesionální, neklamali jsme nebo nemanipulovali nevědomé dítě. Scénář se naučila a dopředu zkoušela s ostatními herci před natáčením. Byla další profesionální herečkou do party, jakkoli neměla žádné zkušenosti s natáčením. A mně se s ní pracovalo nejlépe, jak jen je možné. Absolutně otevřeně, napojeně. Myslím, že se v případě jejího hereckého výkonu stál malý zázrak – provede vás filmovým i vaším vlastní světem bez jediného falešného tónu,“ popisuje režisérka.

Zkusit být znovu dětmi

„Ti dva měli nejdřív zkusit mít zvíře, až pak dítě,“ hudruje Veronika Žilková coby filmová babička, a dává tak jednu ze svých dobře míněných, ale nevyžádaných rad. „Beata Parkanová je skvělý člověk a obrovský talent. Moc si vážím našeho setkání a důvěry svěřit mi roli její babičky. Filmová poetika a filmová řeč z ní podle mne dělá pokračovatelku filmového básníka Františka Vláčila. Točila jsem s oběma, tak si můžu troufnout srovnávat,“ uvádí herečka na konto režisérčina stylu.

Veronika Žilková, Mia Bankó a Martin Finger (foto: Bontonfilm)

Spokojený je i Martin Finger, pro nějž je role Amálčina dědy po Chvilkách a Slovu již třetí filmovou spoluprací s režisérkou: „To by mohlo zavánět rutinou, já si ale říkal, že to může být klidně naposledy, co spolu točíme, člověk nikdy neví a dal jsem do toho
všechno. Říkal jsem si, že to vůbec není samozřejmost, že točím film, který má smysl,
že trávím čas s lidmi, se kterými rád pracuji,“
vysvětluje a hezky připomíná i poselství jejich společné novinky: „Zapomínáme, jak jsme se cítili a co jsme prožívali, když jsme byli malí, to už je taková vlastnost dospělých. Myslím si, že pro dobrou výchovu našich dětí, a pro lepší svět vůbec, je nutné se umět znovu vcítit do dětské duše, do nás samotných před mnoha lety.

Se Světýlky to můžete zkusit v kinech už od 5. září.

Proč si Vary vybraly Světýlka?

-red-
foto/video: Bontonfilm, Film Servis Festival Karlovy Vary, KVIFF.TV © 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast