Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

CENY EMMY: NEJVÍCE SOŠEK POSBÍRAL SERIÁL ŠÓGUN, USPĚL TAKÉ SOBÍK, KOMEDIÁLNÍ STÁLE V KURZU NEBO MEDVĚD.

Proměny Daniely Kolářové: ČT uvádí premiérový dokument o výjimečné české herečce

Česká televize připravila pro sobotní vysílání nový dokumentární portrét výjimečné osobnosti českého filmového a divadelního herectví Daniely Kolářové. Seznam rolí, které za více než padesát let své herecké kariéry ztvárnila, čítá stovky položek. Před kamerou debutovala ve dvaceti letech televizním snímkem Konec velké epochy (1967) a před filmovou kamerou pak o rok později filmovým zpracováním Páralova románu Soukromá vichřice, kde ztvárnila jednu z hlavních postav. V roce 1968 se objevuje ve čtvrtém díle televizního seriálu Sňatky z rozumu a ve stejném roce úspěšně absolvuje pražskou DAMU.

Půl století dlouhá kariéra

Po krátkém působení v Divadle S. K. Neumanna zakotvila v Divadle na Vinohradech, kde strávila v angažmá více než čtyři desítky sezon. Vedle toho však působila i v Pražském komorním divadle, dodnes jako host hraje ve Viole, v Ungeltu a na dalších scénách. Prozatím posledními tituly v její herecké filmografii jsou role v Betlémském světle a Bratrech. Je držitelkou Ceny Alfréda Radoka, Ceny Thálie za celoživotní mistrovství v oboru Činohra a Ceny prezidenta festivalu MFF Karlovy Vary.

V komedii Léto s kovbojem s J. Hanzlíkem

Nový dokument natočil režisér Petr Slavík. Ve filmu se kromě Kolářové objeví i Hynek Bočan, Arnošt Goldflam, Vanda Hybnerová, Jan Svěrák, Zdeněk Svěrák, Lenka Vlasáková a samozřejmě také Jaromír Hanzlík, s nímž herečka dlouhá léta tvořila hereckou dvojici.

Daniela a Jaromír

Kolářová je dlouhá léta jednou z nejobsazovanějších českých hereček. V roce 1969 se poprvé před kamerou potkává s Jaromírem Hanzlíkem v historické komedii Slasti otce vlasti. V televizi pak o dva roky později hraje v legendárním sitcomu Taková normální rodinka. Následuje Noc na Karlštejně (1973), kde se opět potkává s Janzlíkem. Totéž spolu opakují v roce 1976 v komedii Léto s kovbojem.

Noc na Karlštejně

Permanentně reprízované kultovní komedie

Ve stejný rok hraje se Zdeňkem Svěrákem v kultovním Na samotě u lesa a o rok později s Oldřichem Kaiserem a Tomášem Holým v romanci Setkání v červenci. V roce 1978 zdobí po boku Josefa Abrháma v komedii Kulový Blesk. Objevila se i v seriálu Nemocnice na kraji města nebo Žena za pultem, nechybí v My všichni školou povinní nebo rodinných komediích Lucie postrach ulice a A zase ta Lucie. Na začátku 90. let vstoupila Kolářová do politiky jako poslankyně. Po opuštění politické sféry navazuje spolupráci s Janem Svěrákem a objevuje se v Akumulátoru 1 a později Tmavomodrém světě. Exceluje pak ve Vratných lahvích a nedávno v Betlémském světle.

Proměny Daniely Kolářové vysílá Česká televize v sobotu 7. září ve 21:20 na ČT1. Pořad bude pak k dispozici i na iVysílání.

-red-
foto/video: © Česká televize, FS Barrandov, NFA 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast