Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

BÁBA POD KOŘENEM: Chystá se české béčko, které čerpá z legendární reportáže TV NOVA. Podrobnosti brzy.

Petrolejové lampy i Morgiana: Národní filmový archiv vrací do kin dvě klasiky s Ivou Janžurovou

Národní filmový archiv v září uvádí zpět do kin dva ikonické filmy režiséra Juraje Herze ze 70. let. V digitálně restaurované podobě se od 12. září vrací na plátna psychologické drama Petrolejové lampy s Ivou Janžurovou a Petrem Čepkem v hlavních rolích. O týden později, 19. září, se na plátnech objeví Morgiana, goticko-hororový příběh o dvou sestrách, jejichž vztah zničí chamtivost. Na konci měsíce pak CinemArt do kin posílá novinkový dokument Janžurka, který o své matce natočila Theodora Remundová.

Morgiana (1972)

Devadesát let od narození klasika Juraje Herze

Snímky Juraje Herze, často protkané prvky hororu a fantastiky, se staly významnou součástí československého filmového dědictví. V letošním roce, kdy by režisér oslavil devadesáté narozeniny, uvede Národní filmový archiv zpět do kin dva z jeho nejvýraznějších snímků. V obou filmech ztvárnila titulní roli herečka Iva Janžurová. 

Emancipovaná hrdinka a zákeřná sestra

Jako první se do kin od 12. září vrátí psychologické drama Petrolejové lampy, které Juraj Herz natočil podle knižní předlohy spisovatele Jaroslava Havlíčka. Protagonistkou jemně hororového příběhu zasazeného do počátku 20. let minulého století je mladá žena hledající ženicha vhodného společenského postavení. Nakonec se provdá za zchudlého bratrance a po svatbě zjistí, že její manžel, bohémský důstojník, trpí syfilidou. Emancipovaná hrdinka tak čelí nejen nemožnosti naplnit své touhy, ale také musí snášet manželův fyzický i psychický úpadek. Film měl premiéru v roce 1971 a o rok později soutěžil o hlavní cenu na festivalu v Cannes. 

Temné stránky lidské povahy a rodinných vztahů odhaluje Herzův snímek Morgiana. Příběh se zaměřuje na konflikt dvou sester, který v boji o dědictví vyvrcholí pokusem jedné z nich odstranit druhou. Iva Janžurová ve filmu vystupuje v dvojroli –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jako éterická Klára i žárlivá Viktorie. Goticko-hororový film, který Juraj Herz natočil v roce 1972, se stal kultovním dílem, na něž odkazují i zahraniční tvůrci.

„Letošní podzim je sezónou Ivy Janžurové a Národní filmový archiv je neobyčejně rád, že může přispět jejími dvěma zásadními filmy z počátku 70. let. Naše kinematografie se v té době nořila do hlubin normalizace, ale Juraj Herz natočil dva filmy, které se jim vyhnuly. Svým pojetím postav a situací nabídl nové existenciální čtení Havlíčkova románu s přirozeným akcentem na ženskou statečnost a vytrvalost. A Morgiana, film inspirovaný Alexandrem Grinem, je mimořádnou ukázkou žánrové kinematografie, kterou Juraj Herz pěstoval celý život, od Spalovače mrtvol až po Upíra z Feratu,” uvedl ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant. 

Janžurka v kinech

26. září do kin dorazí novinkový dokument o Ivě Janžurové natočený její dcerou Theodorou Remundovou. Díky autorskému záměru i blízkému vztahu režisérky a hlavní protagonistky můžeme nahlédnout osobnost oblíbené herečky prostřednictvím vzpomínek na rodiče a dětství, životní lásky, mateřství a zásadní okamžiky, které její charakter a život utvářely. 

-red-
zdroj: E. Müllerová, NFA
foto/video: © NFA, CinemArt 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast