Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

BÁBA POD KOŘENEM: Chystá se české béčko, které čerpá z legendární reportáže TV NOVA. Podrobnosti brzy.

Milé laskavosti: Povídkový mindfuck od režiséra Chudáčků (recenze)

Oscarové železo se musí kout, dokud je žhavé. Své o tom ví řecký režisér Yorgos Lanthimos. Jeho Chudáčci v březnu vyfasovali čtyři zlaté sošky, už tou dobou ale končil produkci svého dalšího filmu, Milých laskavostí. Po pouhém půl roce si tedy můžete znovu zajít do našich kin nechat tímhle mistrem divných filmů pořádně zamotat hlavu.

Milé laskavosti (foto: Falcon)

Blázen z povolání

Po divácky relativně přístupných Chudáčcích se režisér vrací k filmařskému podivínství a vypravěčské iracionalitě, kterými se zapsal ve filmech jako Humr nebo Zabití posvátného jelena. Nejde sice o těžko stravitelný surrealismus z ranku Davida Lynche, i tak si ale u sledování těchhle tří volně propojených povídek budete víc a víc drbat hlavu.

První příběh je o muži, jehož šéf, dobrý přítel a milenec v jedné osobě zařídil velmi pohodlný, přepychový život. Zároveň ale kontroluje jeho každičký aspekt – od toho, kdy a co bude jíst a pít, kdy smí spát se svou ženou… dokonce i zda mohou mít děti nebo že by se měl připlést do smrtící autonehody. Druhá povídka jen tak mimochodem nabídne nezapomenutelný pohled do světa, kterému místo lidí vládnou psi; převážně ale je o ženě, která při oceánologickém výzkumu ztroskotá na pustém ostrůvku, když se ale konečně vrátí domů, něco je jinak. Její manžel, policista, je přesvědčen, že jde o podvodnici, která se za jeho lásku jen vydává, a postupně ji nutí k čím dál šílenějším věcem. Poslední příběh se točí okolo bizarní sexuální sekty popíjející slzy a pátrající po ženě, která dovede oživit mrtvé.

Milé laskavosti (foto: Falcon)

Tři Emmy v jednom

Povídky propojuje kromě několika alegorických společných jmenovatelů i postava tajuplného R.M.F. v podání režisérova kamaráda Yorgose Stefanakose, který figuruje i v jejich názvech, ačkoli nikdy nepromluví, do děje aktivně nezasáhne a v podstatě nic se o něm ani nedozvíme. Protože proč ne.

Ve všech třech příbězích se v různých rolích objevuje stejná skvadra herců, jako Jesse Plemons, Willem Dafoe, Margaret Qualley, Hong Chau, Mamoudou Athie… a samozřejmě nechybí režisérova favoritka Emma Stone, sakra, ta ženská tančí jako bohyně. Všichni v průběhu filmu vystřídají hned několik hereckých i sexuálních poloh, a všichni jsou pod Lanthimosovým vedením fantastičtí. V dialozích jsou vedeni k jisté strojenosti, až recitaci, na kterou si možná budete chvíli zvykat, nejen díky tomu ale film dostává poutavě snový nádech.

Sweet Dreams Are Made Of This

Kam sakra tohle povede, řeknete si v průběhu skoro tříhodinové stopáže několikrát. Lamthimos je mistr v efektivním vyprávění, gradaci jednotlivých scén i subtilním budování znepokojivé, napínavé atmosféry.  Vystačí si přitom s málem. Úplně stačí, aby hrdinka v autě odrecitovala, co za podivnost se jí to včera v noci zdálo, aby do toho autor soundtracku mechanicky bušil do dvou klavírních kláves, a stejně se přistihnete, jak filmu zobete z ruky a napjatě čekáte, co přijde dál.

  • Režie
  • Scénář
  • Kamera
  • Hudba
  • Herci
4

Milé laskavosti (2024)

Máte-li rádi provokativní filmové mindfucky a povídkové filmy, bude vám U Milých laskavostí moc dobře. Při sledování připomenou antologii Černé zrcadlo, na místo technologií se ale tyhle příběhy nechávají mizantropicky znepokojovat lidskou hlavou a tím, co všechno jsou lidi ochotni podstupovat a obětovat kvůli kontrole a zachování statu quo. Tři hodiny s Lanthimosem a jeho geniální hereckou partou utečou jako voda. Byť jde spíš o sled dokonale vystavěných scén než uceleně uspokojivý zážitek, film ve svých jednotlivostech dovede strhnout tak, že je krásně uspokojivý i ve své neuspokojivosti.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon © 2024

Milé laskavosti
Kinds Of Kindness
Drama / Komedie / Mysteriózní / Povídkový
Irsko / Velká Británie / USA, 2024, 164 min
Premiéra: 12. září 2024, Falcon
Režie: Yorgos Lanthimos
Scénář: Yorgos Lanthimos, Efthymis Filippou
Kamera: Robbie Ryan
Hudba: Jerskin Fendrix
Hrají: Emma Stone, Jesse Plemons, Willem Dafoe, Margaret Qualley, Hong Chau, Joe Alwyn, Mamoudou Athie, Hunter Schafer, Merah Benoit, Susan Elle, Timothy Hinrichs

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast