Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

MICKEY 17: UŽ JSTE VIDĚLI SCI-FI TRAILER S DOKOLA UMÍRAJÍCÍM ROBERTEM PATTINSONEM? NAJDETE HO ZDE.

Deset let od sebevraždy, které nikdo nevěří. Dokument Aneta má ukázku

Třiadvacetiletá Aneta spáchala sebevraždu třinácti ranami nožem. Ne, nejde o námět hororové sci-fi, ale o oficiální závěr české policie. A také o příběh snad nejkontroverznějšího kriminálního případu moderní historie, jehož pozadí filmaři dokumentovali dlouhých pět let. 20. září 2014 vydechla Aneta Rodová (†23) naposledy. Podlehla následkům třinácti ran nožem, z nichž několik mířilo přímo na srdce. Udělala si to sama, šokovala po vyšetřování policie. Spousta otázek ale i po tolika letech zůstala nezodpovězena. Kritizovanou práci policejních vyšetřovatelů nyní podrobili revizi zkušení dokumentaristé. U příležitosti smutného výročí je tady první upoutávka na snímek Aneta, jehož šokující zjištění může podle tvůrců vést ke znovuotevření případu.

Pozůstalí mají právo znát pravdu

Zoufalá matka, která ztratila jediné dítě a nemůže jít dál, dokud se nedozví pravdu. Svědci nesmyslné smrti, kteří zápolili s výpadky paměti a měnili svou verzi události… A přátelé, kteří s odstupem času dělají, jako by krásná dívka nikdy neexistovala. Zaslouží si Aneta Rodová takový odkaz? Ne. Pozůstalí mají právo znát pravdu, jsou přesvědčení režisér Jiří Sádek, kameraman Tomáš Kotas, producent Jiří Tuček, autor námětu Petr Konečný a další členové tvůrčího týmu nového dokumentárního filmu Aneta. „Čím hlouběji jsme šli, tím víc nejasností se začalo vynořovat. Tento příběh je tragický z jakéhokoli úhlu, protože to celé nedává rozum. Celý případ je plný otázek, které dosud nebyly zodpovězeny,“ říká režisér filmu Jiří Sádek.

Režisér filmu Aneta Jiří Sádek

Mnohaleté natáčení

Nezávisle, po své vlastní linii a za pomoci globálně uznávaných britských, kanadských, amerických a francouzských expertů filmaři mapovali, jak Aneta údajně přišla o život. Vycházeli z rozsáhlé dokumentace, podnikli vlastní vyšetřování i rekonstrukci činu. To, co mělo být záležitostí na několik měsíců, se nakonec protáhlo v mnohaleté natáčení. Do Prahy kvůli rekonstrukci události dorazili proslulý forenzní psycholog Leam A. Craig, toxikolog a soudní lékař Marc Deveaux, šéflékař floridské kliniky Jay M. Radtke a kanadský biomechanik Rob Parkinson.

Přesná kopie bytu, kde se Aneta měla sama ubodat

Nezávislé a objektivní posudky

„Chtěli jsme mít jistotu, že naše analýzy a závěry budou podložené nezávislými a objektivními odbornými posudky. Poskytli nám cenné vhledy a pomohli nám lépe porozumět technickým a vědeckým aspektům případu, a zároveň poukázali na spoustu chyb, které během vyšetřování nastaly,“ vysvětluje zapojení zahraničních odborníků režisér Sádek. Zjištěné informace, které tvůrci sesbírali a zdokumentovali, mohou vést ke znovuotevření případu. Usiluje o to matka zemřelé, Anna, která však podle dokumentaristy bojuje nejen za svou dceru, ale i za vyšší principy. „Aby se podobné nejasnosti už nikdy nikomu z nás nestaly,“ zdůrazňuje režisér.

Aneta (foto: Donart)

Ztráta srdce

Nejde přitom jen o nová svědectví, z nichž mnohá zazní na kameru vůbec poprvé, ale i další zjištění z průběhu kauzy a jejího dalšího vývoje. Filmaři například vypátrali, kam se ztratilo srdce oběti, které se právní tým matky snažil neúspěšně získat ke svému zkoumání. „To, že se při repitvě nenašlo srdce, bylo skutečně neobvyklé. To nás zarazilo a do jisté míry i zkomplikovalo hodnocení celého případu z hlediska rozlišení, zda šlo o vraždu či sebevraždu,“ říká doc. MUDr. et MUDr. Alexander Pilin, CSc., dokumentaristy přizvaný lékař z Ústavu soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze. Diváci v kinech se však podobných překvapivých detailů dozví mnohem více.

„Já osobně nepamatuji žádný český film, který by byl tak napínavý a šokující současně. Jsem přesvědčen, že se diváci v kině nebudou nudit ani vteřinu,“ dodává producent Jiří Tuček.

Aneta míří do českých kin od 7. listopadu.

-red-
foto/video: © Donart Films 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast