Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO VYRAZIT V ZÁŘÍ DO KINA? NAJDETE ZDE. TIPY NA NOVINKY NA STREAMU SI PROHLÉDNĚTE ZDE.

Velký finále PSO: Dokument o Police Symphony Orchestra je plný vtipu i emocí (recenze)

„Štvalo mě, že kolem sebe neustále slýchám, jaká je ta dnešní mládež k ničemu a že nic nedělá,“ vysvětloval sedmadvacetiletý Dominik Kalivoda, režisér nového dokumentu Velký finále PSO, na světové premiéře filmu s rekordně početnou delegací v zádech. Dokázat na příkladu stopadesátičlenného orchestru převážně dvacetiletých dobrovolných muzikantů, jak moc je tenhle boomerský povzdech mimo, se mu na ploše devadesáti minut povedlo na jedničku.

Velký finále PSO (foto: Altervision)

Police není policie

Police Symphony Orchestra není hudební těleso složené z policejních příslušníků, ale z mladých nadšenců z Police nad Metují. Kdo je nezná, možná by si představil uťáplou partu nerdíků fidlajících symfonie podle zaprášených not.

To by se ale u filmu asi nestačil divit. V jejich repertoáru zaznívají symfonické covery pecek od Billie Eilish i těch nejlepších devadesátkových vypalovaček, před koncerty pravidelně bojují s kocovinou a odvahu si dodávají pokřikem o tom, že místo, kde zrovna hrají, pořádně „rozm*daj.“ Ať už jde o finále Smetanovy Litomyšle nebo třikrát vyprodané šapitó na louce za městem.

Radost z tvorby i ze života

Stejně jako muzikantům, i tvůrcům nechybí kulišácký smysl pro humor, kdy si láskyplně a za pomocí střihu ze svých protagonistů utahují – jako když po nápadu pozvat si na koncert Paula McCartneyho přestřihnou na tázavý, zaražený výraz jejich spolupořadatele nebo když si produkční po prohrané sázce o vyprodání Lucerny nechává na zadek vytetovat logo kapely.

Že se členové orchestru s režisérem a jeho štábem během natáčení museli dost sblížit je z celkové atmosféry dokumentu evidentní, a tahle přátelská, uvolněná nálada je u sledování nakažlivá.

Velký finále PSO (foto: Altervision)

Oběti

Velký finále PSO ale není jen samá srandička. Dokument kromě radostí zajímavě přibližuje i nevyhnutelné strasti z každodenního života a organizace tak velké kapely, která musí hraní obětovat většinu svého volného času na úkor vztahů, práce či školy.

Nadšení pro věc, ambice i oběti, které muzikanti musí hudbě, koncertům a dobré věci přinášet, pak ztělesňuje zakladatelka orchestru Petra Soukupová. Do filmu vnáší spoustu autentických emocí a je jeho srdcem stejně, jako tomu evidentně je i u samého orchestru.

Chtěli byste Velký Finále PSO vidět? O projekcích informuje kapela na svých stránkách tady. Od 29. srpna pak vstupuje do všech kin.

Velký finále PSO (foto: Altervision)

Dokument pro dobrou věc

U sledování se dost možná přistihnete, že téhle sympatické partě od srdce fandíte, přestože jejich hudbu neposloucháte, v životě jste nebyli na jejich koncertu a o jejich existenci máte maximálně zběžné ponětí. V jádru totiž jde o univerzální příběh o snaze zapadnout a plnit si sny, a když orchestr řízením osudu vystoupí s francouzskou hvězdou Zaz, kterou řada členů zbožňuje, nejde za ně nemít radost.

Navíc tady nejde o žádné volnočasové hraní pro radost. Jak dokument ukazuje, výtěžky z koncertů Police Symphony Orchestra velice často putují na dobrou věc, a jejich zápal v tomhle ohledu si zaslouží velké uznání.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Altervision Media, Police Symphony Orchestra © 2024

4

Velký finále PSO (2024)

Na dokument o životě a fungování stopadesátičlenného orchestru mladých nadšenců se moc hezky kouká nejen díky fajn kameře a střihu, ale i univerzálnímu příběhu, sympatickým muzikantům a spoustě humoru i emocí.

Velký finále PSO
Dokumentární
Česko, 2024, 90 min
Režie: Dominik Kalivoda
Kamera: David Cysař
Hudba: Jan Lstibůrek
Střih: Michal Novák
Zvuk: Zdeněk Taubler

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast