Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO VYRAZIT V ZÁŘÍ DO KINA? NAJDETE ZDE. TIPY NA NOVINKY NA STREAMU SI PROHLÉDNĚTE ZDE.

Startují Benátky, uvedou nového Jokera či queer novinku s Craigem, nechybí ani české filmy

V italských Benátkách začíná 81. ročník prestižního mezinárodního filmového festivalu. Hned zkraje svůj nejnovější počin představí jako zahajovací film Tim Burton. Festival začne rozvernou rodinnou komedií Beetlejuice Beetlejuice. Na festivalu letos nechybí česká účast. Svůj film After Party uvede v sekci Horizonty extra debutující Vojtěch Strakatý. Uveden bude i koprodukční dokument Petera Kerekese Je to ve hvězdách. V Hlavní soutěži nechybí pokračování Jokera, první anglicky mluvený film Pedra Almodóvara nebo novinka Luka Gaudagnina. Festival potrvá do 7. září.

Zahajovací film Beetlejuice Beetlejuice po více než 35 letech opět přivádí na scénu nepředvídatelně šílenou postavu v podání Michaela Keatona. Od událostí prvního filmu uplynulo již mnoho let a Lydia Deetz (Winona Ryder) má nyní vlastní dceru. A přestože mladá Astrid (Jenna Ortega) na duchy nevěří, zážitky, které na ni čekají, její názor rychle změní. Do českých kin se film chystá už příští týden, 5. září.

Anglický Almodóvar, nový Joker a Craig v Mexiku se zajíčkem

Svůj první snímek v angličtině v Hlavní soutěži uvede Pedro Almodóvar. Film The Room Next Door zdobí herecká účast Julianne Moore, Tildy Swinton nebo Johna Turturra.

Diváci jsou zvědaví také na pokračování Jokera s Joaquinem Phoenixem a Lady Gagou. Snímek slibuje dramatický i muzikálový zážitek. Novinka s názvem Joker: Folie à Deux brzy zamíří také do českých kin.

Queer je novinka Luky Gaudagnina, který má za sebou celosvětově úspěšné a ceněné snímky jako Dej mi své jméno nebo nedávno uvedené tenisovo-milostné drama Rivalové. Daniel Craig se ve filmu představí jako William Lee, americký emigrant, který žije v 50. letech v Mexico City osamělým životem uprostřed malé americké komunity. Příjezd mladého studenta (Drew Starkey) do města ale Williama vyburcuje k tomu, aby konečně s někým navázal smysluplný vztah.

Queer – Daniel Craig

Velký zájem budou mít diváci určitě i o novinku Pabla Laraína Maria. Světoznámou operní pěvkyni Mariu Callasovou ve filmu ztvární Angelina Jolie. Snímek se vrací do roku 1977, kdy kdysi největší operní diva světa žije v ústraní v Paříži se svými zaměstnanci a dvěma pudly. Její zdravotní stav se stále zhoršuje. Pak dostane nabídku, aby opět vyjela na turné…

Maria – Angelina Jolie

Čeští zástupci v Benátkách

Český zástupce After Party režiséra Vojtěcha Strakatého se odehrává během jednoho dne, kdy mladá studentka Jindřiška (Eliška Bašusová) zjistí, že její otec (Jan Zadražil) nadělal obří dluhy. S kocovinou po nočním tahu se Jindřiška probouzí do domu plného exekutorů, kteří zabavují rodinný majetek a hledají jejího otce. Hrdinka filmu brzy zjistí, že jejího otce shánějí i vymahači. Její dosud bezstarostný život se obrací naruby a s nejlepší kamarádkou (Anna Tomanová) po boku čelí kritické životní situaci. Jindřiška se musí se rozhodnout, zda důvěřovat a pomoct svému otci, nebo zachránit sebe samu, dokud je čas.

After Party

V sekci Horizonty se objeví koprodukční snímek Peter Kerekese Je to ve hvězdách. Film otevírá témata pomíjivosti i trapnosti a ukazuje, že nikdy není pozdě hledat lásku… Česká kina se na svéráznou věštkyni Lucianu a její aktivní astrologii mohou těšit už letos v listopadu.

Je to ve hvězdách

A do Benátek se vrací i další český filmař – Ondřej Moravec, který v sekci Venice Immersive uvede svůj nejnovější krátkometrážní film ve smíšené realitě (divák film sleduje pomocí brýlí na virtuální realitu) Křehký domov, které spolurežíroval s Victorií Lopuchinou.

Ceny za přínos kinematografii

Režisér Peter Weir a herečka Sigourney Weaver obdrží ocenění za přínos kinematografii. Weir natočil třeba Truman Show či drama Master and Commander. Sigourney Weaver se proslavila v sedmdesátých letech hlavní rolí v prvním Vetřelci a následně nepohasínající kariérou, která trvá až do současnosti.

Festival uvede ve všech sekcích 85 filmových novinek, 17 krátkometrážních filmů a 5 nových TV sérií.

-red-
foto/video: © Vertical, archiv, 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast