Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO VYRAZIT V ZÁŘÍ DO KINA? NAJDETE ZDE. TIPY NA NOVINKY NA STREAMU SI PROHLÉDNĚTE ZDE.

Filmový festival Litoměřice: Co si nenechat ujít na posledním prázdninovém festivalu?

Úplně poslední prázdninová filmová akce se koná v západočeských Litoměřicích. Filmový festival Litoměřice (FIFELI) proběhne od 30. srpna do 1. září. Nabídne exkluzivní českou předpremiéru filmu Amerikánka režiséra Viktora Tauše, další festivalové novinky Od marca do mája či Ještě nejsem, kým chci být, a zároveň kultovní reprezentanty světové i domácí kinematografie.

Vůbec poprvé mohou diváci spatřit očekávaný celovečerní film Amerikánka Viktora Tauše. Snímek inspirovaný skutečným příběhem reálné dívky přezdívané Amerikánka si klade za cíl upozornit na slepá místa v systému ústavní péče a dětských domovů u nás, z nichž mladí dospělí odchází zcela nepřipraveni na nástrahy reálného života. Film přijede uvést delegace tvůrců.

Tipy z programu

K vidění bude na festivalu i kultovní film Cléo od pěti do sedmi (Agnès Varda, 1962). Jedná se o ve své době nejdiskutovanější „ženský příspěvek“ k francouzské nové vlně. Mladá populární zpěvačka Cléo se od lékaře dozvídá, že má možná rakovinu. Pro konečný výsledek se má vrátit po dvou hodinách. Sledujeme prožitky této ženy během vyhrocené životní situace.

Cléo od pěti do sedmi

Film Stray (Elizabeth Lo, 2020)  je zaostřen na mikroosudy toulavých psů na pozadí života v rušné istanbulské megapoli. Klidný dokumentární snímek, který inspiruje k zamyšlení nad svobodou a solidaritou a propojuje perspektivy lidí a zvířat, je dnes o to aktuálnější, kdy turecká vláda prosadila kontroverzní zákon, podle něhož by se měli odchytávat a utrácet toulaví psi.

Stray

Magicko-realistická Memoria (Apichatpong Weerasethakul, 2021) je filmem, který rozhodně nikam nespěchá a v člověku zůstává.Thajský režisér ve společnosti vědkyně Jessicy (Tilda Swinton) provede magickou kolumbijskou krajinou při putování za záhadným zvukem.

Memoria

Reprezentant íránské kinematografie, film Kde je dům mého přítele? (Abbás Kiarostamí, 1987), je pro diváky připomínkou, že v jednoduchosti je krása a žádné drama není příliš malé. Film je na seznamu 50 filmů, které je třeba vidět do 15 let podle Britského filmového institutu.

Kde je dům mého přítele?

Thriller Profil (Timur Bekmambetov, 2018) sleduje investigativní novinářku Amy, která pomocí falešného facebookového profilu vyšetřuje internetové praktiky Islámského státu při náboru mladých evropských dívek do vlastních řad.  Osobitý snímek, jenž vychází z reálných zkušeností francouzské novinářky Anny Erelleové, buduje zneklidňující atmosféru pouze prostřednictvím počítačové obrazovky.

Profil

Stylově, výtvarně a hudebně mistrovsky vytříbená romance Stvořeni pro lásku (Wong Kar-Wai, 2000) jednoho z nejzajímavějších hongkongských režisérů nás zavede do Hong Kongu v roce 1962. Do sousedních bytů se nastěhují dva manželské páry: Chow Mo-wan se ženou a Chan Li-zhen s manželem. On je redaktor místních novin, ona sekretářka, a protože jejich partneři tráví většinu času na cestách mimo domov, bývají přes poledne a večer často sami. Mezi dvěma osamělými lidmi se pozvolna rodí křehká sounáležitost.

Komedie Nic proti ničemu (Petr Marek, 2011) vypráví příběh manželů Radka a Johany, kteří přijíždějí inkognito na sraz adoptovaných, snažících se založit občanské sdružení. Rozhodují se totiž o adopci dítěte a chtějí poznat, „co z těch lidí vyroste“.

Nic proti ničemu (foto: Artcam)

Výjimečný dokument o fotografce

Libuše Jarcovjáková je legendární fotografka, která se vzepřela všem konvencím. Její život je plný fascinujících kontextů – od undergroundu v komunistickém Československu, přes focení pro módní špičky v Tokiu, až po útěk do západního Berlína. Dokument Ještě nejsem, kým chci být (Klára Tasovská, 2024), uvedený na letošním Berlinale v sekci Panorama, představuje její pozoruhodný život čočkou jejího fotoaparátu. Po projekci bude následovat debata s režisérkou dokumentu Klárou Tasovskou a producentem Lukášem Kokešem.

Loutkový film Sen noci svatojánské (Jiří Trnka, 1959) je svébytnou adaptací známé hry Williama Shakespeara, situované do červnové noci, kdy se poblíž Athén odehraje příběh dvou nešťastně zamilovaných párů, divadlem posedlých řemeslníků a nadpřirozených bytostí. Pokud jde o loutky, uvede FIFELI také film Marie (Jan B. Piskač, 2024), který měl premiéry od USA, Kanady až po Japonsko, a Velký Pán (Radek Beran, 2024) odehrávající ve fantaskním mikrosvětě výtvarníka Františka A. Skály. Na festivalu budou moci diváci vidět i loutky z filmu.

Zakončovací film

Festival uzavře intimní autentický portrét lidské soudržnosti Od marca do mája (Martin Pavol Repka, 2024), který obdržel Zvláštní uznání poroty soutěže Proxima na festivalu v Karlových Varech. Ve filmu sledujeme příběh pětičlenné venkovské rodiny, kterou čeká překvapení. Slavnostní zakončení festivalu proběhne opět za přítomnosti tvůrců.

Od marca do mája

Výstavy, koncerty, přednášky a divadlo

Vedle filmového programu nabídne FIFELI vernisáž výstavy Skrytý půvab, výběr prací studentů ateliéru Aplikovaná fotografie Fakulty umění a designu UJEP, koncerty kapel Dukla a Midi Lidi, oba festivalové večery zakončí v letním kině DJ sety. Knihovna K. H. Máchy ve spolupráci s  Institutem kresby a grafiky a Kinoklubem Ostrov (organizátor FIFELI) pořádá akci Města čtou, která se odehraje od pátku 30. 8. do neděle 1. 9. na prostranství mezi Divadlem K. H. Máchy a Gotickým dvojčetem. Jeho součástí budou autorská čtení, přednášky, divadlo pro děti i sólová akrobacie Alžběty Tiché.

V sobotu 31. srpna zahrají v letním kině kapely Dukla a Midi Lidi. Festival navštíví filmové delegace i vládní zmocněnkyně pro lidská práva.

Předprodej akreditací běží na goout.cz.

-red-
foto/video: © FIFELI, Aerofilms, Bontonfilm, Bioscop, Artcam, Totalfilm Media 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast