Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Zahradníkův rok: Neokázalé drama o zarputilém boji obyčejného člověka (recenze)

Bylo nebylo, na úpatí kopečku nedaleko zámku žil se svou manželkou zahradník s tváří Oldřicha Kaisera. Jeho domov ale jednoho dne obehnal ostnatý drát. Poklidný domov stárnoucího páru se totiž nehodí do krámu novopečenému a notně zámožnému majiteli sousedního pozemku, a postupně se tak rozjíždí tragikomický boj Davida s Goliášem.

Oldřich Kaiser a Dáša Vokatá (foto: Donart)

Čím horší neřád, tím víc se má k světu

Plakát filmu i předchozí snímky Jiřího Havelky by mohly vyvolat mylný dojem o tom, jak komediální Zahradníkův rok vlastně je. Jistý humor v některých absurdních situacích snímku rozhodně je přítomen, postupně jej ale zcela nahradí melancholie a pocit bezvýchodnosti.

Zahradník houževnatě bojuje nejen se stupňujícími se sabotážemi, ale i kafkovsky neprostupnou byrokracií. „Kůrovec,“ rozhodí rukama policista nad rozbitým skleníkem, exekutor mu pak lakonicky poradí, že „silnější pes mr…“ Tomu všemu hrdina statečně čelí jako jednočlenná armáda, což ostatně v několika scénách i podtrhuje bubínkový pochoďák v soundtracku. I jeho odhodlání ale podvrtá, když katastrálním půtkám padne za oběť pracně piplaná úroda nebo úl plný života. Divákovi se v tu chvíli chce spolu s ním uronit slzu. A bude bohužel jen hůř.

Umění mlčet

Se svým údělem se protagonista vypořádává výlučně mlčky, tvůrci se totiž rozhodli nechat Kaiserovu postavu v podstatě bez dialogů. Ostatním postavám odpovídá pouze sveřepým pohledem a těsně před jeho případnou odpovědí přestřihneme vždy pryč. Něco takového mohlo svádět k velkým hereckým gestům a manýrám, herec ale k roli přistoupil velmi subtilně. Jeho pohledy jsou výmluvné až až.

Kaiserův hlas slyšíme jen prostřednictvím předčítání Čapkových fejetonů, po kterých se film i ostatně jmenuje. Poeticky vypráví o zahradnických starostech, trápeních, láskách i triumfech napříč jednotlivými měsíci, a časovost a sezónnost je výrazným tématem filmu. Právě z voice-overů se dozvídáme o proměnlivých výzvách, které s sebou péče o přírodu a okolí každý měsíc přináší.

Cykličnost každodennosti pak vidíme na společných večeřích, které si zahradník s manželkou mlčky, ale vděčně a láskyplně dopřávají. Když už pak jeden z nich konečně slovem ticho prořízne, má to pochopitelně svou váhu.

Krása v oku pozorovatele

Podobně neokázalý, jako Kaiserův herecký projev, je i výtvarná podoba filmu. Dalo by se čekat romantické kochání krajinou, že se bude kamera s přírodou mazlit a snažit se ji zachytit v co nejkrásnějších podobách. Tak tomu ale není, a vizuál Zahradníkova roku je přísně věcný, až přízemní. Podobně jako v každodenní řeholi v péči o přírodu si v něm tak musíte najít krásu jen sami.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Donart © 2024

  • Režie
  • Scénář
  • Kamera
  • Hudba
  • Herci
4

Zahradníkův rok (2024)

Zahradníkův rok je oproti Vlastníkům a Mimořádné události, předchozím filmům Jiřího Havelky, určitě klidnější, pomalejší… snad i o něco méně divácký. Nesnaží se ani o velkou tragiku ani komedii, a stejně civilní a usazený jako jeho příběh a herecké výkony je i jeho výtvarno. I díky tomu má ale tenhle velký boj jednoho obyčejného člověka své kouzlo.

Zahradníkův rok
Premiéra: 18. července 2024 Donart
Režie: Jiří Havelka
Scénář: Jiří Havelka
Kamera: Ferdinand Mazurek
Hudba: Tadeáš Věrčák
Hrají: Oldřich Kaiser, Dáša Vokatá, Štěpán Kozub, Tomáš Jeřábek, Jiří Vyorálek, Alena Mihulová, Michal Isteník, Tereza Dočkalová, Magdaléna Borová, Vasil Fridrich

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast