Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

VOYO otevře Kauzu Kramný, v dokumentární minisérii se vrací k případu rodinné tragédie (trailer)

Nová dokumentární série z originální tvorby VOYO se věnuje případu Petra Kramného, odsouzeného za vraždu manželky a dcery během rodinné dovolené v Egyptě v roce 2013. Velmi medializovaný případ rozpracovali do pětidílné série Kauza Kramný režisér Petr Hátle se scenáristkou Kristinou Májovou. Podívejte se na ukázku.

Nebývalý zájem médií a veřejnosti, spolu s ochotou Petra Kramného s novináři hovořit, vedl k bezprecedentnímu počtu vydaných článků. Pod nánosem senzace chtivých zpráv se ale ztrácela fakta, co se v egyptském hotelu stalo, i co tragédii předcházelo. Ve vyprávění příbuzných, blízkých přátel, právníků, znalců, odborníků i samotného Petra Kramného, se po více než deseti letech tvůrci vrací k případu, který rozdělil laickou i odbornou veřejnost a nebulvárním způsobem ukáží osudy lidí, kterým tato kauza změnila život.

Oslovil jsem desítky lidí, kteří byli součástí rodiny a nejbližšího okolí Kramných. Většina z nich se se mnou ochotně sešla, ale natáčení se nechtěla zúčastnit. Každý asi z trochu jiných důvodů. Spojovala je bolest ze smrti jejich blízkých, ale i obava z toho, jak budeme jejich příběh vyprávět. Velmi si vážím toho, že se v naší sérii objeví nejbližší kamarádky Moniky Kramné. Rozhodly se vystoupit, aby uvedly na pravou míru některé z mýtů, které byly o Monice Kramné šířeny. Vážím si i účasti rodičů Petra Kramného,“ přibližuje režisér Petr Hátle a doplňuje: „Se všemi oslovenými jsem otevřeně komunikoval, vysvětloval jim, jak je jejich svědectví důležité, ale i rizika toho, co může jejich účinkování v sérii způsobit. Jasně jsem se jim snažil vysvětlit, jaká naše série bude. Že nám jde o nový, komplexní a nezatížený pohled na kauzu. Že mě upřímně zajímá jejich životní zkušenost a to, jak jim tato kauza zásadně změnila život.“

Rodina Petra Kramného

K činu se nikdy nepřiznal

V rámci natáčení tvůrci zamířili do egyptského turistického letoviska Hurghada, na karvinské sídliště, ale i do věznice Mírov, kde si Petr Kramný odpykává svůj trest. K činu se nikdy nepřiznal, trvá na své nevině, přičemž poskytl autorům dokumentární série obsáhlý rozhovor. „Nezpochybňujeme Kramného vinu, Petr Kramný je odsouzený vrah, ale v sérii poukazujeme na ‚bílá‘ místa ve vyšetřování a dáváme prostor i straně, která tvrdí, že Petr Kramný nikoho nezabil. Na prvním místě jsou lidé, kterým kauza změnila život na obou stranách konfliktu,“ říká kreativní producentka Voyo Erika Hníková.

Režisér Petr Hátle má čerstvě za sebou i svůj hraný debut Manželé Stodolovi, které se nedávno objevilo v českých kinech a také pojednávalo o skutečném případu dvou manželů vraždících důchodce.

Pod seriálem Kauza Kramný jsou kromě již jmenovaného režiséra a scenáristky podepsáni producentka společnosti MasterFilm Dagmar Sedláčková a kreativní producentka Novy a Voyo Erika Hníková.

První díl si můžete na VOYO pustit v pátek 19. července. Další díly budou následovat vždy po týdnu.

-red-
foto/video: © Skupina NOVA 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast