Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

V hlavě 2: Pixarovský megahit se povedl na jedničku (recenze)

Devět let dlouhé čekání je u konce a Pixar posílá do kin pokračování jednoho ze svých největších hitů, Vhlavě 2. Tentokrát se tvůrci rozhodli zpracovat období puberty, které je emocemi, názory, radostmi a strastmi nabité asi jako žádná jiná etapa lidského života. 

V hlavě 2 (foto: Falcon)

Ze života teenagera

Riley oslavila 13. narozeniny a je z ní oficiálně teenagerka. Po překročení tohoto milníku se člověk obvykle vydává na emocionální horskou dráhu, a tak se k základní pětce emocí z prvního dílu Radosti, Smutku, Strachu, Nechuti a Vzteku připojují ještě Úzkost, Závist, Nuda a Stud.

Celý příběh se odehrává během jednoho hokejového soustředění, kde se Riley musí naučit s těmito emocemi pracovat a dozvědět se, kým je a jakým člověkem by chtěla být. Pětice původních emocí se mezitím vydává najít Rileyna přesvědčení, která jsou klíčová pro její osobnost. Úzkost se stane šéfem velitelství, což samozřejmě nevede k ničemu dobrému. 

Nové emoce, nové pocity

Novým emocím se do děje povedlo perfektně zapadnout. Za zmínku stojí Nuda, která je tak znuděná, že hlavní konzoli ovládá „appkou“ v mobilu, do paměti se zaryje i Úzkost. I ostatní postavy ale skvěle fungují jako generátory vtipných gagů.

Do ústředního souboje Úzkosti s Radostí, který nás celým dějem provází, se divák snadno vcítí. Strachy dospívajících – že si nenajdeme kamarády, nechuť k sobě samému či úzkost z toho, co si o nás pomyslí ostatní – všechny scénář prokresluje naprosto věrohodně. 

Snad jen putování Rileyiným vědomím je ve scénáři trochu slabším místem. Na příklad utahování si z pixarovských animátorů sice pobaví, přesto se ale divák neubrání úvahám o tom, že nové nápady původní koncept zásadně neobohacují. Jinak kupředu svižně uhánějící tempo děje navíc v těchto scénách dost nepříjemně přibrzdí. Jde ale jen o drobná zaškobrtnutí v jinak parádní podívané.

V hlavě 2 (foto: Falcon)

Pouť vědomím

Vizuální stránka je, jak už jsme ostatně u Pixaru už pár dekád zvyklí, dokonalá. Studio se navíc po vzoru trendů posledních let trochu odvázalo a experimentuje s kombinací více stylů animace. Dvourozměrná postavička, kterou původní pětka na cestě Rileynou myslí potká, je příjemným obrazovým zpestřením, a pobaví i bojovník prokletý slabým útokem v designu starých arkádovek. 

Tradičně perfektní je i český dabing. Emoce jsou energické a zábavné, působí živě. Vyniká zejména Ivana Korolová jako Radost, role Úzkosti ale skvěle sedne i neoposlouchané Pavle Gajdošíkové.

  • Režie
  • Scénář
  • Animace
  • Hudba
  • Dabing
4.5

V hlavě 2 (2024)

V hlavě 2 je perfektní ukázkou toho, co Pixar umí a v čem vyniká: dojmout, předat krásné poselství a zároveň pobavit, hrát si a strhnout dokonalým vizuálem.

Vojtěch Novák, spolupracovník redakce
foto/video: Falcon, Pixar © 2024

V hlavě 2
Inside Out 2

Premiéra:
18. července Falcon
Animovaný / Dobrodružný / Komedie
USA, 2024, 97 min
Režie: Kelsey Mann
Scénář: Meg LeFauve, Dave Holstein
Kamera: Adam Habib
Hudba: Andrea Datzman
Hrají: Amy Poehler, Phyllis Smith, Lewis Black, Diane Lane, Maya Hawke, Tony Hale, Liza Lapira, Ayo Edebiri, Adèle Exarchopoulos, Paul Walter Hauser

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast