Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Tatiana Dyková osvětluje, jak se dabuje loutka, na Filmovce uvidíme oceněný Život k sežrání (video)

Je mu dvanáct, má nadváhu, zakládá kapelu a rád vaří. A také má rozvedené rodiče. Když se Ben po letních prázdninách vrátí do školy, je šokován, jak se z nudných děvčat staly najednou krásné slečny. Hlavně Klára se mu zdá neodolatelně přitažlivá. Animovaná komedie o nástrahách puberty i obezity oceněná cenou poroty na festivalu v Annecy míří také na nadcházející Letní filmovou školu v Uherském Hradišti. Tatiana Dyková se v našem videu o vzniku filmu i procesu jeho dabingu rozpovídala. Ve filmu ztvárňuje maminku hlavního hrdiny.

Dvanáctiletý Ben Pipetka rád sní a jí. A taky zpívá v kapele. A k tomu všemu se mu po návratu do školy po prázdninách začne líbit spolužačka Klárka. Co ale dělat, když ona jeho city neopětuje, a navíc ho školní lékařka zařadí do kategorie obezity druhého stupně? Film Život k sežrání režisérky Kristiny Dufkové vznikl na motivy stejnojmenné a u nás beznadějně vyprodané dětské knihy francouzského autora Mikaëla Olliviera o dospívajícím klukovi s nadváhou, který touží po vlastní restauraci a právě první okouzlení krásnou dívkou. 

Filmovou adaptaci francouzského Metráčka zdobí svižné tempo, nadhled, originální výtvarná stylizace lehce předimenzovaných loutek a také výrazná hudební složka, na které se jako autor textů podílel herec, frontman kapely Mig 21 a životní partner režisérky Kristiny Dufkové Jiří Macháček. Ostatně jejich dětem Bertě a Tondovi je snímek také věnován.

Snímek byl oceněný na prestižním festivalu animovaných filmů v Annecy Cenou poroty v soutěžní sekci celovečerních filmů, tedy stejnou cenou ve stejné sekci jako loni Tonda, Slávka a kouzelné světlo (2023).

Kristína Dufková

Vizuálně zajímavý a songy nabitý příběh o dospívání a hledání lásky k druhým i sobě samému vyniká humorem a srozumitelnými tématy pro všechny generace. Hlavní postavu dvanáctiletého Bena namluvil Hugo Kovács, jeho maminku Tatiana Dyková a tatínka David Novotný. Hlasy dalších postav potom promlouvají například Klára Melíšková, Simona Babčáková, Martha Issová nebo Jiří Bartoška.

Život k sežrání na LFŠ
sobota 27. 7. ve 13:30 Velký sál Klubu kultury
pondělí 29. 7. v 8:20 Kino hvězda

-red-
zdroj: G. Vágner, J. Sedláček
foto/video: © Aerofilms 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast