Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

KVIFF 2024: ŽIVÉ STREAMY ZE STĚŽEJNÍCH UDÁLOSTÍ KARLOVARSKÉHO FESTIVALU SLEDUJTE NA KVIFF.TV ZDE.

Podcast s Jiřím Havelkou: Od Vlastníků a Mimořádné události k Zahradníkově roku

Divadelní i filmový režisér, dramatik, herec, scenárista, moderátor, pedagog. Jiří Havelka vystudoval režii alternativního a loutkového divadla na DAMU, je jednou z kmenových autorských tvůrčích osobností divadla VOSTO5 a držitelem Českého lva za scénář k úspěšné dramedii Vlastníci. Po téhle sondě do fungování schůzí SVJ natočil Mimořádnou událost, vyprávějící o splašeném motoráčku nekontrolovatelně se řítícímu českou krajinou, a jeho třetí snímek, Zahradníkův rok, pojednává o bizarním sousedském boji mezi skromným zemědělcem a zámožným majitelem nedalekého zámku. Pichlavou dramedii premiérově uvádí aktuální festival v Karlových Varech.

Červená nit Havelkovy tvorby

„Kinematografie má obrovské možnosti ve vizualitě, narativu i divákově percepci. Součást mojí nátury je, že si vyberu jednu čočku, kterou se na téma koukám. Zajímá mě jedna buňka, jeden výsek, ne celý organismus,“ vysvětluje režisér svůj přístup k hledání námětu a jeho uchopení: „Chci totiž, aby se divák stal spolutvůrcem. Lidská mysl neustále něco tematizuje a nosí si svá přednastavení s sebou i do sálu. Pro mě je proto film pozvánka, aby se sítnice jeho mozku zapojila naplno, aby si se mnou jako s tvůrcem divák zahrál tenhle ping pong… a odnesl si vlastní film. Přijde mi to zajímavější než přinést moralistickou zprávu o tom, co je podle mě dobře, nebo špatně. Chci, abyste byli účastníky.“

Kromě toho, co mají vyjma trefného komentáře české nátury jeho filmy společného, jsme se ptali třeba i na to, jaká byla jeho zkušenost s technologií, která se jinak používá převážně jen na place Marvelovek nebo Star Wars. Jak z vás divadlo dělá lepšího filmového režiséra, a film lepšího divadelního režiséra? Jak divadelní kořeny ovlivňují jeho vnímání kamery filmové vizuality? Jak natočit hit, nota bene v aktuálním kontextu, kdy do kin horkotěžko diváky nalákáte na hollywoodský velkofilm? A jak velká výzva je chopit se vedení jednoho z největších divadelních fenoménů v téhle zemi? Nejen to se doslechnete v jednom z našich dosud nejdelších podcastů.

Závěr Havelkovy pomyslné trilogie

Zahradníkův rok, film balancující na hraně bizáru, absurdna a tragikomedie je inspirován skutečným příběhem a stejnojmenným literárním dílem od Karla Čapka.

Vypráví o zahradníkovi, který s manželkou žije na úpatí malebného kopečku. Jejich idylický život je narušen, když se na nedalekém zámku chystá usadit nový majitel, který chce přetvořit krajinu podle svých představ. Zahradnictví se brání jeho plánům, spustí se ale sled bizarních událostí. Nový majitel nejprve vytvoří plot s žiletkovým drátem a zavře příjezdovou cestu. Postupně přidává ve svých činech na intenzitě, aby dosáhl svých cílů. Zahradník se však nevzdává a snaží se bránit svůj domov. Když se policie i starostka postupně utopí ve své vlastní byrokracií, zahradník se rozhodně vzít osud do vlastních rukou.

Film vstoupí do českých kin 18. července, už nyní ale můžete zaskočit na jednu z projekcí na festivalu ve Varech.

Zahradníkův rok v Karlových Varech:
Středa 3.7., 13:00, Městské divadlo
Čtvrtek 4.7., 15:00, Malý sál
Sobota 6.7., 15:00, Kino Drahomíra

„Posloucháte Totalfilm Podcast“

Náš podcast najdete ve všech oblíbených podcastových aplikacích, vybrané epizody i na našem YouTube. Kromě rozhovorů s českými i zahraničními tvůrci a herci v něm najdete i audio verze recenzí očekávaných premiér nebo pravidelná shrnutí filmových a televizních novinek.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Donart; audio: Totalfilm Media © 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast