Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

KVIFF 2024: ŽIVÉ STREAMY ZE STĚŽEJNÍCH UDÁLOSTÍ KARLOVARSKÉHO FESTIVALU SLEDUJTE NA KVIFF.TV ZDE.

Mord: Rodinná sešlost jako prase měla premiéru ve Varech, do kin dorazí v srpnu

Výrazný debut Adama Martince studující českou náturu na pozadí vesnické zabíjačky bojuje v Hlavní soutěži letošního karlovarského festivalu. V neděli se ve Velkém sále hotelu Thermal představil film Mord ve světové premiéře. Na českou novinku byl zvědavý i prezidentský pár. Do českých kin pak snímek dorazí 8. srpna.

Režisér Adam Martinec a za ním prezidentský pár na premiéře ve Varech

Ústředním motivem filmu je rodinná sešlost na zabíjačce odehrávající se kdesi na Osoblažsku. Do hlavní role Karla obsadil režisér svého otce Karla Martince. Spolu s dalšími neherci účinkujícími v Mordu se Karel Martinec představil již v úspěšném krátkém filmu svého syna Cukr a sůl (nominován na Cenu Magnesia v rámci Českých lvů za nejlepší studentský film roku). Mord je absolventským filmem Adama Martince na pražské FAMU. Režisér v něm reflektuje své zážitky z dětství a dospívání na severní Moravě.

Absolvent Katedry hrané režie, který se narodil a vyrůstal v česko-polském pohraničí, poprvé zaujal krátkým filmem Cukr a sůl, který měl premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v San Sebastiánu. Jeho poslední krátký film Anatomie českého odpoledne získal cenu za Nejlepší krátký film na Cenách české filmové kritiky a Českého lva za Nejlepší krátký film.

Často se na Osoblažsko vracím. Je to fascinující ostrov uprostřed ničeho, je tam daleko z Česka i z Polska. Lidé odtamtud buď odjíždějí, nebo tam žijí celý život. Je to zapomenuté, ale krásné místo, kde žijí krásní lidé.


Adam Martinec o kraji, kde se film odehrává
Producent Matěj Paclík, Pavlína Balner, režisér Adam Martinec a Karel Martinec

Rodinná sešlost jako prase

Zabijačka na staré usedlosti je pro Karla už zavedenou tradicí, na kterou se těší každý rok. Je to totiž jediná příležitost pro celou rodinu, aby se sešla, pobavila, zahašteřila a dobře najedla. Jenže tentokrát je všechno jinak. Řezník tají, že má zvlhlé náboje, děda se čerstvému vdovci Karlovi bojí říct, že tahle porážka už bude poslední, dcera Lucie zas v důsledku rozpadu manželství bojuje s depresí a vnuk Dušík raději uteče pryč, než aby čelil rodičovské hádce o tom, jestli je dost starý, aby se na porážku díval. Rozlitá čerstvá prasečí krev je pro Karla poslední kapkou… Celovečerní debut Adama Martince je podivuhodně trefnou studií české nátury, která niterným vykreslením postav i břitkým humorem evokuje vrcholná díla československé nové vlny.

Film o člověčenství

“I když Mord řeší hlavně komplikovanější témata, obsahuje humor a naději. Diváci mohou z kina odcházet s příjemným pocitem, že příběh, který právě viděli, jim nebyl cizí – každý v něm dokáže najít sebe nebo své blízké,” říká o Mordu jeho producent Matěj Paclík ze společnosti Breathless Films. “Celovečerní debut Adama Martince je podivuhodně trefnou studií české nátury, která niterným vykreslením postav i břitkým humorem evokuje vrcholná díla československé nové vlny,“ dodává Natálie Kozáková z MFF Karlovy Vary a herec Aleš Bílík pozvánky uzavírá: „Je to film o člověčenství. Tu lidskost, která je ve filmu přítomná, lidi ani stroje nenaučíte.“

Po uvedení ve Varech film vstoupí do všech českých kin již 8. srpna.

-red-
foto/video: © KVIFF.TV, CinemArt, Totalfilm Media, Film Servis Festival Karlovy Vary 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast