Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Výroční cenu jubilejní Filmovky obdrží všestranný umělec Jiří Suchý

Kromě toho, že každoročně poskytuje tisícům filmových nadšenců možnost ponořit se do hlubin kinematografie, uděluje Letní filmová škola také tradiční ocenění Asociace českých filmových klubů. Tuto originální sošku vytvarovanou do podobu obří točené zmrzliny si už z Uherského Hradiště odvezla dlouhá řada českých i zahraničních umělců. Cena z letošního jubilejního padesátého ročníku ale poputuje na poličku k českému divadelníkovi, skladateli a režisérovi Jiřímu Suchému.

Jiří Suchý (foto: LFŠ, CinemArt)

Z grafika divadelníkem

Tvůrčí stopu, kterou po sobě pan Suchý na české scéně zanechává, najdeme prakticky v každém uměleckém odvětví od hudby, přes poezii a malířství až po film. Začínal ovšem jako reklamní grafik, byť jeho prvotní snahou byla kariéra filmového animátora. Při práci na reklamách si ale společně s přáteli sem tam odskočil k hudbě, která mu učarovala. Společně s kapelou Akord Club vystupoval na večírcích, sem tam pro ně napsal nějakou tu písničku a nakonec ho osud svedl dohromady s našim předním skladatelem Jiřím Šlitrem.

Společně se Šlitrem o pár let později Suchý kapelu opustil a dvojice začala tvořit samostatně. Nevěnovala se ale pouze hudbě. Suchý a Šlitr v roce 1958 založili dodnes nesmírně populární Divadlo Na zábradlí, kde uváděli svou původní dramatickou tvorbu. Diváci si tu mohli například poprvé vychutnat Suchého hru Kdyby tisíc klarinetů. Suchý bohužel divadlo už po roce opustil, brzy nato ale stál pro změnu u zrodu Divadla Semafor. Na jeho prknech se často hráli muzikály, pro které Suchý sám psal texty. Divadlo se ovšem stalo terčem cenzury ze strany komunistického režimu a nuceně muselo ukončit činnost.

Pochodem vchod aneb Zastavit stát (foto: LFŠ)

Renesanční filmař

Nadšení pro dramatickou tvorbu Suchého přesto neopustilo a tvořil dál. Semaforu se nakonec podařilo opět získat vlastní prostory a za doprovodu Šlitra pouštěl Suchý do světa jednu hru za druhou. V 60. letech se také poprvé začal angažovat i před kamerou. Zasloužil se o zfilmování svých Klarinetů, objevil se například ve Formanově filmu Konkurz a na různých tvůrčích pozicích se podílel na celé řadě snímků.

Pokud diváci viděli Suchého na plátně, byla velká šance, že stojí také za kamerou, je podepsaný pod scénářem, nebo skládá hudbu. Mezi jeho nejvýraznější autorské počiny pak patří třeba hudební krimi Zločin v šantánu nebo komedie Jonáš a Melicharová. Životní láskou Jiřího Suchého ale navždy zůstalo Divadlo Semafor, za které si bojoval prakticky po celou dobu totalitního režimu a období normalizace.

Nevěsta (foto: LFŠ)

Suchý na Filmovce

Filmovka na umělcovu počest uvede jeho komediální drama Nevěsta z roku 1970 a také Suchého dokumentární ohlédnutí za vlastní tvorbou s názvem Pochodem vchod aneb Zastavit stát. Suchý se na festivalu zastaví také osobně, bude totiž hostem speciálního programu Lekce filmu podle Jiřího Suchého.

Programovou sekci LFŠ věnovanou Jiřímu Suchému najdete tady.

„Tvůrčí dráha Jiřího Suchého je natolik komplexní, že ho nelze označit jen za autora písní a divadelních her či za herce a režiséra. Jeho osobitá, hravá poetika prostupuje všemi uměleckými obory a my se velmi těšíme na to, že diváci LFŠ budou mít příležitost mimo jiné vidět jeho první celovečerní režijní počin, experimentální snímek Nevěsta z roku 1970,“ okomentovala účast legendy na Filmovce programová ředitelka Iva Hejlíčková. Festival potrvá do 1. sprna.

Petr Schön, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, LFŠ, CinemArt © 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast