Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

KVIFF 2024: ŽIVÉ STREAMY ZE STĚŽEJNÍCH UDÁLOSTÍ KARLOVARSKÉHO FESTIVALU SLEDUJTE NA KVIFF.TV ZDE.

Jak se dabuje klasika? V zákulisí dabingu nového Hraběte Monte Christo

V další z našich pravidelných reportáží ze zákulisí českého dabingu jsme se zase jednou vidali do řeporyjského studia PRO-TIME, kde vznikal dabing k nejnovějšímu francouzskému velkofilmu. Mrkněte, jak se nejnovější verze literární klasiky podle dabérů povedla, jak si se svými postavami poradili i jak se podařilo zachovat jednu moc hezkou rodinnou tradici, kdy si hlavního padoucha v dabingu různých adaptací Monte Christa zadaboval syn, otec i dědeček.

Starý příběh, který má stále co říct

Marseille, 1815. Mladý lodní důstojník Edmond Dantes zažívá nejšťastnější obdobní svého života. Má se stát kapitánem a konečně se oženit s láskou svého života, krásnou Mercedes. Jeho úspěch ale u mnohých vzbuzuje žárlivost. Edmond se stává obětí zákeřného plánu.

Ze dne na den je bez soudu uvězněn v kobce pevnosti If, bez naděje na propuštění. Jediný, s kým může Edmond mluvit, je Abbé Faria, vězeň z vedlejší kobky. Abbé se stává Edmondovým přítelem a učitelem. Před smrtí mu Abbé svěří tajemství o ztraceném pokladu. Po dlouhých čtrnácti letech utrpení, zoufalství a beznaděje se Edmondovi podaří uprchnout a najít poklad ukrytý na ostrově Monte Christo. Jediné, po čem Edmond Dantes touží, je zúčtovat se všemi, kteří ho zradili. Nyní, vyzbrojen obrovským majetkem, se bez slitování vydává na cestu pomsty…

V českém znění

„Je to krásná klasika, druhý nejslavnější román Alexandra Dumase, který napsal Tři mušketýry,“ vypráví spokojeně Tereza Bebarová, která výpravné historické velkofilmy dabuje i sleduje podle svých slov moc ráda: „Francouzi tyhle klasiky fakt umí. Je to pestré, krásné, výpravné.“ Ostatně i v nedávné velkolepé adaptaci Tří mušketýrů, kterou mají na svědomí stejní tvůrci, dabovala ústřední roli Milady. Tentokrát si střihla neméně silnou a výraznou ženskou postavu, Mercedes. „Je to milá Hraběte Monte Christa. Na té roli mě baví, že je nejdřív mladinká a potom děj skočí patnáct let kupředu. Z rozevláté dívky se stává žena,“ popisuje.

„Ten příběh samozřejmě z dětství znám. Dabuji Haydée, pomocnici hraběte, na první pohled drsnou holku, která je ale v jádru velice citlivá,“ doplňuje kolegyni Berenika Kohoutová. „Tahle nová adaptace je moc hezká,“ chválí film a přizvukuje i Ondřej Brousek, který si stejně jako jeho tatínek a dědeček v předchozích adaptacích zadaboval roli padoucha Villeforta: „Tahle verze Monte Christa je moc poctivě natočená. Asi vezmu děti, ať vidí klasiku,“ usmívá se.

Chválu na nový historický velkofilm uzavírá režisér českého znění Jiří Sádek: „Já mám strašně rád, když na konci natáčení dobrýho filmu je vidět, že to ty herce bavilo. Když odcházejí ze studia se slovy, že si na to sami zajdou. Tohle je jede z těch bijáků. Je to hezký, velký, svěží, moderní a akční – ale přitom ne zas tak moc, aby to bylo blbý.

Zajímá vás dabing? Jste tu správně!

Kdo nás sleduje, ví, že dabingovým reportážím se věnujeme pravidelně. Mrknout můžete třeba na naši starší reportáž z dabingu Tří mušketýrů, nejnověji jsme pak nakoukli do zákulisí lokalizace francouzské komedie Máme prachy! nebo seriálu Star Wars: Akolytka. Zajímat by vás mohl i náš nedávný podcast s Michalem Holánem, jedním z nejobsazovanějších českých dabérů, se kterým jsme tuhle práci i její budoucnost probrali ze všech stran.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video/audio: Totalfilm Media © 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast