Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

KVIFF 2024: ŽIVÉ STREAMY ZE STĚŽEJNÍCH UDÁLOSTÍ KARLOVARSKÉHO FESTIVALU SLEDUJTE NA KVIFF.TV ZDE.

Já, Padouch 4: Jednoduchý příběh přecpaný gagy a skeči (recenze)

Oblíbený animovaný padouch Gru se společně se svými žlutými kumpány opět vydává trhat rekordy návštěvnosti. Šestý film z oblíbeného mimoňského universa je stále stejná groteska plná gagů a vypiplané animace. Já, Padouch 4 je tedy přesně takový, jak byste čekali. Jedinou otázkou tedy zůstává, zda se jeho návštěva vyplatí.

Já, padouch 4 (foto: CinemArt)

Jak jde život vysloužilého padoucha?

Po vypořádání se s Baltazarem Brattem, pošukem zbožňujícím osmdesátky z předchozího dílu, je Gru bez nepřátel a šťastný jako blecha. V práci pro Anti-velepadoušskou ligu, vedenou komisařem Velezadkem, se mu nebývale daří. Klape to i doma, s manželkou Lucy si pořídili malého sviště, Grua Juniora.

Problém nastane, když z vězení uteče padouch Maxime Le Mal, který má s Gruem nevyřízené účty z dětství a chce se mstít. Gru je společně s rodinou přesunut do programu na ochranu svědků. Ze dne na den se z Padoucha stává obyčejný prodejce solárních panelů a z jeho ženy Lucy kadeřnice. Mimoni mezitím pracují pro Anti-velepadoušskou ligu, kde se z nich pomocí experimentů snaží vytvořit superhrdinské elitní komando.

Silné a slabé stránky

Poměrně jednoduchý příběh propojuje řadu gagů a mimoňských skečů. Scenáristé si naštěstí dávají pozor, aby do filmu schovali pár vtipů, které potěší i diváky starší pěti let. Šla by vypíchnout parodie na scénu z filmu Spider-Man 2 či jemné rýpnutí do rozmachu podcastů.

Slabším článkem čtvrtého Padoucha je ale jeho… padouch. U všech předchozích dílů byla postava Gruova hlavního rivala vždy zábavná a prokreslená, ať už to byl mexický tvrďák El Macho či brýlatý milovník sušenek Vektor. Nejnovější záporák, Maxime Le Mal, obdivovatel švábů, není ani jedno z toho. Možná právě tento fakt je důvodem, že Já, Padouch 4 postrádá ucelený děj a jedná se spíše o sérii minipříběhů.

Jiří Lábus a Fantastická pětka

Velmi zábavné jsou naštěstí nové vedlejší postavy, ať už je to sousedovic dcera, která se chce stát profesionální zlodějkou, či Gruův synátor, který jako by z oka vypadl Jack-Jackovi z Úžasňákových. Přidanou komediální hodnotu přinášejí i experimentálně upravení Mimoni. Fantastická pětka, která se vydá bojovat se zločinem na vlastní pěst, se zasloužila o jednu z nejvtipnějších sekvencí filmu, při které se kino nasmálo nejvíc.

Dabing je ve filmu tradičně perfektní. Ať už je to Veronika Žilková jako Lucy, Anna Mercedes Čtvrtníčková v roli nové vedlejší postavy Poppy či vždy skvělý Jiří Lábus v roli Grua. Dabéři si zde poradili i s netradičním přízvukem hlavního padoucha Maxima a roztomilou vadou řeči způsobené rovnátky zmíněné Poppy.

Já, padouch 4 (foto: CinemArt)

Poctivá hravá groteska

Pokud máte doma malého caparta, je pro vás tento film naprostou povinností, ale filmaři ani teď nezapomněli na dospělé. Stačí trocha hravosti a nadhledu, a i dospělí si nového Padoucha náramně užijí. Illumination zkrátka zase jednou doručil, co mu jde nejlíp. Hravou grotesku, která se do vás nesnaží za každou cenu nacpat moudré poselství, ale chce vás hlavně bavit.

  • Režie
  • Scénář
  • Animace
  • Hudba
  • Dabing
3

Já, padouch 4 (2024)

Já, Padouch 4 je hravá groteska plná gagů, skečů a mimoňských zadků, jak už jsme u této série zvyklí. Nenabízí nic nového, ale pokud jste fanouškem Padoucha, tak určitě nezklame. Dabing je opět velmi povedený, vedlejší postavy zábavné, jediným mínusem tak může být slabší příběh a záporák. Pokud plánujete na film zajít se svou ratolestí, neváhejte. Film je pro děti jako dělaný, ale dovede pobavit i dospěláka.

Já, padouch 4
Despicable Me 4

Premiéra: 4. července 2024 CinemArt
Režie: Chris Renaud, Patrick Delage
Scénář: Mike White, Ken Daurio
Hudba: Heitor Pereira
Hrají: Steve Carell, Kristen Wiig, Joey King, Will Ferrell, Sofía Vergara, Miranda Cosgrove, Dana Gaier, Steve Coogan, Madison Skyy Polan, Pierre Coffin
Produkce: Christopher Meledandri, Brett Hoffman
Zvuk: Jeremy Bowker, Daniel Laurie, Scott R. Lewis, Gary Rizzo

Vojtěch Novák, spolupracovník redakce
foto/video: CinemArt © 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast