Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

KVIFF 2024: ŽIVÉ STREAMY ZE STĚŽEJNÍCH UDÁLOSTÍ KARLOVARSKÉHO FESTIVALU SLEDUJTE NA KVIFF.TV ZDE.

Ivan Trojan si z Varů odveze Cenu za mimořádný přínos českému filmu

Jaká by byla česká kinematografie bez hereckého talentu Ivana Trojana? Pravděpodobně o poznání chudší. Na velkých plátnech se začal tento pražský rodák sice objevovat až v posledním čtvrtstoletí, už dávno předtím se ale věnoval divadlu, televizi i rozhlasovému herectví. Na české herecké scéně zanechal Ivan Trojan nesmazatelnou stopu a právě proto jej letos karlovarský festival ocení za přínos kinematografii. S jedním z nejexponovanějších českých herců současnosti si v našem podcastu před časem povídal Martin Mažári.

Ivan Trojan (foto: archiv)

Ivan Trojan se již narodil s hereckými geny po tatínkovi Ladislavovi. Při studiu na sportovním gymnáziu se sice do budoucna viděl spíš jako basketbalista, nakonec jej ale přeci jen zviklalo vábení divadelních prken a vystudoval DAMU. Ihned po ukončení studia ale nastoupil na povinnou vojenskou službu, během níž mu komunistický režim pěkně zatápěl, jelikož odmítal ustoupit od své podpory Václava Havla. Po Sametové revoluci se ale mohl k herectví vrátit.

Od divadla k televizi

Na začátku kariéry Trojan působil v Realistickém divadle a v průběhu devadesátých let pravidelně hrával také v Divadle na Vinohradech. Nejdéle se ale udržel v divadle Dejvickém, jehož první soubor pomáhal zakládat a kde se diváci na jeho představení mohou chodit dívat dodnes. V průběhu let si zahrál v celé řadě světových klasik jako Bratři Karamazovi nebo Tři sestry a role v adaptaci románu Oblomov mu vysloužila i cenu Thálie. Kromě působení na divadelních prknech si pak Trojan získal srdce mnoha českých diváků i v televizi. V Četnických humoreskách si jej oblíbil snad každý, kdo u nás vlastní televizi.

Film ho objevil až v Samotářích

Nás ale samozřejmě nejvíc zajímá hercova filmografie. Na začátku kariéry se mladý Ivan Trojan objevoval převážně v menších televizních filmech. Do hledáčku českých filmařů vstoupil až s filmem Samotáři režiséra Davida Ondříčka. Jeho výkon v roli psychicky narušeného doktora Ondřeje udělal na veřejnost velký dojem a Trojan za něj získal svou první nominaci na Českého lva. Jen o dva roky později pak svou druhou proměnil, a to za film Musím tě svést.

Kolekce Českých lvů

V současnosti se může Ivan Trojan chlubit kolekcí celkem sedmi Českých lvů, ještě například za film Ve stínu a nejnověji za Šarlatána z roku 2020. O dvou Cenách filmové kritiky za stejně dva filmy ani nemluvě. Výraznou kreaci vytvořil i v televizním filmu Osmy, který získal i mezinárodní ocenění.

Quality TV a Ivan Trojan

Léta se objevuje také v oblíbených českých krimi sériích. Za všechny připomeňme nedávného Docenta nebo oceňovanou minisérii Podezření. Široký herecký rejstřík doplňuje jeho účast v komediálních seriálech Čtvrtá hvězda, Dabing Street nebo Zkáza Dejvického divadla.

Práce pro děti

Známý je ale i svou prací na filmech pro celou rodinu. Samozřejmě nemůžeme opomenout jeho ikonickou roli anděla Petronela ve dvojici pohádek Anděl Páně. Společně s režisérem Jiřím Strachem ale natočil i několik dalších pohádek, jmenovitě třeba Šťastného smolaře, a jeho hlas je neodmyslitelně spjatý i s Marlinem, klaunem očkatým, z filmu Hledá se Nemo. V současné době propůjčuje už podruhé svůj hlas psímu hrdinovi Gumpovi.

Brzy se objeví v nové dramatizaci osudů spisovatele Franze Kafky nazvané prozaicky Franz, kterou opět točí režisérka Šarlatána Agnieszka Holland.

Petr Schön a Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, CinemArt, Falcon, ČT; audio: Totalfilm Media © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast