Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Filmovka vám zamotá hlavu, promítá to nejlepší od kultovního Davida Lynche

Jako letošní Ikonu si dramaturgové Filmovky vybrali pořádně zvučné jméno. David Lynch, renomovaný americký režisér, scénárista, producent a výtvarník, proslul svým unikátním stylem kombinujícím surrealismus a temnou atmosféru. Jeho práci charakterizuje silný důraz na zvuk a vizuální estetiku, což ho řadí mezi nejvýraznější filmaře historie. V Hradišti diváci na plátně mohou zažít průřez jeho dílem od Mazací hlavy po Mulholland Drive.

David Lynch (foto: LFŠ, archiv)

Průřez tvorbou

Narodil se 20. ledna 1946 v montanské Missoule. Lynch se od mládí zajímal o umění a po studiu na School of the Museum of Fine Arts v Bostonu začal experimentovat s výtvarným uměním, což mělo zásadní vliv na jeho pozdější filmovou kariéru.

Jeho první celovečerní film, Mazací hlava (1977), se stal kultovní klasikou a ukázal Lynchův talent pro vytváření znepokojivých a surrealistických vizí. V neo-noirovém filmu Modrý samet (1986) znásilňuje maniakální gangster masochistickou salonní zpěvačku, čichá při tom poppers a propuká v pláč při bezhlasém zpěvu písně od Roye Orbisona. Ve Ztracené dálnici (1997) zmizí uprostřed filmu hlavní postava i její protagonista a objeví se znovu až v úplném závěru. Mulholland Drive (2001), jedno ze snadněji interpretovatelných děl (a to i navzdory scéně s příšerou za bistrem a skutečnosti, že druhá část filmu absolutně popírá tu první), byla původně zamýšlena jako seriál. Televize ABC s ní však nechtěla mít nic společného, a tak z ní Lynch udělal celovečerní film. A tím výčet mindfucků z Lynchovy dílny zdaleka nekončí.

Průřez Lynchovou tvorbou promítaný na Filmovce najdete tady.

Vítejte v Twin Peaks

Kromě filmů Lynch proslul i svou prací na televizních projektech, zejména kultovním seriálem Twin Peaks (1990-1991), jehož směs mystéria, humoru a bizarnosti inspirovala mnohé pozdější tvůrce. Kombinací surrealistických prvků a důrazem na atmosféru se mu podařilo vytvořit jedinečný styl, který ovlivnil celé generace filmařů.

„Intuice je klíčem ke všemu, k malování, k filmu, k byznysu – ke všemu. Pokud dokážete vybrousit svou intuici, o které se říká, že je spojením citu a intelektu, pak se dostaví poznání.“

David Lynch
Lynch (vpravo) na place Twin Peaks (foto: Suzanne Tenner)

David Lynch zůstává fascinující osobností, jehož nevšední přístup k vyprávění příběhů a odvážné vizionářské nápady ho řadí mezi nejvlivnější filmaře 20. a 21. století. Jeho díla vyvolávají debaty a silné reakce, a i po desítkách let od svého debutu zůstává zdrojem inspirace pro umělce i publikum po celém světě. Filmovka, kde se o tom diváci mohou přesvědčit, potrvá do 1. srpna.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
zdroj: LFŠ, IMDb
foto/video: archiv, LFŠ, Pannonia Ent., Suzanne Tenner © 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast