Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

V Benátkách bude Česko reprezentovat drama After Party a dokument Je to ve hvězdách

Celovečerní debut režiséra a scenáristy Vojtěcha Strakatého s názvem After Party míří na Mezinárodní filmový festival do Benátek. Tuzemskou kinematografii bude na prestižní filmové přehlídce reprezentovat v sekci Horizonty Extra. V sekci Horizonty se pak objeví koprodukční dokument Petera Kerekese Je to ve hvězdách.

After Party (foto: Xova Film)

After Party (sekce Horizonty Extra)

Příběh filmu After Party se odehrává během jednoho dne, kdy mladá studentka Jindřiška (Eliška Bašusová) zjistí, že její otec (Jan Zadražil) nadělal obří dluhy. S kocovinou po nočním tahu se Jindřiška probouzí do domu plného exekutorů, kteří zabavují rodinný majetek a hledají jejího otce. Hrdinka filmu brzy zjistí, že jejího otce shánějí i vymahači. Její dosud bezstarostný život se obrací naruby a s nejlepší kamarádkou (Anna Tomanová) po boku čelí kritické životní situaci. Jindřiška se musí se rozhodnout, zda důvěřovat a pomoct svému otci, nebo zachránit sebe samu, dokud je čas.

„Příběh je inspirován událostmi, které jsem zažil před několika lety: dluhy způsobené mým otcem, ztráta majetku, stěhování, rozpad rodiny, vztahů a naprostá ztráta jistot,“ vysvětlil režisér a scenárista Vojtěch Strakatý. „Rodinnou ságu jsem zde zkondenzoval do 24 hodin, rámovaných dvěma party, které zásadním způsobem definují Jindřiščinu budoucnost,“ dodal autor filmu.

Film se natáčel v roce 2022 v satelitních předměstích Prahy. V dalších rolích si zahrály mimo jiné i herečky Jitka Schneiderová či Monika Zoubková.

Je to ve hvězdách (sekce Horizonty)

V Benátkách se představí také dokumentární snímek Je to ve hvězdách, natočený v koprodukci Itálie, Slovenska, Česka, Rakouska a Chorvatsko. Českým koproducentem a zároveň distributorem této dokumentární komedie o síle astrologie a o hledání naděje je společnost Artcam Films. Film oceňovaného režiséra Petera Kerekese otevírá témata pomíjivosti i trapnosti a ukazuje, že nikdy není pozdě hledat lásku… Česká kina se na svéráznou věštkyni Lucianu a její aktivní astrologii mohou těšit už letos v listopadu.

Na MFF v Benátkách mělo premiéru už Kerekesovo dokudrama 107 matek, které v roce 2021 získalo cenu pro nejlepší scénář v sekci Horizonty.

Neapolská rodačka Luciana je jednou ze zastánkyň aktivní astrologie. Jak sama ráda říká: je to jednoduchý, avšak účinný způsob, jak změnit svůj osud tím, že v den narozenin vyrazíte na výlet do přesně dané destinace. Lucianina činnost by se dala charakterizovat jako práce esoterického stratéga kombinovaná s cestovní kanceláří. Při triangulaci zeměpisné šířky, délky a efemerid na mapách zároveň bedlivě sleduje ty nejlepší nabídky na Skyscanneru. Lucianina kancelář se nachází v chátrajícím zámku uprostřed kukuřičných polí. O klienty tu rozhodně není nouze. Vždyť kdo by netoužil po snadném receptu na to, jak změnit svou život, najít vysněnou lásku a naplnění… A proč se nesvěřit hvězdám? 

Je to ve hvězdách (foto: Artcam)

Peter Kerekes ve své jedinečné dokumentární komedii sleduje podivuhodné trajektorie, které svým klientům vyměřuje tato oblíbená italská věštkyně. Je to ve hvězdách se s něhou a pochopením dotýká pomíjivosti, trapnosti a potřebnosti hledat naději a smysl existence, i kdyby se mělo jednat jen o prchavé přeludy.

Mezinárodní filmový festival v Benátkách je nejstarší filmový festival na světě, byl založen už v roce 1932 a spolu s Cannes a Berlinale patří mezi nejvýznamnější světové filmové přehlídky.
Letos se koná od 28. srpna do 7. září.

Snímek After Party uvede do českých kin film na podzim 2024 distribuční společnost Aerofilms. Snímek Je to ve hvězdách uvede v listopadu do kin distribuční společnost Artcam.


Do Benátek se podívá také krátkometrážní film Křehký domov Ondřeje Moravce a Victorie Lopuchinové. Uveden bude v sekci Venice Immersive, nabízející filmy, které kombinují digitální a reálné záběry.

-red-
zdroj: G. Vágner, L. Nushi, H. Petrželková
foto/video: © Aerofilms, Artcam 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast