Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Jubilejní 50. LFŠ startuje! Chce zlepšit divácký komfort, uvede klasiky z celého světa i české předpremiéry

Festival Letní filmová škola Uherské Hradiště právě startuje! Potrvá do 1. srpna a svůj kulatý padesátý ročník oslaví retrospektivami Federica Felliniho, Davida Lynche nebo Karla Zemana. Kromě toho ocení jeho pořadatel Asociace českých filmových klubů maďarskou režisérku Ildikó Enyedi, francouzského auteura Arnauda Desplechina, Jiřího Suchého nebo Jana Kačera in memoriam. Na místo činu se také vrátí oceňovaní zahraniční režiséři, kteří Filmovku navštívili v uplynulých letech – Fridrik Thór Fridriksson, Mohsen Makhmalbaf či Sean Ellis. Je toho dost, projeďte si s námi tedy v kostce, co vás letos v Hradišti čeká a nemine.

Větší divácký komfort

Pořadatelé Letní filmové školy pro diváky letos slibují vylepšit komunikaci systému vpouštění do sálů, nasadit více repríz, navýšit počet sálů a ve čtvrtek místo dvou sálů promítat celkem ve čtyřech. „To vše se odrazí na zvýšení diváckého komfortu,“ slibuje ředitelka festivalu Radana Korená.

Nacpané auditorium ve Hvězdě (foto: LFŠ)

Comebacky hostů

Když už Letní filmová škola slaví ty kulaté narozeniny, musí dorazit její přátelé. Mohsen MakhmalbafFridrik Thór FridrikssonPedro CostaPeter Strickland a Sean Ellis, tvůrci, kteří již do Hradšitě zavítali v minulých letech, se proto vrací na místo činu a představí s své filmy v unikátním kontextu. Jde o speciální cross-over napříč dějinami filmu a dle pořadatelů i o jedinečný hvězdný slet potvrzující pozici Filmovky v kontextu evropských filmových festivalů.

Výběr z programu

Jezdíte-li na Filmovku dohánět filmové vzdělání v souladu s jejím názvem, možná letos zůstanete dobrovolně po škole. Program je nabitý k prasknutí.

Osobně své filmy uvede Ildikó Enyedi, držitelku oscarové nominace a Zlatého medvěda z Berlinale, a francouzský režisér Arnaud Desplechin, mistr komorních psychologických dramat. Oblíbená sekce Východní přísliby mezi patnácti uvedenými tituly promítne díla pětice renomovaných jmen v čele s Agnieszkou Hollandovou, Radu Judem a Małgorzatou Szumowskou. Němý film s živou hudbou letos oslaví a dozvučí snímky japonského filmaře Jasudžira Ozua. Filmová čítanka nás vezme do období Nového Hollywoodu, retrospektivy se v Hradišti dočká italská legenda Federico Fellini, Terra festivalis uvede velmi rozmanitou kolekci tuniských filmů a sekce Ikona nepředstaví nikoho menšího, než jednoho z nejosobitějších filmových tvůrců všech dob, Davida Lynche.

A jestli je vám to málo a budete naživu i po té spoustě přednášek, koncertů a filmů ve Virtuální realitě, můžete z párty zamířit rovnou na půlnoční delikatesu v podobě jedné z několika pečlivě vybraných buranských komedií.

Ze vzpomínkových alb

Jubileum festivalu budou reflektovat i výstavy nazvané souhrnně 50: Příběh Filmovky. Ohlédnou se za její historií, návštěvníky, hosty, událostmi a také za neopakovatelnou atmosférou, kterou svátek filmu nabízí. U kina Hvězda najdete plakáty a vizuály uplynulých let, ve Smetanových sadech se obrazově ohlédnete za filmovými i nefilmovými hosty, kteří do Hradiště zavítali, a v přízemí Slováckého muzea možná najdete i kus sebe. Tamní Příběh návštěvníků totiž slibuje oživit paměť diváků LFŠ, jejich vzpomínky a upomínky na léta minulá.

Smetanovy sady za Hvězdou opět ožívají (foto: LFŠ)

Zahájení a zakončení

Velká pozornost se tradičně poutá k zahajovacímu a zakončovacímu snímku festivalu, kdy jsou tradičně ve slavnostní atmosféře v kině Hvězda uvedeny předpremiéry očekávaných filmů.

Hello, Welcome je název už třetího celovečerního snímku třicetiletého režiséra Šimona Holého, který Filmovku letos otevře. Natočil jej během loňského karlovarského festivalu a slibuje v něm humor i nahlédnutí za oponu českého filmového průmyslu.

Zakončovacím snímkem budou letos Vlny Jiřího Mádla, vyprávějící příběhy novinářů Československého rozhlasu.

Filmovka s Totalfilmem

V průběhu LFŠ tradičně chystáme medailonky osobností spojených s letošním ročníkem, podcasty s tvůrci a další zákulisní obsah a články. Kompletní filmový i doprovodný program je zveřejněn na stránkách lfs.cz. Akreditace, mecenášské balíčky, balíčky vstupů i vstupenky na doprovodný program jsou v prodeji tamtéž. Tak na viděnou v Hradišti!

-red-
zdroj: Lenka Horáková
foto/video: archiv, LFŠ, AČFK, Bontonfilm, Aerofilms © 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast