Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Zahradníkův rok: Nový film Jiřího Havelky se bude ve světové premiéře promítat ve Varech

Legenda českého filmu Oldřich Kaiser a všestranná osobnost Jiří Havelka společně na 58. MFF Karlovy Vary představí, ve světové premiéře, novou hořkosladkou komedii s názvem Zahradníkův rok. Ve snímku, který se odehrává během všech ročních období uvidíme i další výrazné herecké osobnosti včetně životní partnerky Oldřicha Kaisera. Do kin snímek vstoupí dva týdny po festivalu.

Boj s „vrchností“

Na úpatí kopce žije již dlouhá léta zahradník se svojí ženou. Jejich životy plynou v drobných denních radostech a povinnostech a vše určuje řád přírody. Jenže na kopci stojí zámek, ve kterém se usadí nový majitel a vše chce přetvořit k obrazu svému, včetně okolní krajiny. Zahradnictví těmto plánům překáží, a tak je třeba jej odkoupit. Jenže to zahradník odmítne. Když to tedy nejde po dobrém, přikročí se k razantnějšímu „vyjednávání“. Během pár dní se všude kolem objeví plot s žiletkovým drátem a na příjezdové cestě závora. Po rozbité multikáře přijde na řadu záměna postřiku na stromy a zničení celého sadu. Zahradník se ovšem nehodlá vzdát; je tu přeci doma.

Oldřich Kaiser ve filmu Zahradníkův rok

Natáčení na pozemku režisérova otce

Proč se vlastně film natáčel na pozemku režisérova tatínka? „Nejzásadnější roli tam hraje práce na zahradě. Dlouho jsme lokaci hledali, protože najít zahradnictví, kde by nás nechali natáčet celý rok a ideálně ještě byl v sousedství zámek, bylo dost složité, až jsme nakonec zakotvili na mlýně mého táty. A táta nám také hodně pomohl v tom, že všechny ty práce a činnosti působí věrohodně, protože on sám si na své zahradě vybudoval i vypěstoval sám.  Takže se stal zároveň odborným konzultantem,“ směje se scenárista a režisér.

Režisér Jiří Havelka na place filmu

Kaiser byl z toho na naměkko

Herec Oldřich Kaiser k tomu dodává: „Ten zahrádkář a jeho žena se pečlivě starají o své sady, bylinky, zeleninu a živí se tím. No a pak v okolí se objeví takový novodobý zbohatlík, ten touží po jeho pozemku – protože tam chce cosi stavět, tak to zahradníkovi a jeho ženě zkomplikuje, a to dost výrazně. Dál už ale povídat nebudu. Ale řeknu vám, že já, když jsem četl ten scénář tak jsem z toho byl naměkko ale takhle to je no… Ve filmu je zachycena příroda tak, jak to jde vše po sobě, jaro, léto, podzim, zima a co všechno ta práce na zahradě během těch období obnáší, tak to je hezký. “

Ve filmu hrají již zmíněná životní partnerka Oldřicha Kaisera Dáša Vokatá, Štěpán Kozub, Michal Isteník, Tomáš Jeřábek, Alena Mihulová nebo Petr Lněnička. V dalších rolích se představí Jiří Vyorálek, Luboš Veselý, Jiří Šimek, Sára Arnstein, Hanuš Bor, Pavel Batěk nebo Tereza Dočkalová.

Dáša Vokatá a Oldřich Kaiser ve filmu Zahradníkův rok

Zahradníkův rok ve Varech

3. července v 13:00 Městské divadlo – světová premiéra s delegací
3. července v 17:00 Dům ČT – setkání s tvůrci a herci
4. července v 15:00 Malý sál
6. července v 15:00 kino Drahomíra

-red-
zdroj: Z. Janáková
foto/video: © Donart 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast