Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

KVIFF 2024: ŽIVÉ STREAMY ZE STĚŽEJNÍCH UDÁLOSTÍ KARLOVARSKÉHO FESTIVALU SLEDUJTE NA KVIFF.TV ZDE.

Začíná 58. ročník filmového svátku ve Varech. Co je nového a kde potkat hvězdy?

Západočeské lázeňské letovisko opět hostí tradiční svátek filmu. 58. ročník MFF Karlovy Vary budou i letos opanovat delegace filmů z celého světa i filmoví fanoušci, kteří už v předvečer festivalu vytvořili rekordní fronty před pokladnami. Dorazí i hvězdní hosté: Viggo Mortensen, Daniel Brühl, Clive Owen nebo Steven Soderbergh. V porotě mimo jiné zasedá i Geoffrey Rush. V soutěžním i mimosoutěžním programu je i letos reprezentativní množství českých a slovenských filmů. A festival přichystal i mnohé praktické novinky.

Viggo Mortensen s Jiřím Bartoškou (27. 6. 2024)

Kde potkat Mortensena?

Dva hvězdní hosté už jsou ve Varech. Ve čtvrtek dorazil Viggo Mortensen, který se objeví před pátečním slavnostním zahájením na červeném koberci a zúčastní se slavnostního programu v hotelu Thermal, kde převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary a uvede film Až na konec světa, který napsal a režíroval.

Mortensena můžete přijít vyhlížet v pátek 28. června před červený koberec hotelu Thermal (nejpozději byste měli přijít v 17 hodin. Pokud nemáte pozvánku na slavnostní zahájení, sežeňte si vstupenku na 29. červen, kdy Viggo Mortensen osobně uvede ve Velkém sále Thermalu svůj film Až na konec světa.

Hvězdný porotce

Geoffrey Rush zavítal na karlovarský festival už v roce 2022, kdy z rukou Jiřího Bartošky převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Letos přijal roli porotce Hlavní soutěže. V porotě po jeho boku zasedne třeba i česká herečka Eliška Křenková.

Jiří Bartoška vítá Geoffreyho Rushe před hotelem Pupp (27. 6. 2024)

O čem je zahajovací film?

Do Varů a o týden později i do běžných kin přiváží Viggo Mortensen romantické westernové drama Až na konec světa. Scenárista, režisér i autor filmové hudby v jedné osobě zároveň ztělesnil dánského přistěhovalce Holgera, šerifa v prašném nevadském městečku poloviny 19. století. Film je podle uměleckého ředitele Karla Ocha řemeslnou poctou klasickým westernům, ovšem s obdivuhodnou autorskou jistotou tematicky revidovaná a představující coby centrální figuru dění ženskou hrdinku – nezávislou volnomyšlenkářku Vivienne (Vicky Krieps), jež v Holgerovi našla partnera i spřízněnou duši, snažící se se sebevědomou kultivovaností žít důstojný život ve světě násilnických primitivů.

Režisérská ikona Steven Soderbergh

Dalším zářivým hostem letošního ročníku bude režisér Steven Soderbergh. Potkat ho ve Varech budeme moci už v neděli 30. června, kdy ve Velkém sále Thermalu uvede film Mr. Kneff. V pondělí 1. července ve 13:00 uvede v Městském divadle snímek Kafka a v 16:30 bude hostem KVIFF Talku v Kongresovém sále Thermalu.

Steven Soderbergh (foto: Matt Petit / A.M.P.A.S)

Hvězdou nové znělky je Benicio del Toro

Hlavním protagonistou nové znělky karlovarského festivalu bude herec a producent, držitel Oscara Benicio del Toro, který v roce 2022 dostal Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary. Znělka bude premiérově uvedena na zahájení karlovarského festivalu a námětu a režie se již tradičně zhostil Ivan Zachariáš.

Benicio Del Toro v roce 2022 na MFF Karlovy Vary

Letošní praktické novinky

Kromě nového webu a aktualizované festivalové aplikace má festival i několik jiných novinek. Před těmi praktickými musíme upozornit na změnu velikosti festivalových sošek. Festivalové ceny ze sklárny Moser zeštíhlely o 1,8 kg, jsou zmenšeny o 7,5 cm a průměr křišťálové koule o 2,4 cm. Nová soška je vysoká 34,5 cm a váží 2,6 kg.

Ke dvou stávajícím prodejnám s festivalovým merchem před hotelem Thermal a v přízemí hotelu Thermal nově přibyl obchod v bývalé Městské spořitelně (Sparkasse) na Divadelním  náměstí. Otevřeno má každý den od 10:00 do 20:00.

Pokud budete hledat stánky dlouholetého kávového partnera festivalu, tak to bude marná snaha. Festival má novou oficiální kávu. Je jí Caffè Vergnano. Caffè Vergnano Lounge se nachází v bezprostředním sousedství KVIFF.TV Parku a má otevřeno každý den od 9 do 21 hodin.

Ve Dvořákových sadech bude místo stánků nově umístěna kavárna společnosti Rodinné domy Rýmařov, kterou provozuje festivalový partner Progresus. 

Public Interest Bar se stěhuje z Císařských lázní na nové působiště v Hotelu Tosca.

Program KVIFF TV parku a dalšího doprovodného programu najdete zde.

Červený koberec před hotelem Thermal

Festivalová aplikace a rezervace vstupenek

Festivalová aplikace nabízí kromě přehledu akcí a filmového katalogu i možnost zarezervovat si vstupenky přes zakoupený festivalový pass. Pokud jste jeho držitelem, můžete se vyhnout ranním frontám u pokladen a rezervovat si vstupenky online pohodlně přes Vodafone KVIFF Guide aplikaci. Vstupenky si pak na pokladně můžete vyzvednout kdykoli během dne, nejpozději však 60 minut před začátkem představení.

Stáhnout aplikaci zde.

KVIFF.TV – festival u vás doma

Pokud do Varů nemůžete dorazit osobně, přenese vás na festival streamovací platforma KVIFF.TV. Nabídne vybrané snímky z 57. ročníku, ale i aktuální rozhovory, kurátorská videa a další obsah z festivalu. Mimo jiné tam také najdete výběr filmů letošních hvězdných hostů.

-red-
foto/video: © Film Servis Festival Karlovy Vary, Totalfilm Media, A.M.P.A.S., Aerofilms 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast