Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

KVIFF 2024: ŽIVÉ STREAMY ZE STĚŽEJNÍCH UDÁLOSTÍ KARLOVARSKÉHO FESTIVALU SLEDUJTE NA KVIFF.TV ZDE.

Viggo Mortensen převzal Cenu prezidenta festivalu, ve Varech uvádí svou novinku (video)

Na zahajovacím ceremoniálu si Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary převzala filmová ikona Viggo Mortensen. Coby hraničář Aragorn se v trilogii Pán prstenů zapsal do historie jako jeden z největších drsňáků všech dob, po jehož bitevních proslovech by se nejspíš vrhl do boje i ten největší poseroutka. Mortensena ale nelze zaškatulkovat jen do jedné role, nebo dokonce do jedné profese. Věnuje se totiž také režii, skládání hudby nebo poezii. Na pátečním slavnostním zahájení překvapil diváky připravenou češtinou.

„Je pro mě velká čest být oceněn karlovarským festivalem,“ řekl Mortensen na úvod v češtině. „Pořádáte tu důležitou oslavu filmu,“ pokračoval. A také festivalu poděkoval, že si jako zahajovací film vybral svůj druhý režijní počin Až na konec světa. „Jsme velice rádi, že vám ukážeme nás příběh,“ řekl opět česky.

V kině je náš film zážitek

V našem rozhovoru na červeném koberci se s námi herec a režisér v jedné osobě zamyslel nad produkcí nezávislých filmů v současnosti: „V dnešní době je to pro nezávislé filmy s původním námětem těžší než kdy dřív, zvlášť, když na ně chcete dostat lidi do kina. My se ale moc snažili, a nejen po obrazové stránce, ale i u zvuku a hudby. Takže si myslím, že když vidíte náš film na velkém plátně, je to nesrovnatelně lepší zážitek než doma v televizi.“

Jak si ale od takového projektu udržet zdravý odstup? Když máte na starosti ryze autorský projekt, který vyžaduje tolik péče a soustředění? Navíc si Mortensen k filmu složil i hudbu.
„Naštěstí jsem na to všechno nebyl sám… Hudební motivy jsou z mé hlavy, ale všechny jsme je ladili s orchestrem. A taky jsem to všechno nemusel dělat najednou. Hudbu jsme dokončili několik měsíců předem, takže ta byla hotová. Čekal jsem, že natáčení nám dá zabrat spíš kvůli té troše času, který jsme na něj měli, což byl asi tak měsíc. To není pro takový příběh moc. Proto musíte mít k ruce štáb, se kterým jste sehraný, aby přesně věděl, co a jak chcete natočit. Vůbec si nemůžete dovolit ztrácet čas. Já měl fantastický štáb, díky němu jsme dotočili dokonce o den dřív. Dokonce jsme ušetřili i trochu peněz. Takže z toho mám radost.“

Další diváci tento ryze autorský film s účastí Vigga Mortensena mohou vidět v sobotu ve Velkém sále hotelu Thermal od 14 hodin.

Počátky a první role

S kariérou v showbyznysu ovšem začal relativně pozdě. Na rozdíl od spousty kolegů za sebou nemá zkušenosti dětského herce a do Hollywoodu se vydal až po vysoké škole. Viggo Mortensen se po většinu dětství s rodinou často stěhoval z místa na místo, nějakou dobu žil v Dánsku, Venezuele nebo v Argentině. Naučil se tu zcela plynule španělsky, jazyk tedy společně s politologií studoval i na vysoké škole. Kvůli svým evropským kořenům se na nějakou dobu usadil v Dánsku, odkud také pocházel jeho otec. Po několika letech na různých pracovních pozicích se ale vydal za matkou do Států, kde se rozhodl dát šanci herectví.

První role mu bohužel moc prestiže nevynesla. Woody Allen jej obsadil do svého filmu Purpurová růže z Káhiry, když ale Mortensen nadšeně nahnal rodinu do kina, zjistil, že jeho scény zůstaly na podlaze střižny. To jej ale neodradilo, právě naopak. Na filmovém place se mu totiž nesmírně zalíbilo. Následujících patnáct let tedy vymetal konkurzy a připisoval si do životopisu jednu vedlejší roli za druhou ve všech možných žánrech. Zahrál si v celé řadě thrillerů jako Vyvrhel nebo Dokonalá vražda, spolupracoval s Ridley Scottem na akčním filmu G. I. Jane a objevil se třeba i v komedii 28 dní. Průlomová role na něj ale samozřejmě čekala až ve Středozemi.

Mortensen jako Aragorn (foto: Warner Bros. Discovery)

Příchod krále

Zatímco většina Společenstva prstenu prošla sáhodlouhým castingem, Mortensen svou roli hraničáře Aragorna získal až na poslední chvíli. Studio si původně pohrávalo s Russelem Crowem a dokonce Nicholasem Cagem, nakonec se ovšem usadilo na málo známém Stuartu Townsendovi. Ten ale dostal padáka jen několik dní před začátkem natáčení. Po rychlém telefonátu tedy Mortensen popadl knihu, nasedl na letadlo a vydal se na Nový Zéland, kde měl rovnou skočit před kamery. Pána prstenů předtím nikdy nečetl, syn jej ale přesvědčil, že roli vzít prostě musí.

Během více než ročního natáčení si Mortensen vybudoval reputaci tvrdého dříče, který se nebojí kaskadérských kousků, šermu ani jízdy na koni. Z placu si sice odnesl dvě zlomeniny a málem ho zabila omylem vržená dýka, nakonec ale filmy zdárně dokončil a role ho vystřelila do stratosféry.

Herec dramat

Komerční herec se ale z Mortensena nikdy nestal. Namísto dalších obřích produkcí se vždy raději věnoval menším a osobitějším snímkům. Spolupracoval s režisérem Davidem Cronenbergem na thrilleru Dějiny násilí, putoval po zpustošené Zemi ve filmu Cesta a před dvěma lety si zahrál pod režijním vedením Rona Howarda ve snímku Třináct životů.

Po přelomu tisíciletí si navíc vysloužil už tři Oscarové nominace za tři zcela rozdílné filmy – krimi Východní přísliby, road movie Tohle je náš svět a dramedii Zelená kniha.

Režisér

Už v dramatu Ještě máme čas, ve kterém se věnoval nelehkému vztahu otce se synem, si Mortensen vyzkoušel režii. Do Varů přijede představit svůj nejnovější počin, a to Až na konec světa. Tomuto romantickému westernu ovšem nepropůjčil pouze svůj herecký a režijní talent, ale také si pro něj napsal scénář a dokonce pro něj i sám složil hudbu.

Viggo Mortensen ve filmu Až na konec světa

V nadčasové romanci dvou fatálně svéhlavých milenců vypráví o 60. letech 19. století v San Franciscu. Svobodomyslná Vivienne v podání Vicky Krieps se zamiluje do zamlklého truhláře Holgera, kterého si Mortensen sám zahrál. Po jeho boku se vydává malebnou krajinou nevadských kaňonů a lesů najít svůj vysněný domov. Usídlí se v malém, zdánlivě klidném městečku, které ovládá zkorumpovaný starosta a jeho společníci. Když Holger odchází bojovat do občanské války, zůstává Vivienne sama čelit nástrahám drsného prostředí, do kterého vnáší chaos zejména despotický starostův syn Weston.

Pusťte si záznam slavnostního zahájení 58. MFF Karlovy Vary

Petr Schön, Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Film Servis Festival Karlovy Vary, Totalfilm Media, Orion Pictures, Warner Bros. Discovery, Prime Video, Aerofilms © 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast