Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

KVIFF 2024: VIGGO MORTENSEN PŘEVZAL CENU PREZIDENTA FESTIVALU. DNES VE VARECH UVEDE FILM AŽ NA KONEC SVĚTA.

V kinech od 27. června

Tento týden přináší velké filmové příběhy. Ať už jde o prequel obou předchozích úspěšných dílů Tichého místa s podtitulem První den nebo novinku Kevina Costnera z divokého západu Horizont: Americká sága či parodii na velké hollywoodské trháky z francouzské provenience Rychle a nemožně. Tyto tři filmy pak doplňuje napínavé dánské drama s Tryne Dyrholm Birthday Girl, kde se matka osmnáctileté dcery pokusí vyřešit její znásilnění.

Tiché místo: První den (USA, 2024)

Sam (držitelka Oscara Lupita Nyong’o) původně vyrazila do New Yorku na jednodenní výlet. Protože někteří lidé mají nehoráznou smůlu, vybrala si den, kdy přiletěli. Obřímu hmyzu podobní mimozemšťané okamžitě začali dávat lidem najevo, že je jen otázkou času, kdy přestanou být pány tvorstva. Ti, kterým se podaří přežít první vlnu útoků, zjišťují, že jedinou ochranou proti vetřelcům je zůstat naprosto potichu. To se snadno řekne, ale těžko realizuje, obzvlášť v nejhlučnějším městě na Zemi. New York se rázem mění v obří past, ze které se všichni snaží co nejrychleji a nejtišeji uniknout. Sam prchá společně s Ericem (Joseph Quinn), cizím chlapem, na něhož náhodou narazila ve snaze někam se schovat. Ve dvou se to sice lépe táhne, na druhou stranu ale exponenciálně vzrůstá hrozba, že vám unikne nějaké slovo, do něčeho vrazíte, něčím zachrastíte… A oni čekají.

Tiché místo: První den
A Quiet Place: Day One

Horor / Thriller / Sci-Fi / Drama
USA, 2024, 100 min
Režie: Michael Sarnoski
Scénář: Michael Sarnoski
Kamera: Patrick Scola
Hrají: Lupita Nyong’o, Djimon Hounsou, Joseph Quinn, Alex Wolff, Denis O’Hare, Elijah Ungvary

Rychle a nemožně (Francie, 2023)

Nemotorný, ale dobrácký policista Rayane zjistí, že jeho babičku unesl mexický drogový kartel. Teď má tři dny na doručení astronomického výkupného. Se svými parťáky se coby neohrožený mstitel, akorát že vůbec, vydává na šílenou misi napříč Francií, Abú Dhabí i mexickou džunglí, aby ji zachránil. Nemilosrdný boj s časem začíná.

Rychle a nemožně
3 jours max

Komedie / Akční
Francie, 2023, 90 min
Režie: Tarek Boudali
Scénář: Tarek Boudali
Kamera: Vincent Richard
Hudba: Maxime Desprez, Michael Tordjman
Hrají: Tarek Boudali, Philippe Lacheau, Julien Arruti, Marie-Anne Chazel, Elodie Fontan, José Garcia, Franck Gastambide, Vanessa Guide, Reem Kherici

Birthday Girl (Dánsko, 2023)

Napínavé drama o matce, která vytrvale hledá spravedlnost. Svobodná matka Nanna pozve svou dceru Cille na plavbu zaoceánskou výletní lodí směřující do Karibiku, aby na ní oslavili Cilliny osmnácté narozeniny. Obě mají od cesty velká očekávání a předem připravené plány na to, čím na palubě strávit čas a jak oslavit narozeniny. Hned první večer se však vysněná dovolená změní v noční můru, dojde ke znásilnění – nebo ne? Začíná matčin hon za vyšetřením případu, které komplikuje prostor mezinárodních vod, kde neplatí žádná pravidla. Psychologický thriller dánského režiséra Michaela Noera je uchvacující od začátku až do konce a neustálými dějovými zvraty boří naše představy o dalším ději. Nutí nás soucítit s Nannou, která musí vzít věci do vlastních rukou a bojovat za spravedlnost. V hlavní roli podává hvězdný výkon Trine Dyrholm.

Birthday Girl
Drama
Dánsko, 2023, 95 min
Režie: Michael Noer
Scénář: Jesper Fink, Michael Noer
Kamera: Adam Wallensten
Hrají: Trine Dyrholm, Herman Tømmeraas, Flora Ofelia Hofmann Lindahl, Daniel Karjuhin, Miia Ly Tombak, Maarja Sau, Zanna Maria Jazel, Annaliisa Teresk

Horizont: Americká sága (USA, 2024)

Vítejte na starém dobrém divokém západě, který všichni milují! Horizont: Americká sága se odehrává během americké občanské války v 60. letech 19. století a představuje předválečné i poválečné období. Celovečerní film zavede diváka na emotivní cestu, na které zažije rozkvět Ameriky očima rodin, přátel i nepřátel.

Horizont: Americká sága
An American Saga – Chapter 1

Western / Drama
USA, 2024, 181 min
Režie: Kevin Costner
Scénář: Kevin Costner, Jon Baird
Kamera: J. Michael Muro
Hudba: John Debney
Hrají: Kevin Costner, Sam Worthington, Isabelle Fuhrman, Sienna Miller, Abbey Lee, Jamie Campbell Bower, Jena Malone, Michael Angarano, Michael Rooker, Tom Payne, Will Patton, Luke Wilson, James Landry Hébert, Danny Huston, Dale Dickey, Thomas Haden Church, Ella Hunt, Jeff Fahey, Douglas Smith, Angus Macfadyen, Tim Guinee, James Russo, Colin Cunningham, Scott Haze, Alejandro Edda, Jon Beavers, Elizabeth Dennehy, Tatanka Means, Larry Bagby, Etienne Kellici, Austin R. Grant, Cici Lau, Kathleen Quinlan, David O’Hara

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast