Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

KVIFF 2024: VIGGO MORTENSEN PŘEVZAL CENU PREZIDENTA FESTIVALU. DNES VE VARECH UVEDE FILM AŽ NA KONEC SVĚTA.

Rychle a nemožně zkusí oživit parodii. Žánr zažil horskou dráhu vzestupů i pádů

Trilogie Bláznivá střela běží v televizi prakticky ve smyčce a sérii Scary Movie se léta dařilo ždímat z kin dolary. Kam se tedy žánr parodií v poslední době poděl? Od osmdesátých let až do první dekády nového tisíciletí se těšil nesmírné popularitě. Většina parodií se vysmívala již dobře známým filmům, marketing tedy nebyl tolik zapotřebí, a navíc se filmy nikdy příliš neprodražily. Většina rychle vyrobených parodií bohužel spíše parazitovala na populárních značkách a snažila se po nich jen posbírat drobky, než aby se pokoušela o něco hodnotného. To ale naštěstí není případ Rychle a nemožně, nové francouzské komedie, která má v plánu zasmát se na účet amerických blockbusterů.

Oživí Rychle a nemožně žánr parodií? (koláž: TF)

Posily z Francie

Režisér a scenárista Tarek Boudali, který na sebe zároveň vzal roli hlavního „akčního“ hrdiny, už se před pár lety obul do klasických policejních thrillerů s filmem Machr na 30 dnů. Tentokrát bude ale kráčet ve šlépějích Toma Cruise nebo Vina Diesela. Coby nebojácný policajt Rayane se vydává do boje s mexickým drogovým kartelem, pro který ale musí nejdříve splnit několik sebevražedných misí. Kartel totiž unesl jeho milovanou babičku.

Boudali ovšem nechce působit jako levná imitace, která se bude schovávat za nedostatkem peněz. Natáčení Rychle a nemožně tedy pojal jako u skutečného hollywoodského velkofilmu a v cruizovském stylu dokonce šplhal na mrakodrapu v Abu Dhábí.

Osmdesátkový boom

Většina laciných parodií posledních let totiž zapomněla, že aby se parodie skutečně uchytila, musí hlavně fungovat jako samostatný film. Ne pouze spoléhat na svého známějšího příbuzného, kterého hodlá parodovat. Hlavní tvůrci parodií z konce sedmdesátých let, kdy se žánr poprvé dostal do popředí Hollywoodu, si tento fakt moc dobře uvědomovali.

Žánr jako takový samozřejmě existoval už dříve, jako legitimní druh komedie jej ale zpopularizovala trojice amerických scenáristů a režisérů – Jim Abrahams a bratři David a Jerry Zucker. Tohle ujeté trio udělalo díru do filmového světa svou ztřeštěnou komedií Připoutejte se, prosím!, kde se také dala dohromady se svým dvorním hercem Leslie Nielsenem.

Připoutejte se, prosím! (foto: H.C.E.)

Vrchol žánru na přelomu milénia

Nielsen s nimi v průběhu dalších dvou desetiletí natočil coby poručík Frank Drebin celou trilogii Bláznivé střely a sám se stal na poli parodií vůbec nejžádanějším hercem, který si v průběhu kariéry utahoval z exorcistů, tajných agentů i superhrdinů. Společně se Zuckerovými a Nielsenem se jako hlavní tvůrce parodií etabloval také oblíbený komik Mel Brooks, který s filmem Mladý Frankenstein parodoval klasické horory už začátkem sedmdesátek. Proslavil se ale hlavně svou pokřivenou verzí Star Wars pod vypovídajícím názvem Spaceballs.

Spaceballs (foto: MGM)

Díky obecné popularitě parodií začal žánr v devadesátých letech expandovat s dělat si legraci i z dříve málo pokrytých žánrů. Komediant Mike Myers si se svou postavou Austina Powerse vzal do latě ságu o Jamesi Bondovi a Charlie Sheen se zase společně se Žhavými výstřely povozil na akčních filmech typu Top Gun.

Tvůrčí duo Simon Pegg a Edgar Wright se následně zapsalo do historie svou „Cornetto trilogií“, ve které si společně stylově vystřelilo ze zombie filmů, akčňáků i sci-fi. Vše se ale změnilo s příchodem prvního Scary Movie v roce 2000. První film to se svými vtípky o hororových klišé ještě jakž takž dotáhl alespoň na průměr, jeho čtyři pokračování a řada napodobitelů typu Děsnej doják nebo Velkej biják už ale jakoukoliv snahu o skutečné vtipy nahradila jen nekonečnými, ubohými narážkami na pop kulturu a záchodovým humorem.

Scary Movie (foto: H.C.E.)

Odraz ode dna?

Filmy tohoto typu bohužel žánr parodií v očích veřejnosti zcela shodily a zatím se ho nepovedlo znovu resuscitovat. Pokusy tu samozřejmě byly, filmy jako Padesát odstínů černé nebo youtuberský paskvil Airplane Mode ale parodie opravdu nezachránily.

Musíme tedy doufat, že novinka Rychle a nemožně dovede žánr alespoň na chvíli pozvednout z propadliště dějin. Minimálně to bude hezký ukazatel toho, jak a jestli by diváky mohly zajímat nové díly Scary Movie a Bláznivé střely, které jsou aktuálně v přípravě. Moudřejší budeme 27. června, kdy novinka vstoupí i do našich kin.

Petr Schön, Totalfilm.cz
foto/video: Bontonfilm, MGM, H.C.E. © 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast