Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Okna do světa: V Praze se chystá projekce filmů dětí ze čtyř dětských domovů (video)

V sobotu 8. června ve 14:00 se v Městské knihovně v Praze chystá originální projekce filmů dětí ze čtyř českých domovů s názvem Okna do světa, které se zúčastní přes padesát dětí z dětských domovů, a dále pedagogové, filmoví lektoři – absolventi pražské FAMU, malí tvůrci ze skupiny Aniděti a další pozvaní hosté.

Pásmo krátkých hraných, animovaných a dokumentárních filmů, které vzniklo za poslední rok ve volném čase dětí a teenagerů, řeší pestrá témata – od ekologie, šikany, až po intimní věci jako vztahy, láska a význam přátelství. Tvorba tohoto pásma se tak stala jakousi terapeutickou dílnou pro děti a teenagery. „Chceme jim OTEVŘÍT OKNA – filmová a ostatní, kterými mohou nahlédnout do jiného, neznámého světa. V projektu vidím velký smysl, dává mi chuť do života. Zprostředkovávám dětem s minimem příležitostí něco, co by si asi nikdy ani nezkusily, nezažily by. OKNA otevíráme také vychovatelům a všem ostatním, kteří vzniklé filmy zhlédnou,“ vysvětluje cíl akce zakladatelka projektu Zuzana Dražilová.

Mladí filmaři z dětských domovů

V rámci workshopů se děti učí obsluhovat kvalitní techniku, zacházet s kamerami, foťáky na natáčení, nahrávat zvuk, stříhat, seznamují se s filmy, které je mohou při tvorbě inspirovat. To vše dle hesla: minimálně teorie a maximálně praxe. Filmové workshopy jsou určeny teenagerům ve věku 12-18 let. Naopak animačních dílen se účastní mladší děti ve věku 7-11 let, které ještě nejsou schopny zacházet se složitější technikou. Snímky, které zažívají i první úspěchy na mezinárodních festivalech jako dokument Naše sny, budou k vidění v únoru a březnu v roce 2025 v rámci mezinárodního filmového festivalu nejmladších A-FILMTEENS, kde se promítají velmi zajímavé filmy vytvořené dětmi a teenagery z celého světa.

Další nejbližší projekce (rozkliknout)

DD Potštejn
Sobota 15.6. místo Hasičská zbrojnice, Potštejn, od 14 hod

DD Duchcov
Čtvrtek 20.6. Kino Lípa Duchcov, od 10hod

Projekt významně podpořilo Ministerstvo kultury z Fondu národní obnovy v rámci výzvy Kreativní učení a také Ministerstvo školství a první dáma Eva Pavlová.

Okna do světa jsou součástí A-FILMTEENS, mezinárodního filmového festivalu nejmladších, kde se promítají výjimečné filmy vytvořené dětmi a teenagery z celého světa (ve věkové skupině od 6 do 20 let). Nejbližší ročník je naplánován na 12. – 23. února 2025 online a v kinech Mladoboleslavska,

Více info o projektu Okna do světa zde.

-red-
zdroj: G. Zajícová

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast