Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

KVIFF 2024: VIGGO MORTENSEN PŘEVZAL CENU PREZIDENTA FESTIVALU. DNES VE VARECH UVEDE FILM AŽ NA KONEC SVĚTA.

Nosferatu: Eggersův update upíří klasiky děsí v první ukázce

Režisérský vizionář Robert Eggers už nás uhranul ČarodějnicíMajákem a dva roky starým Seveřanem, jeho nastávající remake horové klasiky Nosferatu tedy vyhlížíme s velkými nadějemi. Ty jen posiluje atmosférická první ukázka. Do kin zamíří na úplném začátku roku 2025.

Do třetice všeho… dobrého?

Nosferatu je již druhým remakem němé upíří klasiky z roku 1922. Jde o jeden z nejvýznamnějších hororů historie, přitom by ale nikdy nevznikl, kdyby se režiséru F.W. Murnauovi podařilo získat práva na přímou adaptaci knižního Drákuly. Zbytek je ale, jak se říká, historie, a hrabě Orlok je dnes v podstatě stejně ikonický krvesaj jako jeho literární předchůdce. Poprvé látku oprášil už v roce 1979 Werner Herzog, který ve svém filmu oba nejslavnější upíry v podstatě namíchal do jedné postavy.

Eggers novou adaptaci režíruje podle vlastního scénáře. Svůj pokus přivést Orloka zpět na pláno přitom anoncoval už před devíti lety.

Hrabě Orlok v původním filmu z roku 1922 (foto: archiv)

V hlavních rolích

Produkce se z rozpočtových i jiných důvodů několikrát opozdila, proto se poměrně zásadně promíchalo herecké obsazení hlavních rolí. Eggersovu dvorní hereckou dámu Anyu Taylor-Joy jako objekt upírových milostných i krvelačných tužeb nahradila dcera Johnyho Deppa, Lily-Rose Depp, a Harryho Stylese jako jejího muže nahradil Nicholas Hoult.

Herecká tvář titulního transylvánského upíra ale byla od počátku jasná. Zatímco v Seveřanovi se hlavní role ujal švédský herec Alexander Skarsgård, hlavní úlohu hororové novinky režisér svěřil jeho bratru Billovi Skarsgårdovi. Ten má ostatně s děsivými monstry již dost zkušeností díky roli vraždícího klauna Pennywise.

Kromě nich ve filmu uvidíme i Willema Dafoe, Aarona Taylora-Johnsona nebo Emmu Corrin z Koruny.

Lily-Rose Depp v hlavní roli (foto: CinemArt)

Stověžatá kulisa

Natáčelo se z velké části v Praze – po nedávném VyproštěníGray Manovi nebo připravované Vráně tak šlo o další velkou produkci, která do našeho hlavního města v nedávné době zavítala. Výsledek uvidíme v kinech 2. ledna 2025.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, CinemArt © 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast