Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Mizerové: Na život a na smrt jsou naštěstí stále stejně šílení jako za Michaela Baye

Zběsilá akce? Ano. Cool záběry? Ano. Rychlá auta? Ano. Výbuchy? Ano. Bláznivý humor a drsné hlášky? Ano, ano, ano! Čtvrtý díl Mizerů má vše, co byste od pokračování této akcí našlapané série očekávali, a dokáže přinést i pár novinek. Ty sice nemusí sednout každému, celkovému vyznění filmu ale nijak neškodí.

Mizerové: Na život a na smrt (foto: Falcon)

Čtvrtý díl Mizerů s podtitulem Na život a na smrt moc dobře ví, kde jsou jeho kořeny, a od první scény dává divákům jasně na srozuměnou, že fanoušci série dostanou přesně to, pro co si do kina přišli. Netrvá to ani pět minut a diváci už se topí ve zlaté záři miamského slunce, záplavě stroboskopického střihu, dynamických nájezdů kamer a vtipných hlášek.

Je to právě tento, pro sérii Mizerů naprosto typický, audiovizuální styl Michaela Baye, který je nejsilnějším hnacím motorem čtvrtého dílu. A aby bylo každému jasné, že nový díl je po této stránce primárně poctou tomu prvnímu, mihne se v jedné scéně sám režisér této už téměř dvacet let staré kultovky.

Loutková hra Michaela Baye

Dvojice režisérů, Adil El Arbi a Bilall Fallah, kteří měli na starost i předchozí díl, mají film pevně v rukou a Bayův styl napodobují s až děsivou přesností. Zdařile jim v tom napomáhá také kameraman Robrecht Heyvaert. Lokace, dynamické nájezdy kamer, netradiční úhly natáčení, přestřelky snímané z pohledu první osoby, rychlý střih i nasvícení – to vše se nese přesně v duchu série. Samozřejmě, nabízí se zde debata, kde je hranice mezi poctou a pouhým kýčem. Nicméně Mizery bez rukopisu Michaela Baye si dokáže představit jen málokdo.

Mizerové: Na život a na smrt (foto: Falcon)

Své kvality si série drží také po hudební stránce. Zazní jak titulní skladba od Boba Marleyho, tak i nespočet jejích žánrových variací od mnoha interpretů. To vše navíc doprovází řada svižných a úderných hitů současnosti.

Přehledná a propracovaná akce

Velké plus filmu patří také za zvládnutí akčních scén. Ty jsou nejenom patřičně šílené a plné bayovských explozí, ale navíc jsou na dnešní poměry nebývale propracované, přehledné a v duchu série i opravdu vtipné.

Scénáře se u čtvrtého dílu opět ujala dvojice Chris Bremner a Will Beall. Ti v pokračování silně navazují na děj třetího dílu, což činí novinku lehce nepřístupnou novým divákům. Scénář sice nabízí několik flashbackových scén, které nováčkům minulý díl přiblíží, k plnému docenění scén jim však vždy bude něco chybět. Vrací se staré postavy, odkazuje se na minulé události, a dokonce se dořešují romantické a rodinné vztahy z minulého dílu. Film si tak sice může užít každý, plně ho však docení pouze fanoušci série.

Mizerové: Na život a na smrt (foto: Falcon)

Pomsta a spravedlnost

Samotný příběh pak nepřichází s žádnou zcela objevnou premisou. Tak jako v mnoha jiných případech jde o pomstu a spravedlnost. Scénář se nicméně vyhýbá úplným hloupostem a klišé, díky čemuž funguje jako ideální a nenásilná výplň mezi akčními a vtipnými sekvencemi. Ty samotné pak balancují v rozmezí velice zdařilých nápadů až po chvíle, kdy jen nevěřícně kroutíte hlavou a dumáte nad tím, zda to tvůrci myslí opravdu vážně.

Ať už jsou ale vtipné scény jakkoliv šílené, ústřední dvojice filmu – Will Smith a Martin Lawrence – v nich odvádějí kvalitní práci a oba dokazují, že jejich herecký rozsah je dostatečně široký. Nezaostávají za nimi ale ani ostatní herci, kteří jim ve všech scénách zdařile asistují.

  • Režie
  • Scénář
  • Herci
  • Kamera
4

Mizerové: Na život a na smrt (2024)

Mizerové: Na život a na smrt opravdu silně těží ze svých kořenů a využívají vše, co dělalo původní filmy tolik odlišnými. Nedá se však říct, že by z těchto kořenů vyrostl vysoký a rozvětvený strom. Série se stále drží toho svého a zbytečně neriskuje. Nedostatek inovace však film nahrazuje poctivým řemeslem a úctou k originální látce, která dokáže fanouškům přinést přesně to, co od své milované značky očekávají. Použité filmové postupy jsou navíc i po dvou desetiletích natolik strhující, že bezesporu dokážou přivést mnoho nových diváků i ke starším dílům série.

Tomáš Souček, spolupracovník redakce
foto/video: © Sony, Falcon 2024

Mizerové: Na život a na smrt
Bad Boys: Ride or Die
Akční / Komedie / Krimi
USA, 2024, 115 min
Premiéra: 6. 6. 2024 Falcon
Režie: Adil El Arbi, Bilall Fallah
Scénář: Chris Bremner, Will Beall
Kamera: Robrecht Heyvaert
Hudba: Lorne Balfe
Hrají: Will Smith, Martin Lawrence, Vanessa Hudgens, Alexander Ludwig, Paola Nuñez, Ioan Gruffudd, Jacob Scipio, Melanie Liburd, Rhea Seehorn, Eric Dane, Tasha Smith, Tiffany Haddish, Joe Pantoliano, Gabriel ‚G-Rod‘ Rodriguez, Jenna Kanell, Jerri Tubbs, Quinn Hemphill

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast