Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Fenku Lassie hrál od počátku pes, nejslavnější se jmenoval Pal, v novém filmu ji ztvárnil Bandit

Do českých kin se znovu vydá slavná kolie Lassie v nové verzi, aby opět dojala a upoutala novou generaci dětí. Poprvé se ale známá hrdinka na plátnech kin objevila už v roce 1943. Spisovatel Eric Knight na konci třicátých let 20. století napsal krátkou povídku o Lassie. Ta měla velký úspěch a nakladatelství si u autora ihned objednalo román. Ten vyšel v roce 1940 a byl přeložen do 24 jazyků. Práva na zfilmování následně získala společnost MGM. Natáčet se začalo v roce 1942 a o rok později šel první film o Lassie do kin.

Lassie se vrací (2020)

Casting vyhrál pes, platí to i pro nejnovější verzi

Společnost Metro-Goldwyn-Mayer uspořádala casting kolií, na němž chovatelé předváděli svá zvířata porotě. Když se ukázalo, že byl casting neúspěšný, pozvala MGM cvičitele psů Rudda Weatherwaxe, jehož roční pes Pal nakonec roli získal. V roce 1942 se autor předlohy Eric Knight přišel podívat na natáčení filmu, jehož scénář se pevně držel literární předlohy. Byl nadšen, jak je pes krásný, zároveň ho také pobavilo, že byl do role fenky Lassie vybrán pes. Platí to mimochodem i pro nejnovější verzi, i pro film Lassie se vrací z roku 2020, jehož je novinka volným pokračováním. Podrobnosti se dočtete níže.

Elizabeth Taylor ve filmu Lassie se vrací (1943)

Rudd Weatherwax si s MGM vyjednal za účinkování svého psa týdenní gáži ve výši 250 dolarů. Tehdy teprve desetiletá Elizabeth Taylor dostávala za roli Priscilly pouze 100 dolarů týdně. Ve filmu měla jen čtyři scény, následně ale získala u MGM sedmiletý kontrakt. Hlavní role tedy ve filmu hráli kolie Pal a patnáctiletý Roddy McDowall v roli Lassieina páníčka Joea.

Odvážná Lassie (1946)

Komerční úspěch pokračování

Snímek Lassie se vrací nadchl americké publikum otřesené válkou a slavil velké komerční úspěchy. MGM poté o Lassie natočila další čtyři filmy: Syn Lassie (1945), Odvážná Lassie (1946), Lassie: Rodné stráně (1948), Slunce vychází (1949), Výzva pro Lassie (1949) a Malované stráně (1951). Děj těchto snímků už se od původní předlohy obsahově velmi lišil a nechával Lassie vyniknout jako americký fenomén. Tento dojem byl ještě umocněn nekonečným televizním seriálem Lassie, který se odehrával převážně v USA a mezi léty 1954 a 1973 se dostal na obrazovky skoro po celém světě.

Hvězda na chodníku slávy

Pal, první filmový představitel fenky Lassie, účinkoval ještě v prvních dvou dílech televizního seriálu, pak odešel do psího důchodu a zemřel v roce 1958. Už v roce 1960 získala Lassie svou hvězdu na chodníku slávy v Hollywoodu. Naleznete ji na Hollywood Boulevard před nemocnicí St. Anthony Medical Center s číslem popisným 6396.

Pal s Roddym McDowellem z prvního filmu Lassie se vrací (1943)

S každým dalším desetiletím přicházely nové seriály a filmy o Lassie, částečně se jednalo o sestřih starších seriálových dílů, většinou šlo ale o nové snímky s novým přístupem a možnostmi.

Popkulturní ikona

Americký filmový magazín Variety zařadil Lassie jako jediné zvíře na žebříček 100 největších popkulturních ikon všech dob. 11. srpna 2009 vydala pošta Spojených států amerických sadu poštovních známek o hodnotě 44 centů, která byla věnována vzpomínce na 20 úspěšných filmů z dřívějších dob. Samozřejmě nemohl chybět ani portrét Lassie.

Německé zpracování z roku 2020 se částečně natáčelo i v České republice. Stejně jako legendární pes Pal hrál fenu, i v nové verzi se tato skutečnost opakuje. Lassie ztvárnil pes Bandit, který má ale ve filmu další dva psí dubléry (Bailey a Buddy). V jedné scéně ale musel nastoupit další pes, který se jako jediný ze čtveřice nebál vody. Tvůrci ho museli přivézt až ze Slovinska.

Lassie: Nové dobrodružství – v kinech od 20. června

Legendární fenku si i tentokrát zahrál pes. V roli Lassie pokračuje pes Bandit. Coby opravdová filmová hvězda měl na place dubléra i kaskadéra a příprava na natáčení mu každý den trvala dvě hodiny. Navíc s dalšími 15 psy, kteří jsou součástí vyprávění, čelil mnohem větším výzvám, než s nimiž se vypořádávají běžní psí herci, jako dojít na značku, aportovat nebo štěkat.

Ani v novince Lassie: Nové dobrodružství, která vstupuje do kin 20. června, nechybí po boku dlouhosrsté kolie její dvounohý parťák Florian. Ten, než by se vzdal prázdnin s milovanou fenkou a odletěl bez ní s rodiči k moři, radši stráví léto u tety, která žije na venkově spolu se svými svěřenci, sourozenci Kleou a Henrim, a Jack Russell teriérkou Pippou. Žádná velká zábava z toho nekouká, ale aspoň budou spolu. Záhy se ale ukazuje, že opak je pravdou! Lassie, Florian a jejich noví přátelé se rozhodně nudit nebudou. V okolí totiž začnou záhadně mizet psi a jednoho dne dojde i na jejich čtyřnohou kamarádku Pippu, kterou někdo ukradne za bílého dne přímo z tetiného domu. Jednat je potřeba okamžitě, záchranná mise začíná. A tentokrát budou odvaha a důvtip dlouhosrsté kolie mimořádně potřebné, protože přechytračit dvojici obzvlášť mazaných zlodějíčků, kteří za únosy stojí, nebude jen tak.  

-red-
foto/video: archiv, MGM, Bontonfilm © 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast