Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Návraty k pramenům: Ve Varech bude mít premiéru dokument Janžurka, festival promítne tradičně i restaurované klasiky

Ve Varech bude poprvé k vidění očekáváný dokument Janžurka, který realizovala dcera ikonické herečky Theodora Remundová. V programu tradičně nebudou chybět restaurované klasiky. Třeba Truffautův snímek Dvě Angličanky a kontinent nebo česká díla Vražda ing. Čerta Ester Krumbachové či Tajemství hradu v karpatech Oldřicha Lipského. Festival navíc rozšířil výběr filmů ke 100 letům od smrti Franze Kafky. Jejich počet se zastavil na dvaadvaceti reprezentativních celovečerních či krátkometrážních snímcích.

Iva Janžurová ve filmu Ikarův pád

„Je pro mě velkou režijní i osobní výzvou vybrat a sestavit to podstatné z máminy rozsáhlé, zdokumentované herecké činnosti a zároveň ji zobrazit jako legendu, celebritu první velikosti, ale i jako normálního, ohleduplného a velmi křehkého člověka, jakým je. Člověka, který se ctí, ale určitě i s určitým kompromisem prošel nelehkou druhou polovinou 20. století a dodnes se snaží poctivě obstát ve své profesi. A také ji chci ukázat jako moji mámu. Věřím, že se naše blízkost přes všechna svá úskalí stane jedinečným vkladem tohoto dokumentu,“ říká o své novince Theodora Remundová.

Dokument sleduje různé role české herečky, a to jednak dramatické, komediální, filmové i divadelní, ale pak i ty, kterých se ujala v životě rodinném a společensko-politickém. Autorka a zároveň dcera protagonistky přivádí do snímku opravdovost, upřímnost a schopnost sebereflexe ženy, která spojila svůj život s hereckým uměním. Přiznaná inscenovanost, přiznaná snaha vyhnout se klišé, která se často v žánru životopisných vzpomínkových dokumentů objevují, pomáhají vytvořit organický celek, který zahrnuje jak výčet známých zásadních rolí, tak i zpřítomněné, velmi osobní intimní momenty životního příběhu.

Restaurovaná klasika

Ve spolupráci s respektovanou francouzskou produkční a distribuční společností MK2, která letos slaví půlstoletí své existence, uvede festival světovou premiéru digitálně restaurované verze proslulého lyrického dobového dramatu o milostném trojúhelníku Dvě Angličanky a kontinent (1971) legendárního Françoise Truffauta, od jehož předčasné smrti letos uplyne čtyřicet let. Nejen fanoušci jednoho z nejmilovanějších francouzských tvůrců si nenechají ujít letos dokončený portrétní dokument François Truffaut, scénář mého života (2024) soustředící se na propojení filmařových sfér osobní a tvůrčí s řadou dosud nepublikovaných materiálů z jeho života.

Dvě angličanky a kontinent

Alexandre O. Philippe, renomovaný autor originálních dokumentárních esejů ohlížejících se do historie kinematografie se vrací na festival se speciálním programem vycházejícím z jeho snímku Zachycení (2021). Jeho prostřednictvím zkoumá americkou mytologii skrz fenomén fascinujícího Monument Valley a společensko-filozofický rozměr americké krajiny. Spolu se Zachycením Philippe uvede trojici tematicky příbuzných filmů Fort Apache (1948) Johna Forda, Paříž, Texas (1984) Wima Wenderse (zbrusu nová restaurovaná kopie) a Twentynine Palms (2003) Bruno Dumonta.

Twentynine Palms

Zrestaurované podoby se dočkal i ceněný dokumentární vhled do soumračné fáze života geniálního jazzového trumpetisty a zpěváka Cheta Bakera Let’s Get Lost natočený slavným fotografem Brucem Weberem v roce 1989 a odměněný nominací na Oscara.

I v případě výstřední satiry Vražda ing. Čerta (1970), které se taktéž nedávno dostalo digitálního zrestaurování, vzniklo nenapodobitelné umělecké dílo setkáním dvou mimořádně nadaných osobností – režisérky, scenáristky a autorky kostýmů Ester Krumbachové a herečky Jiřiny Bohdalové.

Vražda ing. Čerta

Projekcí 35mm kopie kultovního Tajemství hradu v Karpatech (1981), úžas vzbuzujícího kongeniálního mixu žánrů s důrazem na filigránsky vycizelované jazykové nuance připomene festival sto let od narození veledůležité osobnosti dějin tuzemského filmu, režiséra Oldřicha Lipského, a jeho fenomenální spolupráci s Jiřím Brdečkou.

Tajemství hradu v Karpatech

V letošní “kapitole” nikdy nekončící karlovarské série věnované králi amerického nezávislého filmu Johnu Cassavetesovi představí festival jeho vůbec poslední autorský počin Proudy lásky (1984), v němž se svojí celoživotní partnerkou a múzou Genou Rowlands ztělesňují svéráznou sourozeneckou dvojici.

Proudy lásky

Úplný Kafka

Konečný výběr třinácti celovečerních, čtyři středometrážních a pěti krátkých snímků tvoří už dříve představenou retrospektivu Touha stát se Indiánem: Kafka a film zaměřenou na kinematografickou reflexi díla slavného pražského rodáka.

Kompletní seznam filmů Kafka a film

Babička (The Grandmother, r. David Lynch, USA 1970, 34 min.)
Městečko Twin Peaks – Návrat (Twin Peaks: A Limited Event Series, r. David Lynch, USA 2017, 60 min.)
Třídní vztahy (Klassenverhältnisse, r. Jean-Marie Straub+Danièle Huillet, NSR/France 1984, 127 min.)
Franz Kafka: Život je krásný (Franz Kafka’s It’s a Wonderful Life, r. Peter Capaldi, Velká Británie 1993, 23 min.)
K (r. Lorenza Mazzetti, Velká Británie 1954, 29 min.)
Kafka (r. Steven Soderbergh, USA/Francie 1991, 98 min.)
Mr. Kneff (r. Steven Soderbergh, USA 2021, 78 min.)
Proces (The Trial, r. Orson Welles, Francie/Itálie/NSR 1962, 116 min.)
Postava k podpírání (r. Pavel Juráček, ČSSR 1963, 38 min.)
Peněžní poukázka (Mandabi, r. Ousmane Sembene, Senegal/Francie 1968, 105 min.)
Zámek (Das Schloß, r. Rudolf Noelte, NSR 1968, 88 min.)
Audience (L’Udienza, r. Marco Ferreri, Itálie/Francie 1971, 112 min.)
Proměna (Die Verwandlung, r. Jan Němec, NSR 1975, 55 min.)
Nájemník (Le Locataire, r. Roman Polanski, Francie 1976, 126 min.)
Po zavírací době (After Hours, r. Martin Scorsese, USA 1985, 97 min.)
Interview (Intervista, r. Federico Fellini, Itálie 1987, 105 min.)
Tetsuo (r. Šin’ja Cukamoto, Japonsko 1989, 67 min.)
Kafka podle Rybczynského (Kafka, r. Zbigniew Rybczyński, Francie 1992, 52 min.)
Amerika (r. Vladimir Michálek, ČR 1994, 90 min.)
Venkovský lékař (Kafka Inaka Isha, r. Kódži Jamamura, Japonsko 2007, 21 min.)
Umělec v hladovění (Danjiki geinin, r. Masao Adači, Japonsko 2016, 104 min.)
Kafkova hrobka (Le Tombeau de Kafka, r. Jean-Claude Rousseau, Francie 2022, 14 min.)

Další novinky a zejména (doufejme) informace o letošních hvězdných hostech, představí organizátoři letošního ročníku v polovině příštího týdne. Zatím známe jen jméno Geoffreyho Rushe, který zasedne v porotě.

-red-
foto/video: © Film Servis Festival Karlovy Vary, archiv, Totalfilm Media, Česká televize 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast