Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Ve Varech se představí Janžurka ve výjimečném dokumentu natočeném dcerou (trailer)

Jedna z nejslavnějších a neoblíbenějších českých hereček očima dcery. Celovečerní dokumentární film Janžurka režisérky Theodory Remundové bude ve světové premiéře uveden v sekci Návraty k pramenům na 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Tvůrci filmu nyní představují trailer a plakát. Do českých kin vstoupí snímek na podzim.

Janžurka „hraje“ Janžurku

V dokumentárním portrétu Janžurka je Iva Janžurová nazírána citlivým pohledem své dcery, dokumentaristky Theodory Remundové. Díky autorskému záměru i blízkému vztahu režisérky a hlavní protagonistky můžeme nahlédnout osobnost oblíbené herečky prostřednictvím vzpomínek na rodiče a dětství, životní lásky, mateřství a zásadní okamžiky, které její charakter a život utvářely. Observační styl se přirozeně prolíná s inscenovanými scénami, ve kterých ožívají fotografie z Ivina dětství i podstatné momenty jejího života. Ve filmu se stáváme svědky mnoha vážných i veselých okamžiků, vzpomínek, úvah i setkání Ivy Janžurové: s dcerami nad dávnou milostnou korespondencí, na rodinných oslavách, na třídním srazu, s nejlepší kamarádkou z dětství, s hereckými kolegy v divadle, s Martou Kubišovou, s níž v roce 1968 vítala Alexandra Dubčeka po návratu z Moskvy.

Iva Janžurová a Marta Kubišová

Podstatným prvkem je “obyčejnost”, kterou si Iva Janžurová vzdor výsostnému postavení zachovala, její přirozená lidovost a blízkost divákovi, ambice vydat ze sebe maximum v nejzapadlejším regionu České republiky i Slovenska, stejně jako na prknech Národního divadla. Sledujeme ženu, ke které se vztahuje velká část české i slovenské veřejnosti, a to skrze filmové, televizní a divadelní příběhy a postavy, které v nich ztělesňovala a ztělesňuje.

Opatrný přístup

Máma sama má k dokumentárnímu zobrazování vlastní osoby velký ostych. Nakonec za tím vždycky viděla spíš snahu vyrobit rychle na objednávku televizní medailonek. Když jsem jí natáčení dokumentu nesměle navrhla já, projevila spíš údiv ve své vrozené skromnosti – že mě to vůbec napadlo a že se tím chci zdržovat. Nakonec opatrně souhlasila,” říká Theodora Remundová, uznávaná dokumentaristka.

Theodora Remundová (foto: E. Horálková)

Žádná glorifikace

“Přeju si moc, aby se Theodoře film podařil. Bylo to pro mě veliké překvapení, když s tím na mě „přišla“! Budu mít trému za ni i za sebe, jestli pro ni jako hrdinka jejího dokumentárního záměru budu dostatečná. V jednu chvíli se vyjádřila, že to nebude žádná glorifikace a tomu jsem se úlevně zasmála. Bylo by to tak trochu trapné nechat se od dcery vychvalovat a diváka – doufám, že film v distribuci uspěje – nutit k obdivu a k uvědomování si vlastní nedostatečnosti. Naopak, snad se v mém obraze uvidí sami, v prostém údělu ve svých životech, vztazích a profesích úsměvně obstát,” komentuje vznik dokumentu Iva Janžurová.

Iva Janžurová s dcerou Theodorou Remundovou

Projekce na 58. MFF Karlovy Vary
30. 6. 14.00 světová premiéra / Městské divadlo
02. 7.  18.00 Kino Čas
05. 7.  17.00 Thermal, kinosál B

Film vznikl v produkci Alice Tabery. Za slovenskou stranu koprodukovala Zuzana Mistríková. Natočil jej kameraman Jan Šípek, hudbu složil Tadeáš Věrčák. S Theodorou Remundovou na scénáři i výsledném střihu spolupracoval Jakub Hejna.

Do kin film 26. září uvede CinemArt.

-red-
zdroj: L. Medková, K. Vorlíčková
foto/video: © Cinepoint. PubRes, CinemArt 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast