Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

KVIFF 2024: ŽIVÉ STREAMY ZE STĚŽEJNÍCH UDÁLOSTÍ KARLOVARSKÉHO FESTIVALU SLEDUJTE NA KVIFF.TV ZDE.

Total Week #26/24 – Vzpoura sprosťandy M3GAN, návrat Nikoho a pátý Policajt

Zdravíme vás z Karlových Varů, kde se okolí hotelu Thermal tradičně proměnilo k nepoznání, aby mohl naplno odstartovat největší tuzemský svátek filmu. Ještě než se vydáme k červenému koberci pozdravit Vigga Mortensena, máme pro vás ale tradiční shrnutí toho nejzásadnějšího, co na nás filmová budoucnost chystá – ať už je to vzpoura sprosté robotky, pátý výlet jednoho policajta do Beverly Hills nebo návrat Nikoho.

Vzpoura sprosté robotky

M3GAN se při rozpočtu 12 milionů a tržbách 180 milionů dolarů vyklubala pro studia Blumhouse a Universal velmi fajn investice, asi nikdo tedy nepochyboval, že se tiktokově trsající, vraždící robopanenka brzy dočká nášupu. Dvojka dorazí do kin už příští rok, zároveň se ale čile kutí i další duchovní nástupce v podobě připravovaného filmu SOULM8TE, který má dorazit v lednu 2026.

Ten má vyprávět o vdovci, který smutek po zesnulé manželce překonává díky androidí společnici… románek s touhle supermoderní nafukovací pannou řízenou umělou inteligencí se ale nepřekvapivě rychle zvrtne. Tvůrci v čele s irskou režisérkou Kate Dolan, která má na kontě třeba žánrovku Nejsi moje máma, film popisují jako erotický thriller z blízké budoucnosti. Uvidíme, jak daleko s tou erotikou a následným ratingem budou ochotni zajít, na slušných výsledcích M3GAN totiž má nedílnou zásluhu náctileté publikum.

Murphy popáté v Beverly Hills

3. července se po dlouhých letech vrátí ukecaný Axel F s tváří Eddieho Murpheyho. Policajt v Beverly Hills, který komikovi nastartoval kariéru, se svým čtvrtým dílem míří na Netflix, a jak se zdá, streamovací gigant, hlavní hvězda i legendární popcornový producent Jerry Bruckheimer jsou se spoluprací i filmem evidentně dost spokojeni, už se totiž stihli rozpovídat o tom, že v podstatě pracují na vývoji pětky.

Může samozřejmě jít o klasické propagační řečičky, na druhou stranu je ale jasné, že si na Murpheyho vysmátou vyřídilku na Netflixu klikne pěkný pár diváků, a ten tak slavnou značku ladem ležet určitě nenechá. Třeba se dočkáme celé nové trilogie, pokud na to šedesátník v hlavní roli bude mít čas a energii.

Války hvězd naruby podruhé

Zrovna v týden, kdy do kin vstupuje parodie Rychle a nemožně a kdy se na webu v článku zamýšlíme nad vzestupy a pády tohohle žánru a jeho možnou budoucností, nás překvapila zpráva, že pokračování kromě Scary Movie nebo Bláznivé střely dostane i osmdesátková řachanda Spaceballs.

Tahle parodie na všechno vesmírné, která si trefně utahovala především ze Star Wars a dodnes dovede v některých momentech slušně rozesmát, se stala VHSkovým kultem. Vy si ji můžete pustit na Prime Video, tak si ji připomeňte, než s dvojkou přispěchá producent Josh Gad, podepsaný třeba pod povedenými Vocasy na tripu. O datu premiéry ani zápletce a možném návratu původních postav se ale zatím nic neví.

Spaceballs (foto: Prime Video)

Nikdo se vrací

Bob Odenkirk před premiérou akčňáku Nikdo asi nebyl hercem, kterého byste popsali jako nezničitelného bijce… vzhledem k tomu, jak ve filmu ale srovnal do latě pěknou řádku mafiánů a že navzdory prodělanému infarktu čile chystá dvojku, si to ale rozhodně zaslouží.

Je to tak. Tři roky po premiéře překvapivě úspěšné, přitom s covidem bojující jedničky se konečně potvrdilo, že se tenhle zabiják ve výslužbě vrátí na plátna. A zlákal k tomu i velmi zajímavé režijní jméno. Ilju Najšullera totiž za kormidlem vystřídá indonéský šikula a mistr akční choreografie Timo Tjahjanto, který má za sebou brutalitku Jde si pro nás noc a spolupracoval i na žánrovém etalonu Zásah. Jak si poradí s americkou produkcí zjistíme už příští léto.

Jednou větou

Ocarová dvojka kámošů Ben Affleck a Matt Damon po loňském dramatu Air chystají další společný projekt, krimi thriller s názvem RIP, o němž se ale nic bližšího zatím neví.

Will Smith pokračuje v postfackové resuscitaci své kariéry, po čtyřce Mizerů se vrhá na adaptaci knižního sci-fi thrilleru Resistor, ve kterém se vynález schopný rušit gravitaci dostane do špatných rukou.

Jennifer Lawrence si zahraje v mysteriózním whodunnitu The Wives z produkce Applu a A24, ve kterém je z ošklivé vraždy podezřelá partička typických amerických paniček.

Damon, Affleck, Smith a Lawrence (koláž: TF)

Trailer týdne

Režisérský vizionář Robert Eggers už nás uhranul Čarodějnicí, Majákem a dva roky starým Seveřanem, jeho nastávající remake horové klasiky Nosferatu tedy vyhlížíme s velkými nadějemi. Ty jen posiluje atmosférická první ukázka.

Hlavní úlohu hororové novinky režisér svěřil Billu Skarsgårdovi, který má ostatně s děsivými monstry již dost zkušeností díky roli vraždícího klauna Pennywise. Zahrál si titulní upíří monstrum, hraběte Orloka, a objekt upírových milostných i krvelačných tužeb si střihla dcera Johnyho Deppa, Lily-Rose Depp. Jak se v Praze natáčená aktualizace původního, více než sto let starého filmu a jednoho z nejzásadnějších hororů historie povedla, zjistíme zkraje příštího roku.

Na co se chodilo

Když se člověk podívá na tržební reporty z Ameriky, má pocit, že se vrátil v čase do veselejších dob, kdy filmy dělaly radost kinařům i divákům. Na dvojku V hlavě za oceánem chodí rodinka za rodinkou a k fantastickým a popravdě šokujícím 150 milionům z prvního víkendu se dosud přidalo nádherných 200 dalších. Analýzy předpovídají filmu půlmiliardu utrženou už doma v Americe, a připočteme-li, že na spoustě trhů včetně Japonska film ještě ani neodstartoval, je jasné, že miliardovou hranici animák nejen pokoří, ale nechá i pěkný kus za sebou.

Když se pak ten samý člověk podívá na tržební reporty z Česka, posmutněle se vrátí zpátky na zem. I u nás dvojka milované pohádky teprve čeká, distributor se totiž při pohledu na červnové statistiky rozhodl s premiérou počkat až na prázdniny. Vzhledem k zoufalé aktuální nabídce a krásnému počasí tedy nehrozilo, že by do tuzemských kin někdo zabloudil. Necelých padesát tisíc diváků totiž je, nepočítaje covidové lockdowny, nejhorší návštěvnost od přelomu milénia.

Na co se podívat

Jestli chcete přežít, musíte zůstat potichu. Hororová sága Tiché místo se v novém díle s podtitulem První den vrací ke dni, kdy agresivní mimozemšťané přiletěli na naši planetu. Prvotní šok prožijete spolu s obyvateli New Yorku, města, které neztichne ani na okamžik. Sam původně vyrazila do New Yorku na jednodenní výlet. Protože někteří lidé mají nehoráznou smůlu, vybrala si den, kdy přiletěli.

Prequel oblíbené série obohacuje původní nápad nejen zasazením do mrazivě ztichlé metropole, ale i nečekaně osobním příběhem hlavní postavy s tváří Lupity Nyong’o, rozšířením loru o krvelačných hmyzácích… a taky hrozně super kočkou a fantastickým posledním záběrem. Určitě na něj zajděte mrknout do kina s co nejlepším zvukem, protože tohle ticho si zaslouží krájet.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Falcon, CinemArt, Vertical, Prime Video, Netflix © 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast