Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Total Week #25/24 – Aragorn ve Varech, Uncharted 2 a gerontí Smrtonosná zbraň 5 na obzoru

Jen pár dnů před propuknutím karlovarského festivalu pořadatelé odhalili svou nejočekávanější kartu, hollywoodské hvězdy, které se před Thermalem projdou po červeném koberci. Mezitím za oceánem Mel Gibson chystá dědečkovskou Smrtonosnou zbraň, Tom Holland dvojku Uncharted, Steven Spielberg obsazuje svůj nový film a George Miller se asi pomalu vzdává naděje na nového Šíleného Maxe… a my s ním. Ale v Anglii se padá z jeviště, tak ho můžete aspoň přát.

Do Varů letos dorazí Mortensen, Owen, Brühl nebo Soderberg

Pořadatelé 58. ročníku filmového festivalu ve Varech se s pozvánkami hostů letos pořádně rozjeli. Do Česka díky nim míří samotný Aragorn, Viggo Mortensen, který tu uvede svůj druhý režijní počin; Clive Owen ke dvacátému výročí divákům pustí divadelní drama Na dotek; a kromě nich cenu prezidenta festivalu od Jiřího Bartošky převezme i Daniel Brühl.

Vzhledem k programové sekci zaměřené na život a dílo Franze Kafky přijede dva své filmy s touhle tematikou uvést i režijní velikán Steven Soderbergh, který se jinak podobným akcím spíš vyhýbá. Do Varů ale míří i celá řada méně známých, ale nesmírně zajímavých jmen, jako hororový génius Ti West. Autor lahůdek X a Pearl tu premiérově představí svoji novinku MaXXXine. Podrobně o hostech a jejich programu se dočtete v našem článku:

Uncharted 2 oficiálně na cestě

Tom Holland si po posledním Spider-Manovi potřeboval dát od natáčení pauzu, jak se ale zdá, v tuhle chvíli už je ready vrátit se v plné síle. A rovnou v pokračování adaptace videoherního dobrodružství Uncharted, kde se na place před dvěma lety kaskadérsky pořádně vyřádil.

Celkově přitom jednička nebyla nic moc. Režisér Venoma Ruben Fleischer v ní v podstatě jen poslepoval různé scény ze všech čtyř herních dílů a jako korálky je navlékl na trochu zapomenutelnou zápletku. Lovce pokladů Nathana Drakea povážlivě omladil a jako bodrého parťáka Sullyho mu v jednom z nejhorších miscastů posledních let nadělil Marka Wahlberga. Kouzlo předlohy se tak povedlo zachytit jen dost kostrbatě.

Herní studio Naughty Dog má nicméně plné ruce práce s přípravami trojky Last of Us a hráčům nový přírůstek do série možná už nikdy nenadělí, na filmovou dvojku se tedy opatrně těšíme. Třeba se z neduhů jedničky tvůrci poučí.

Mel Gibson chystá Smrtonosnou zbraň

„Na tyhle sračky jsem moc starej.“ Legendární hláška ze Smrtonosné zbraně nabírá úplně nové grády. Po smrti duchovního otce série, režiséra Richarda Donnera, totiž převzal rozpracovaný scénář pětky a tvůrčí otěže Mel Gibson, osmašedesátiletá herecká hvězda série, která se tak v novém filmu objeví po boku sedmasedmdesátiletého Dannyho Glovera.

Legacyquely hýbou Hollywoodem… navzdory povšechné divácké skepsi. Stačí si vzpomenout na nedávnou pětku Indiana Jonese, ve kterém se akční eskapády jednaosmdesátiletého Harrisona Forda z pochopitelných důvodů omezily víceméně na honičku v tuk-tuku. O poznání úspěšnější i příjemnější film se vyklubal z aktuální čtyřky Mizerů, i u ní je ale trochu srandovní, jak se titulní dvojka takhle po padesátce pořád chová stejně pubertálně.

Uvidíme, jak k akci a hláškám, které sérii proslavily, postaví Gibson s Gloverem, nepřekvapivě by film ale měl oproti starším dílům zvážnět. Tvůrce každopádně tlačí čas. Točit se mělo už vloni, produkci ale odsunuly mj. hollywoodské stávky a fúze Warnerů s Discovery. Od posledního filmu navíc uběhlo už přes čtvrt století… a mladší už oba pánové taky nebudou.

Gibson a Glover v původním filmu (foto: archiv)

Našel Spielberg hvězdu své novinky?

V nadmíru osobních a autobiografických Fabelmanových Steven Spielberg vzpomínal na své dětství a rodinu. Se svým dalším projektem se ale tahle slovutná hollywoodská legenda má vrátit do blockbusterových vod, do kterých se poprvé ponořil už před neskutečnými padesáti lety s Čelistmi. V dosud nepojmenovaném a tajemstvím prozatím obestřeném sci-fi dobrodružství chce Spielberg zase jednou vyprávět o UFU a mimozemšťanech.

Teprve pár dní stará je zpráva, že okolo hlavní role krouží Emily Blunt. Ta zazářila Na hraně zítřka, v Tichém místě a památně i v Oppenheimerovi, herečka s tak širokým rozsahem a talentem pro drama i akci je tedy určitě dobrou volbou. Zatím ale její účast není oficiálně potvrzena, film by ale měl dorazit do kin v květnu 2026.

S novým Šíleným Maxem to vypadá bídně

Furiosa je perfektní akční jízda, navzdory svým kvalitám v kinech ale propadla a pouhý měsíc po premiéře míří vstříc uvedení na streamu. Naděje, že se v dohledné době dočkáme dalšího filmu ze Ságy Šíleného Maxe, jsou velice bláhové – jak ostatně před pár dny potvrdil i Tom Hardy, když si veřejně posteskl, že k natočení původně připravovaného filmu s podtitulem Pustina podle něj nedojde.

Film přitom měl touhle dobou už několik let být na světě. Režisér George Miller se ale po uvedení Zběsilé cesty v roce 2015 dlouze soudil se studiem Warner Bros. kvůli nevyplacenému honoráři. Vzhledem k tomuhle škraloupu na jejich vztazích a provaru jeho novinky se tedy nejeví moc reálně, že by kravaťáci s kufříky vůči svéráznému filmaři projevili vstřícnost. Spíš bychom si vsadili na reboot za několik let, snad seriálový, a patrně s novými tvůrci. A je to velká škoda.

McKellen Bílý

Minule jsme v našem shrnutí mluvili o tom, že Ian McKellen by si rád naposledy zahrál Gandalfa, vtipkoval ale, že bude rád, pokud se té příležitosti dožije… a jen o pár dní později se zranil, když během představení hry inspirované Shakesparovým Jindřichem IV. v Londýně kvůli náhlým bolestem spadl mezi diváky.

Naštěstí by ale měl být v pořádku. Z celého incidentu podle lékařů vyjde bez trvalých následků a v nemocnici už měl tenhle milovaný frajer, který se na jevištích pohybuje už šedesát let, svoji charakteristickou dobrou náladu. Po pádu se vrátil jako McKellen Bílý, dalo by se říct.

McKellen jako Gandalf (foto: WB)

Jednou větou

Ve věku 88 let odešel Donald Sutherland, proslulý svým charismatickým hlubokým hlasem a taky rolemi v Tuctu špinavců, filmovém MASHi nebo Hunger Games.

V úctyhodném věku 92 let tento týden ve svém bytě v Paříži zemřela i ikona francouzské kinematografie, herečka Anouk Aimée.

Nové díly Rodu draka na čerstvě rebrandovaném Maxu sice zatím lákají asi o 20 % méně diváků než při startu seriálu, čísla jsou ale dost slušná na to, že Warneři již odklepli přípravy třetí série.

Po loňském zákazu provozu Uložto, které ilegálně poskytovalo ke stažení spoustu obsahu včetně filmů a seriálů, český soud nově blokuje i jeho méně známé alternativy jako Sledujteto nebo eDisk.

Zleva Sutherland, Aimée, Rhanera z Rodu draka a vyhnání z pirátského ráje (koláž: TF)

Trailer týdne

Kina se od covidu v podstatě nevzpamatovala. Hollywood už skoro pět let hledá nové cesty, jak zaujmout diváky, a co dříve platilo za tržební jistotu, dnes může na stříbrných plátnech prošumět v podstatě bez povšimnutí. Výjimkou jsou ale horory, které se ukazují jako nejlukrativnější a nejspolehlivější žánr dneška. Jejich produkce totiž stojí pár babek, mají ale věrnou fandovskou základnu, jsou ideálním programem na rande a při každodenních hrůzách si v těhle světech plných groteskního násilí a hrůzy očistně vyvenčíte podvědomí. Není divu, že tvůrci hitovky Úsměv, který vydělal parádních 217 milionů dolarů při rozpočtu 17 milionů, teprve dva roky po premiéře přispěchali s pokračováním.

V souladu s tradičním sequelovým zvětšováním měřítka se od nebohé psychiatričky z prvního dílu přesouváme rovnou do světa showbyznysu. Vytlemený démon totiž tentokrát hodlá terorizovat popovou senzaci Skye v podání Naomi Scott. Ta se chystá na nové světové turné a začíná zažívat stále děsivější a podivnější události. Jak ji drtí větší a větší hrůzy i tlak slávy, je nucena čelit své temné minulosti, aby získala kontrolu nad svým životem dřív, než se jí vymkne z rukou. Úsměv 2 zamíří do českých kin rovnou na start strašidelné podzimní sezony, 17. října.

Na co se chodilo

Konečně! Po příjemném překvapení v čtyrtých Mizerech s aktuální čtvrtmiliardou na kontě našli těžce zkoušení kinaři tolik potřebnou vzpruhu i v pokračování milované pixarovky V hlavě. Krásných 150 milionů za americký první víkend tak studio nepochybně utvrzuje v tom, že nedávno oznámená strategie – opřená nepřekvapivě právě o sequely – je ekonomicky správná cesta.

Devět let stará jednička si evidentně pevně drží místo v srdcích mnoha diváků, kteří na ní vyrostli, a tak tahle animovaná zábava pro celou rodinu sebevědomě letí vstříc miliardě. Letos by šlo o vůbec první film, kterému se to povede. U nás se premiéry dočkáme skoro až za měsíc, doufejme tedy, že i u nás se na film diváci pohrnou ve velkém.

Na co se podívat

Červen je na premiéry hodně chudý, pokud ale žehráte na hollywoodskou sequelitidu, můžete zajít na originální biják s Tomem Hardym a Austinem Butlerem. Motorkáři vypráví o vzestupu a pádu jednoho gangu, ve kterém se, podobně jako ve Scorseseho Mafiánech, původní nevinná myšlenka rychle zvrhne v eskalující kolotoč násilí. Mezi chlápky, kteří chtějí spálit gumu místo duše totiž postupně víc a víc pronikají ilegální tendence, drogy, konkurenční boje s dalšími gangy nebo traumata z Vietnamu.

Na své si u filmu ale přijdou nejen motorkáři, protože kromě symboliky svobody a rebelie, která se s motorkami obecně pojí, tady platí, že kdyby ústřední gang ve filmu místo ježdění třeba kopali okresní přebor, nemělo by to na samotný film až takový vliv. Na jeho auře upřímné, nekomplikované lásky ke svobodě a k americkému životu je něco silně nostalgického a poutavého pro kohokoli.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Falcon, CinemArt, Vertical, Warner Bros. © 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast