Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Total Week #23/24 – Pixarovská recyklace, herecký konec Evangeline Lilly a Thermopyly znovu pod útokem

Oblíbená herečka Evangeline Lilly oznámila svůj odchod z Hollywoodu, chystá se seriálová adaptace 300: Bitvy u Thermopyl, Pixar se odklání od nových nápadů a Marvel obsadil nového záporáka. Kromě toho je ve hře nový režisér pro Avengers 5 a seriál The Boys nejspíš dostane ještě spoustu dalších řad.

S podcastovou verzí Total Weeku se vrátíme hned příští týden, tradičně v pátek.

Herečka Evangeline Lilly končí s Hollywoodem

Čtyřiačtyřicetiletá kanaďanka Evangeline Lilly začínala hlavně v televizi. Po roce 2010 se ale postupně začala objevovat i na velkých plátnech a nakonec si zahrála hned v několika velkofilmových sériích. Ve druhém a třetím Hobitovi se coby elfka Tauriel musela prosekat armádami skřetů a posledních pár let se usadila u Marvelu v roli superhrdinky Wasp.

Život pod drobnohledem kamer ale nejspíš není pro každého. Lilly totiž na svém Instagramu oznámila, že s hereckou kariérou končí. Za své dosavadní úspěchy je podle svých slov nesmírně vděčná, tuhle kapitolu ale považuje za uzavřenou a chce se posunout dál. Ve svém postu sice nevyloučila, že se k filmu jednou vrátí, v blízké budoucnosti to ale neplánuje. Jak absenci Wasp vyřeší Marvel například v příštích Avengers, to se teprve uvidí.

Evangeline Lilly v Hobitovi (foto: WBD)

300 se vrátí… ale v televizi

V posledních letech se režisér Zack Snyder věnuje hlavně své původní tvorbě pro Netflix, která, přiznejme si, stojí za starou belu. Než se ale jeho nekonečné zpomalovačky stihly omrzet, platil za jednoho z nejžádanějších akčních režisérů moderní doby. Tuto reputaci si získal primárně díky snímku 300: Bitva u Thermopyl, krvavé řežbě mezi Sparťany a Peršany. Film byl v roce 2007 natolik úspěšný, že dokonce dostal i pokračování. To se ale dočkalo o poznání vlažnějšího přijetí. Série tedy dlouhá léta ležela ladem. Studio Warner Bros. ji ale navždy spát nenechá.

Oficiálně totiž začalo chystat nový seriál. Zda se bude jednat o remake, pokračování, nebo něco zcela nového, to zatím není jasné. Warner ale už údajně s novým projektem oslovil Snydera a hodlá si pojistit jeho návrat.

Pixar mění strategii, čekejme příval pokračování

Od roku 2019, kdy čtvrté Toy Story přineslo animačnímu studiu Pixar naposledy miliardové tržby, se firmě bohužel finančně příliš nedaří. Na některých novinkách se silně podepsal covid, jiné zamířily přímo na Disney+ a těch pár vyvolených, které se podívaly i do kin, se zrovna dvakrát nevytáhly.

K aktuální situaci se tedy vyjádřil ředitel studia Jim Morris a fanoušky původních nápadů nejspíš dvakrát nepotěšil. Podle něj se totiž bude Pixar v budoucnu soustředit hlavně na osvědčené značky jako Úžasňákovi nebo Hledá se Nemo. Oba filmy už sice v moderní éře Pixaru jedno pokračování dostaly, studio se ale pokusí najít způsob, jak na ně navázat. Morris dokonce uvedl, že mimo hru nejsou ani kompletní rebooty.

Captain America 4 přidává Giancarla Esposita

Čtvrtý Captain America s podtitulem Brave New World (Nový svět) momentálně podstupuje téměř měsíční přetáčky a po sociálních sítích se traduje, že k nim došlo hlavně kvůli chabým ohlasům z testovacích projekcí. Co je na tom pravdy, to netušíme. Marvel má navíc stále spoustu času svou novinku spravit. Přetáčky dokonce mají do filmu přidat dalšího záporáka a Marvel si pro něj již vyhlédl představitele.

Jako zatím neznámá postava se ve čtvrtém Captainovi objeví Giancarlo Esposito, ostřílený herec, který už má padoušské role v malíčku. Širšímu okruhů diváků se představil coby Gus Fring v Perníkovém tátovi, dlouhodobě zatápěl Mandalorianovi a jako nemilosrdný šéf společnosti Vaught se objevil také v The Boys. Fandové Esposita už dlouhodobě pasují například do role nového Profesora X, podle jeho vlastních slov ale neuhádneme, koho si v MCU zahraje.

Giancarlo Esposito (foto: archiv)

Jednou větou

Tvůrce seriálu The Boys Erik Kripke odvolává své původní plány na pět sérií a předpokládá, že jeho superhrdinská satira nakonec bude delší.

Marvel má evidentně takovou důvěru v blížícího Deadpoola s Wolverinem, že zvažuje svěřit Avengers 5 rutinérovi Shawnu Levymu, který mutantí týmovku režíruje.

Po Baladě o ptácích a hadech se další prequel Hunger Games připravuje k premiéře v listopadu 2026, vyprávět má o ročníku her, které vyhrál mladý Haymitch Abernaty, pozdější mentor Katniss.

Nový Predátor film s podtitulem Badlands si vyhlédl do hlavní role herečku Elle Fanning, známou hlavně ze seriálu Veliká.

Zleva Levy, filmový Haymitch, Homelander z The Boys a Predátor s Fanning (koláž: TF)

Trailer týdne

Komiksovky jsou velmi oblíbeným terčem nadávek mezi filmovými nadšenci. Jak ale letošek krásně předvádí, jakmile si dají na chvilku pohov, v kinech je najednou pusto prázdno. Na původní autorskou tvorbu si holt zajde jen málokdo, nehledě na kvalitu. Kinaři tedy nejspíš dychtivě vyhlížejí příchod svých zachránců a jeden z nich ukázal tento týden první trailer. Kvalitou se první dva Venomové mnohdy ani nedoplazí na průměr, diváci si na ně ale zajdou rádi. Závěr trilogie s podtitulem Poslední tanec tedy dorazí do kin v říjnu. Upoutávka zatím slibuje podobné komediální ladění a slizovitá monstra, na jaké jsme u Venoma zvyklí. Nejde jí ale upřít, že venomizovaného koně nejspíš čekal málokdo.

Na co se chodilo

Furiosa se celosvětově přehoupla přes sto milionů dolarů a u nás ve druhém víkendu získala téměř přesně stejné číslo, jako napoprvé. Jelikož ale startovala s necelými sedmnácti tisíci diváky, není to příliš dobrá zpráva. Číslo jí stejně stačí jen na třetí místo. Film prakticky nevyhnutelně prodělá a budoucnost série o Šíleném Maxovi bohužel visí na vlásku. Víkend u nás celkově vyhrál Garfield, kterému se naopak docela daří a dokonce narostl o sedmdesát jedna procent na více než čtyřicet tisíc diváků. Mezinárodně je na tom bohužel podobně jako Furiosa.

Necelých třicet tisíc diváků si pak zašlo na novinku Imaginární přátelé, která skončila na druhé příčce. O vyložený úspěch se nejedná, ostudu si film ale také neudělal. V Americe navíc hraje už týden a daří se mu relativně solidně.

Na co se podívat

Režisér M. Night Shyamalan je dost možná nejvíce nevyrovnaným režisérem v Hollywoodu. V jeho filmografii najdeme vynikající mrazivé thrillery i totální braky. Teď se hodlá na velkých plátnech předvést jeho dceruška. Ishana Shyamalan už si režii vyzkoušela v televizi, se snímkem Strážci se ale poprvé pokusí oslovit i kinodiváky. Ve svém debutu odvypráví příběh mladé umělkyně Miny, která se nedopatřením zatoulá v lesích a jako jediné útočiště se jí nabídne tajemný bunkr. Jakmile ovšem vejde dovnitř, zjišťuje, že nemůže odejít. Společně se třemi cizinci je v bunkru uvězněná a musí se připravit na pozornost. Všechny obyvatele totiž každou noc chodí sledovat neznámé bytosti jménem Strážci.

Petr Schön, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Vertical Ent., Warner Bros. Discovery, CinemArt, Falcon © 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast