Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Ve Zlíně jsou na Chodníku slávy tři nové hvězdy, patří Táně Dykové a bratrům Formanovým

Na prostranství před Velkým kinem ve Zlíně přibyly v úterý odpoledne tři nové hvězdy. Osobně je na Chodník slávy přijeli odhalit herečka Tatiana Dyková a herci Matěj a Petr Formanovi. Chodník slávy píše svoji historii v doprovodném programu Zlín Film Festivalu již od roku 2006. Ocenění je určeno pro osobnosti, které svoji filmovou kariéru zahájili ve velmi mladém věku a úspěšně ji rozvíjí až do současnosti.

Před kamerou od patnácti let

Tatiana Dyková na své herecké počátky vzpomíná jako na objevení nového světa. „Poprvé jsem stála před kamerou ve svých patnácti letech v seriálu Prima sezona, který natáčel věhlasný Karel Kachyňa,“ uvedla Tatiana. Herečka během 64. Zlín Film Festivalu zavítá do Zlína nejen kvůli odhalení hvězdy, ale také proto, že má ráda zdejší kraj, přírodu a jeho obyvatele.

„Tatiana patří k předním českým herečkám, a přestože se sama považuje spíše za divadelní herečku, patří k nejvýraznějším osobnostem českého filmu posledních dvaceti letech,“ řekla umělecká ředitelka Zlín Film Festivalu Markéta Pášmová a dodala, že za hlavní ženskou roli ve filmu Bohdana Slámy Štěstí získala v roce 2005 Českého lva. Nominována byla ovšem naposledy i letos za vedlejší roli maminky ve filmu Bratři.

Před kamerou od jednoho roku

Potomci slavného režiséra Miloše Formana, výtvarník Matěj a herec, divadelník a loutkoherec Petr, si už jako několikaměsíční miminka zahráli ve filmu Zločin v dívčí škole. Skutečný úspěch je ovšem čekal o pár let později. 

Matěj a Petr Formanovi ve filmu Hogo fogo Homolka (1970)

„Brácha Petr říká, že svůj vrchol filmové slávy jsme si užili, když nám bylo kolem šesti až osmi let v trilogii o rodině Homolků a od té doby, že už to jen chabě doháníme. U něj mi to úplně nesedí, protože natočil od té doby nemálo pěkných rolí v dobrých a skvělých filmech. Ale u mě to úplně sedí. Od té doby jsem totiž opravdu ve filmu už nic tak zásadního a nepřehlédnutelného nedokázal,“ ohlédl se k počátkům uměleckého života obou bratrů Matěj Forman.

Petr Forman ve filmu Akumulátor 1

„Pravda, ušetřil jsem ve filmu Akumulátor nemálo peněz produkci za počítačový trik, když jsem zahrál bráchovi jeho druhé já a obešlo se to bez náročných a drahých efektů, ale za to se, předpokládám, hvězdy nedávají. Tedy beru to tak, že moje role v Homolkových září dodnes na nebi české kinematografie tak jasně, že se její odraz promítl i na zlínský chodník. A dobře, že jsme tam s bráchou spolu oba, protože stejně už ani my dnes nepoznáme, kterej je ve filmu kterej.“ Hvězda na Chodníku slávy bude pro oba bratry také předčasným dárkem k jejich srpnovým šedesátým narozeninám.

Společně s hvězdou na Chodníku slávy obdrželi herci také „hvězdný doktorát“, od rektora Univerzity Tomáše Bati.

-red-
foto/video: © Totalfilm Media, Zlín Film Festival, Česká televize, CinemArt, FSB Barrandov, Národní filmový archiv 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast