Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

KVIFF 2024: ŽIVÉ STREAMY ZE STĚŽEJNÍCH UDÁLOSTÍ KARLOVARSKÉHO FESTIVALU SLEDUJTE NA KVIFF.TV ZDE.

České filmy ve Varech: Od zabíjačky přes drama ze šedesátek, po hereckou legendu, až ke Kaiserovi na zahrádce

V posledních letech je účast českých a slovenských filmů ve Varech poměrně silná. Ať už jde o snímky soutěžní nebo uvedené v jiných sekcích. I letos byli čeští a slovenští tvůrci úspěšní a podařilo se jim hojně zaujmout festivalové dramaturgy v čele s uměleckým ředitelem festivalu Karlem Ochem. Vybrali jsme sedmičku snímků, které byste neměli minout.

Janžurka (foto: CinemArt)

Janžurka: Herecká legenda očima dcery

Iva Janžurová dokumentům o sobě nikdy příliš nakloněna nebyla. Ale když za ní přišla její vlastní dcera, dokumentaristka Theodora Remundová, nakonec souhlasila. Díky autorskému záměru i blízkému vztahu režisérky a hlavní protagonistky můžeme nahlédnout osobnost oblíbené herečky prostřednictvím vzpomínek na rodiče a dětství, životní lásky, mateřství a zásadní okamžiky, které její charakter a život utvářely. Observační styl se přirozeně prolíná s inscenovanými scénami, ve kterých ožívají fotografie z Ivina dětství i podstatné momenty jejího života.

Projekce Janžurky ve Varech zde.

Mord: Taková domácí zabíjačka

Kdo někdy zažil poctivou vesnickou zabíjačku, tuší, že materiálu pro filmový příběh se na podobných sešlostech najde až až. Proto máme radost, že si režisér Adam Martinec, rodák z Krnova v Moravskoslezském kraji, pro svůj celovečerní debut vybral právě tuhle esenci češství.
Film navazující na tradici československé nové vlny zabojuje v Hlavní soutěži.

Projekce Mordu ve Varech zde.

Vlny: Souboj s tajnými službami

Velmi očekávaná novinka režiséra a scenáristy Jiřího Mádla Vlny se objevuje ve varské sekci Zvláštní uvedení. Film zavede diváky do Prahy 60. let do prestižní redakce Československého rozhlasu. Tamní novináři mění zaběhnutá pravidla a dostanou se kvůli tomu do přímého a nebezpečného boje s tajnými službami. Příběh je inspirovaný skutečnými osobnostmi a na scénáři pracoval režisér Mádl přes 10 let.

Projekce Vln ve Varech zde.

Zahradníkův rok: Kaiser v boji s privilegovanými

Zvláštní uvedení čeká i na novinku scenáristy a režiséra Jiřího Havelky. Po příbězích se schůze SVJ nebo splašeného vlaku bez strojvedoucího, přichystal výrazný autorský tvůrce příběh bezpráví páchaného na mírumilovném zahradníkovi bohatým sousedem restituentem. Film se navíc prolíná se stejnojmenným literárním dílem Karla Čapka o trampotách a úspěších zahrádkářových po dobu čtyř ročních období.

Projekce Zahradníkova roku ve Varech zde.

Světýlka: Problémy dospělých očima malé holky

Amálce je šest let. Má ráda svou kočku, rodiče i babičku s dědou. Je léto a vše, co by si holčička přála, je, aby den proběhl tak, jak má. Jenže něco je dnes jinak. Rodiče se zavírají v pokoji a hlasy pronikající dveřmi jsou podezřele zvýšené. Něco se děje, ale Amálka neví co. Snímek Světýlka v režii Beaty Parkanové sleduje rozpad rodiny dětskou optikou. Parkanová svůj film uvádí v Hlavní soutěži.

Projekce Světýlek ve Varech zde.

Život k sežrání: Nabitý příběh o dospívání

Film Život k sežrání režisérky Kristiny Dufkové vznikl na motivy stejnojmenné a u nás beznadějně vyprodané dětské knihy francouzského autora Mikaëla Olliviera o dospívajícím klukovi s nadváhou, který touží po vlastní restauraci a právě první okouzlení krásnou dívkou. 
Vizuálně zajímavý a songy nabitý příběh o dospívání a hledání lásky k druhým i sobě samému vyniká humorem a srozumitelnými tématy pro všechny generace. Hlavní postavu dvanáctiletého Bena namluvil Hugo Kovács, jeho maminku Tatiana Dyková a tatínka David Novotný.

Projekce Života k sežrání ve Varech.

tata_bojs.doc: 35 let Tatáčů na scéně

Hudební dokumenty mají ve Varech otevřené dveře. Viděli jsme jich tu už několik a všechny stály za to. V sekci Zvláštní uvedení přichází režisér a scenárista Marek Najbrt s celovečerním dokumentem o legendární pražské rockové kapele Tata Bojs. Film nazvaný tata_bojs.doc originálně nahlíží do historie skupiny, jež loni oslavila 35 let existence, a hlouběji přibližuje její klíčové osobnosti Milana Caise a Mardošu, kteří populární „Tatáče“ už ve svých čtrnácti letech na hanspaulské základní škole založili.

Projekce tata_bojs.doc ve Varech zde.

-red-
foto/video: © Totalfilm Media, CinemArt, Bontonfilm, Donart, Aerofilms, 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast