Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Čaroděj Kajtek: Martin Hofmann na zlínských plátnech jako černokněžník ve fantasy novince

Další předpremiérou, kterou mohou vidět exkluzivně diváci Zlín Film Festivalu je v neděli uváděná polská fantasy rodinná podívaná Čaroděj Kajtek. Potterovsky laděný příběh má v jedné z hlavních rolí Martina Hofmann. Ztvárňuje ve filmu temného kouzelníka, který se snaží mladého čaroděje Kajteka stáhnout do osidel zla. Film do českých kin dorazí na konci července.

Martin Hofmann ve filmu Čaroděj Kajtek

Dobro a zlo

Každé dítě by chtělo mít nadpřirozené schopnosti. Ale co když je opravdu získá? Nadpřirozené schopnosti třídního rošťáka Kayteka v kombinaci s jeho vzpurnou povahou znamenají spoustu problémů. A to nejen pro školu, ale pro celé město. Vše se ale ještě zkomplikuje, když o chlapce obdařeného superschopnostmi začnou soupeřit síly dobra a zla. Kterou z nich si malý kouzelník vybere?

Devadesát let stará předloha a třicet let příprav

Polská režisérka Magdalena Łazarkiewicz v rozhovorech přiznala, že natáčení Čaroděje Kajteka se plánovalo skoro třicet let. Režisérka kdysi svým dětem slíbila, že zfilmuje devadesát let starý stejnojmenný román Janusze Korczaka. Novinka je tedy v podstatě mezigeneračním projektem: budou ji sledovat ti nejmladší, ale sám syn režisérky Antoni (spolu s manželkou Mary) matce režisérce pomohl uskutečnit dávný sen také svým vkladem. Složil k němu totiž hudbu. Po desetiletí byla realizace projektu u ledu díky nedostatku technologií dostupných pro polské rozpočty, nadpřirozený svět Kajteka by nevznikl bez použití počítačové animace. Dnes se tedy podle tvůrců na plátnech objeví spisovatelův svět bez kompromisů.

„Fakt tam byl čas na ty věci a nic se neuspěchalo,“ říká k výsledku jediný český herec v projektu Martin Hofmann. „Když jsem to tady teď ve studiu viděl, tak musím říct, že polský kameraman udělal opravdu krásný obrázky, nedělaly se žádné kompromisy,“ dodal herec ve studiu při dabingu své postavy do češtiny.

Martin Hofmann ve filmu Čaroděj Kajtek

Vzal jsem to proto, že jsem dlouho nedostal takový text do ruky. Kajtek není jen čistě pro děti nebo dospěláky, ani to není takový ten klasický hladivý rodinný film. Je to krásný příběh o nějakých základních ideích, které máte v sobě mít. Ty děti v tom mají docela jasno, ale dospělý svět na to někde cestou občas zapomíná.

Martin Hofmann

Vypadá to tedy, že na mladé diváky i jejich rodiče čeká minimálně pár životních lekcí o obětích a přátelství. Uvidíme, jestli mladý hrdina všechny výzvy, kterým bude čelit, vyřeší myslí nebo srdcem.

-red-
foto/video: © Bontonfilm, Kino Swiat 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast