Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

KVIFF 2024: VIGGO MORTENSEN PŘEVZAL CENU PREZIDENTA FESTIVALU. DNES VE VARECH UVEDE FILM AŽ NA KONEC SVĚTA.

Do Varů letos dorazí Mortensen, Owen, Brühl nebo Soderbergh (přehled)

Na 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary obdrží Cenu prezidenta festivalu Viggo Mortensen, Daniel Brühl a Clive Owen. Všichni tři uvedou i své vybrané snímky. Kromě nich do Česka už za pár dní zamíří i režisér Steven Soderbergh, aby divákům představil hned dva své snímky tematizující osobnost a tvorbu Franze Kafky, a vedle řady dalších režijních hvězd třeba také aktuální hororová ikona Ti West se svou novinkou.

Do Varů se chystá trojice oblíbených herců (koláž: TF)

Festival zahájí Viggo Mortensen se svou novinkou

Hostem 58. ročníku MFF Karlovy Vary bude herec a režisér Viggo Mortensen. Všestranný umělec odstartoval hereckou práci v polovině 80. let, mimo jiné ve filmu režiséra Petera Weira Svědek nebo dramatech Rennyho Harlina Věznice a Davida Anspaugha Divocí koně. Věnuje se i řadě dalších uměleckých oborů – poezii, hudbě, malování a fotografii a založil vlastní nakladatelství. Mezinárodní věhlas a přízeň širokého publika ale Mortensenovi samozřejmě přinesla role Aragorna v Pánovi prstenů.

V roce 2005 pak ztvárnil hlavní roli v noirovém dramatu Davida Cronenberga Dějiny násilí. Jejich následující spolupráce na filmu Východní přísliby mu vynesla první nominaci na Oscara a Zlatý glóbus, cenu BAFTA a ocenění British Independent Film Award pro Nejlepšího herce. Na Oscara a Zlatý glóbus a cenu BAFTA byl nominován i za roli svérázného otce netradiční rodiny z filmu Matta Rosse Tohle je náš svět a za úlohu mazaného podvodníka Tonyho v tříoscarové komedii Zelená kniha.

V roce 2020 představil svůj autorský celovečerní režijní debut Ještě máme čas. Na filmu inspirovaném příběhy vlastního dětství se podílel nejen jako scenárista, režisér, producent, herec, ale také k němu složil hudbu. Snímek Až na konec světa, který uvede karlovarský festival v rámci slavnostního zahájení, je Mortensenovým druhým režijním opusem, a podobně jako v případě svého debutu je i zde autorem scénáře, režisérem, producentem, hudebním skladatelem a vytváří jednu z hlavních rolí. Na slavnostním zahájení filmař převezme i Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary.

Steven Soderbergh uvede dva své filmy o Kafkovi

Dalším hostem 58. ročníku festivalu bude režisér a producent, držitel Oscara Steven Soderbergh. Respektovaný tvůrce osobně uvede své dva filmy Kafka a Mr. Kneff, což je o to vzácnější, že filmař na podobné akce přijímá velmi zřídka.

Kafku Soderbergh natočil v Praze s Jeremy Ironsem v titulní roli. Mysteriózní drama rafinovaně kombinuje skutečný život hlavního hrdiny s fikcí – ovšem bez absolutní jistoty, zda jde o skutečné události či plod spisovatelovy představivosti. Třicet let po vzniku filmu se režisér rozhodl původní verzi přetvořit v zcela nový snímek.

Mr. Kneff je do Prahy roku 1919 zasazený příběh spisovatele, jenž ze svého bezvýchodného zaměstnání učinil inspiraci vlastní literární tvorby. Nový střih je o dvacet minut kratší, Soderbergh zároveň přeskládal strukturu vyprávění a nechal obarvit některé scény, aby jasněji odlišil skutečnost od protagonistovy imaginace. Změny doznal i hudební doprovod, přibyla například instrumentální verze songu Enter Sandman od Metallicy. Snímek, který můžeme definovat jako film o Kafkovi, ovšem už bez Kafky, je tak oproti původnímu filmu o poznání surreálnější a odcizený.

Režisérovu komplexnost odráží jak výběr témat, tak žánrů, což dokázal například remakem slavné Tarkovského sci-fi Solaris, dvojdílným životopisným dramatem revolucionáře Che Guevara, komedií Bez kalhot, hudebním biografickým dramatem Liberace! nebo krimikomedií Loganovi parťáci.

Soderbergh na place Loganových parťáků (foto: archiv)

Díky festivalu se do Česka poněkolikáté vrátí Daniel Brühl

Od poloviny 90. let se pravidelně objevoval ve filmu a televizi a brzy začal získávat německé národní filmové ceny. Zásadním titulem jeho kariéry se pak stala nostalgická tragikomedie Wolfganga Beckera Good Bye, Lenin! Film ovládl udílení Evropských filmových cen a Daniel Brühl si odnesl Evropskou filmovou cenu pro nejlepšího herce jak od odborné poroty, tak z hlasování diváků.

Kromě mnoha evropských produkcí dostává ale nabídky i z Hollywoodu. Zahrál si v Bourneově ultimátu, za Hanebné parchanty Quentina Tarantina získal společně s dalšími herci Screen Actors Guild Award, po boku Benedicta Cumberbatche se objevil v dramatu Wiki Leaks. Řadu mezinárodních ocenění včetně nominace na Zlatý globus a cenu BAFTA mu vynesla úloha jezdce formule 1 Nikiho Laudy v kultovce Rona Howarda Rivalové užil si i roli padoucha Zema v marvelovce Captain America: Občanská válka a seriálu Falcon a Winter Soldier. Díky němu se vrátil do Prahy, kde natáčel už některé scény v Praze z válečného dramatu Úkryt v Zoo. Mezi jeho nejnovější počiny patří životopisný seriál pro Disney+ Becoming Karl Lagerfeld, v němž ztvárňuje titulní roli módní ikony.

Při příležitosti obdržení Ceny prezidenta Daniel Brühl uvede karlovarský festival film Soused.

Zakončení festivalu bude patřit Clivu Owenovi

Na slavnostním zakončení 58. ročníku MFF KV převezme Cenu prezidenta britský herec, držitel Zlatého globu, ceny BAFTA a nominace na Oscara Clive Owen.

Rodák z britského Coventry začal po absolutoriu na Královské akademii dramatických umění hereckou kariéru v londýnském souboru Young Vic Theatre Company, kde vytvořil několik rolí v shakespearovských představeních. V roce 1997 měla v londýnském Royal National Theatre světovou premiéru divadelní hra Patricka Marbera Na dotek, v níž Clive Owen vytvořil roli Dana. Když v roce 2004 vznikla stejnojmenná filmová adaptace tohoto světově úspěšného dramatu o úskalí milostných vztahů, Clive Owen se ujal v režii Mika Nicholse po boku Julie Roberts, Natalie Portman a Juda Lawa druhé mužské role – Larryho. Za svůj výkon si odnesl Zlatý globus, cenu BAFTA a nominaci na Oscara. Karlovarský festival uvede při příležitosti ocenění Clivea Owena právě Na dotek, od jehož vzniku je to právě 20 let.

V té době měl již na svém kontě řadu filmových úloh, třeba v bournovce Agent bez minulosti, válečném romantickém dramatu Hranice zlomu nebo titulní roli v historickém snímku Antoine Fuqui Král Artuš. V jeho filmografii má své místo řada titulů, které dokládají spolupráci s ceněnými režisérskými osobnostmi. S Alfonsem Cuarónem např. natočil mysteriózní sci-fi Potomci lidí, se Spikem Lee thriller Spojenec.

Clive Owen (foto: archiv)

58. ročník přilákal hned několik režisérských osobností

Pocty se v programu festivalu dočká i renomovaná režisérka Nicole Holofencer, jedna z klíčových postav americké nezávislé filmové scény od druhé poloviny 90. let, scenáristka a režisérka sedmi celovečerních snímků, na jejichž kvalitách se v bezprecedentním unisonu shodla kritika s publikem. Na Oscara nominovaná mistryně zachycení intenzivně lidských okamžiků v často úzkostných životních dramatech se téměř vždy obrací do prostředí žen, které dobře zná.

V Mexiku narozený světoobčan Michel Franco, režisér, scenárista, střihač a producent, jehož snímky získaly ceny na festivalech v Cannes i v Benátkách, uvede českou premiéru dramatu Paměť. V intenzivní romanci s neokázalým, hluboce lidským přesahem v nejryzejší podobě se herecky skví Jessica Chastain a Peter Sarsgaard, jenž si za svůj výkon vysloužil na loňském benátském festivalu Volpiho pohár.

S hravou a humornou oslavou lidství na okraji společnosti ve formě tria krátkých povídek Němá trilogie se do Karlových Varů vrátí režisérská hvězda severského filmu Juho Kuosmanen, jenž svou lásku k minulosti kinematografie prokázal už ve festivalových skvostech Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho a Kupé č. 6.

Nekompromisním esteticko-politickým „mostem“ mezi Západem a Východem je tvorba Sergeje Loznici, který na karlovarském festivalu osobně uvádí své filmy s téměř železnou pravidelností od přelomu tisíciletí. V observačním dokumentu Invaze vypráví v průběhu dvou let od začátku ruské agrese o skutcích těch, kteří útlaku dennodenně vzdorují.

Když slunce vyhasne, obsahově hlubokou miniaturu o konfrontaci s náhlou ztrátou a bolestí, jež zahajovala soutěžní sekci Un certain regard letošního festivalu v Cannes, představí karlovarskému publiku Islanďan Rúnar Rúnarsson.

Do Karlových Varů se vrací i legenda italské kinematografie Daniele Luchetti s dramatickou ságou Důvěra, do jejíž hlavní role obsadil vždy fenomenálního Elia Germana (první setkání této mimořádně úspěšné režisérsko-herecké dvojice proběhlo při natáčení jedinečného snímku Můj bratr je jedináček v roce 2006).

Kultovní status v průběhu let získala tvorba mistra nekonvenčních nezávislých hororů Tie Westa. Produkce společnosti A24, v současnosti zřejmě nejosvícenější hráč v branži, zaštítila vznik jeho trilogie, jejíž závěrečný díl MaXXXine Ti West osobně uvede na letošním karlovarském festivalu.

Hvězdou nové znělky se stává Benicio del Toro

Hlavním protagonistou nové znělky karlovarského festivalu bude herec a producent, držitel Oscara Benicio del Toro, který v roce 2022 dostal Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary. Znělka bude premiérově uvedena na zahájení karlovarského festivalu a námětu a režie se již tradičně zhostil Ivan Zachariáš.

„S Beniciem del Toro jsme točili v květnu v Berlíně, kde si na nás udělal čas během natáčení nového filmu Wese Andresona. Jeho první věta byla: ‚Ten nápad je úžasný, ale musíme být rychlí‘,“ vzpomíná režisér. „Jsme moc rádi, že se Benicio del Toro připojil k přátelům festivalu, kteří MFF KV podpořili hereckou účastí v naší znělce. Zařadil se tak po bok Caseyho Afflecka, Miloše Formana, Juda Lawa, Mela Gibsona nebo Helen Mirren, kteří účinkovali ve znělkách v minulosti,“ dodává výkonný ředitel karlovarského festivalu Kryštof Mucha.

Benicio del Toro ve Velkém sále hotelu Thermal (foto: Totalfilm Media)

KVIFF.TV startuje nový televizní kanál

KVIFF.TV, streamovací platforma karlovarského festivalu, rozšiřuje své služby vstříc statisícům domácností. Již 26. června zahajuje lineární vysílání KVIFF.TV Channel, filmový kanál dostupný výhradně na Vodafone TV. V klasickém lineárním vysílání najdou diváci program sestavený z žánrově různorodých filmových titulů i dokumentů domácí, evropské a celosvětové produkce, proložený původními rozhovory, reportážemi a bonusovými pořady, které vznikají převážně během festivalu ve Varech. Filmy i pořady budou vysílány v původním znění s českými titulky, méně často v dabované verzi.

Díky novému kanálu si zaskočíte do Varů kdykoli a kdekoli (foto: KVIFF.TV)

Zahajovací koncert

Na koncertě v rámci slavnostního zahájení před hotelem Thermal populární britská skupina Kosheen, která je charakterizována směsicí žánrů včetně drum and bassu, trip hopu, elektroniky a popu či rocku. Na svém kontě má pět studiových alb a získala pověst jedné z nejikoničtějších kapel posledních desetiletí.

58. MFF Karlovy Vary 2024 bude v lázeňské metropoli probíhat od 28. června do 6. července.

-red-
zdroj: Film Servis Karlovy Vary
foto/video: archiv, Totalfilm Media, Film Servis Karlovy Vary, KVIFF.TV

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast