Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Ředitelky Zlín Film Festivalu: Jak naučit děti chodit do kina a zaujmout nejmladší diváky? (podcast)

Zlín Film Festival je mezinárodní festival filmů pro děti a mládež, nejstarší svého druhu na světě. Svým rozsahem, historií a tradicí nemá v mezinárodním měřítku obdoby. Každoročně uvádí téměř 300 filmů z téměř 50 zemí, které doprovází filmové delegace z celého světa. U příležitosti blížícího se 64. ročníku jsme si popovídali hned se dvěma důležitými dámami festivalu, Markétou Pášmovou a Jarmilou Záhorovou.

Město filmu

„Možná si někdo myslí, že festival, jako máme ve Zlíně, má každý. Ale to opravdu nemá,“ usmívá se umělecká ředitelka Markéta Pášmová: „Jezdí k nám zástupci asi třiceti festivalů od Indie přes Kanadu až po Japonsko. Každý rok přijede delegace z Tokia, která tamní festival dělá přes třicet let, i se sponzory a partnery, aby se podívali, kam by chtěli směřovat. Souvisí to všechno s tím, že dětských filmů je málo, ale dětských festivalů hodně.“

Výkonná ředitelka Jarmila Záhorová a umělecká ředitelka Markéta Pášmová (foto: TF)

„Každý, kdo se ve Zlíně narodil a chodil do školy někdy od roku 1961, festival navštívil. Díky místním ateliérům navíc skoro každý má v rodině někoho, kdo u filmu pracoval. Máme to tedy trošku v genech,“ zamýšlí se Jarmila Záhorová, výkonná ředitelka festivalu. Jak náročná je ale výzva pořádat festival nejen s takovým renomé a více než šedesátiletou tradicí, ale i pevným sepjetím se svým městem a jeho komunitou? „Musíme se snažit, aby program byl pro Zlíňáky všeobecně příjemný, protože v jejich šedesátitisícovém městě se najednou protočí více než sto tisíc návštěvníků. Kdyby se tahle synergie nedařila, festival by se nám dělal dost složitě. Naštěstí ale máme od místních pozitivní zpětnou vazbu,“ dodává.

Tradiční ohňostroj při zahájení festivalu (foto: Zlín Film Festival)

Dítě je nejpřísnější divák

„K nám na festival nejezdí ‚hotoví‘ milovníci filmů. Každý rok ale dorůstají noví a noví potenciální diváci,“ popisuje Záhorová cílovou skupinu festivalu, a Pášmová přikyvuje: „Vlastně je učíme kinokultuře. Do kina k nám chodí také školní kolektivy a některé ty děti se na festivalu s kinem setkají vůbec poprvé.“

Daří se organizátorům i v dnešní době vychovávat nové diváky, nebo je kvůli TikToku, sociálním sítím a streamovacím službám už skoro nemožné upoutat a udržet jejich pozornost? I o tom jsme si v podcastu povídali: „Dítě je velmi kritický divák, který vám velmi rychle dá najevo, jestli ho film baví, nebo nebaví. Kromě toho ale myslíme i na to, aby jim vybrané snímky přinášely poznání o okolním světě,“ přikyvuje Pášmová. „Kromě nás o tom naštěstí přemýšlí i samotní tvůrci prezentovaných filmů.“

Letošní ročník tradičního Zlín Film Festivalu nabídne divákům 293 snímků z 55 zemí světa a zahájí ho světová premiéra dokumentu Velký finále PSO. V roli Young Stars se představí Anna Fialová, Darija Pavlovičová, Filip Březina a Adam Mišík.

Do Zlína za filmem a bohatým doprovodným programem můžete přijet od 30. května do 5. června. Více o letošním ročníku se dozvíte v tomto článku, případně na webových stránkách festivalu. V průběhu festivalu pro vás tradičně chystáme zevrubné zpravodajství.

Náš podcast najdete ve všech oblíbených podcastových aplikacích, vybrané epizody pak na YouTube. Kromě rozhovorů s českými i zahraničními tvůrci a herci v něm najdete i audio verze recenzí očekávaných premiér nebo pravidelná shrnutí filmových a televizních novinek.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Totalfilm Media, Zlín Film Festival © 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast