Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Začal filmový svátek ve Zlíně, festival nabídne tři sta filmových projekcí a spoustu dalších aktivit

64. Zlín Film Festival odstartoval. Ve čtvrtek dopoledne zahájil festival pro dětské publikum norský snímek Lars je LOL, hosty večerního openingu čeká premiéra českého dokumentu Velký finále PSO. Zlínský filmový svátek vyvrcholí 5. června. Kromě třech stovek filmových představení nabídne spoustu doprovodného programu pro diváky i filmové profesionály.

Lars je LOL (Norsko)

Dopoledne festival tradičně zahajuje s dětským publikem, večer čeká jiný zahajovací film na dospělé diváky. Dopolední zahájení obstaral dojemný, vtipný a nápaditý film režiséra Eirika Sætera Stordahla Lars je LOL. Vypráví o důležitosti přátelství, o jinakosti a snaze zapadnout mezi vrstevníky. K vidění bude na festivalu ještě dvakrát.

Během slavnostního večerního zahájení pro dospělé bude potom uvedena světová premiéra českého dokumentu Velký finále PSO mladého režiséra Dominika Kalivody. „Kromě až trochu hollywoodského příběhu o nadšencích z maloměsta, kteří se vydávají na velká pódia, je snímek osobní výpovědí obyčejných mladých lidí o světě kolem nás,“ uvedl ke snímku samotný režisér. Další projekce filmu najdete zde.

Velký finále PSO (Česká republika)

Zlín Film Festival letos připravil 289 filmových projekcí na 14 místech ve Zlíně. Do Zlína míří 53 filmových delegací, domácí i zahraniční hosté, významné osobnosti i školní výlety z celé ČR.

Čeká nás sedmidenní filmové dobrodružství, které doufám přinese spoustu radosti, zábavy a snad i poučení našim malým i velkým divákům. Věřím, že se festival opět stane místem inspirujících setkání zajímavých osobností nejen z filmové branže a nabídne také příležitost pro diskusi o budoucnosti tvorby pro děti a mládež.

Čestmír Vančura, prezident Zlín Film Festivalu
Festivalové centrum Zlín Film Festivalu

53 delegací a více než 60 významných hostů

Organizátoři již během příprav zaznamenali velký zájem o návštěvu festivalu ze strany filmových delegací, hostů a školních kolektivů. Do Zlína zavítá 53 filmových delegací z celého světa včetně Kanady, USA, Argentiny, Norska a dalších zemí. V tuto chvíli očekáváme návštěvu více než šesti desítek osobností z filmového světa. Počet akreditovaných hostů dosáhl před začátkem festivalu téměř tří tisíc,“ doplnil Čestmír Vančura.

Workshopy a projekce pro školy

Festival tradičně nabízí v dopoledních hodinách projekce a workshopy pro školní kolektivy. „Dopolední kapacita v kinosálech je v tuto chvíli naplněna z 80 procent a podobně je tomu i v případě dopoledních filmových workshopů,“ zhodnotila situaci výkonná ředitelka ZFF Jarmila Záhorová a doplnila: „Proti loňskému roku se zvýšil také počet mimozlínských škol, které se chystají na festival na jednodenní školní výlet. Letos k nám do této chvíle míří 43 školních kolektivů ze 33 měst, jako například Litomyšle, Traplice, Olomouce, Týnce nad Labem, Strážnice, Kyjova, Břeclav nebo z Partizánského.“

Exotika v programu

Ve svém filmovém programu nabídne 64. Zlín Film Festival 289 projekcí filmů z 55 zemí světa, mezi nimiž jsou i exotické destinace jako Filipíny, Kolumbie, Ekvádor, Kypr nebo Thajsko. „Z pozice respektovaného mezinárodního festivalu se snažíme do Zlína přivézt nejnovější produkci, která je nabitá pozitivně laděnými příběhy i silnými tématy,“ vysvětlila Markéta Pášmová, umělecká ředitelka Zlín Film Festivalu, a doplnila: „Velmi mě těší, že speciálně letos můžeme našim divákům nabídnout mnoho filmů s nádechem exotiky – tedy něčeho speciálního. Jsme totiž přesvědčení, že prostřednictvím filmů můžeme mladým divákům rozšiřovat obzory. Ukazovat jim, jak a čím žijí mladí lidé na opačném konci světa. Pěstovat názorovou i kulturní toleranci.“

Česko dominuje dokumenty

Právě dokumentární tvorba je letos doménou českých filmů zastoupených v soutěžích. Kromě již zmíněného zahajovacího snímku se v sekci celovečerních dokumentů pro mladé publikum představí také dokument Dakar Sistaz režiséra Jana Těšitele. V soutěži krátkých animovaných filmů pro děti bude Česká republika zastoupena osmi tituly a světová premiéra čeká snímek Všechno, co jsme nestihli režisérky Marty Prokopové. Sedm českých studentských filmů bude uvedeno v soutěži Zlínský pes.

Předpremiéry

V distribučních předpremiérách promítne Zlín Film Festival mimo Velkýho finále PSO
i další tří snímky. Představí se zde koprodukční drama Vzor (Vzornik), které napsal
a režíroval Slovinec Nejc Gazvoda, a také pokračování loutkového filmu Malý pán nazvané Velký pán režiséra Radka Berana. Před distribuční premiérou se na festivalu objeví i polsko-česko-slovenská fantasy Čaroděj Kajtek, ve které si zahrál výraznou roli Martin Hofmann.

„V mimosoutěžním programu se kromě jiného zaměřujeme na web seriály pro teenagery a zařazením sekce Vzhůru na olympiádu budeme reflektovat i blížící se sportovní svátek,“ dodala Markéta Pášmová.

Dramaturgové také nově zařadili vlastní výukový projekt „Učíme se filmem,“ který každý všední den v 8:30 hodin na zlínském zámku nabízí pro učitele a žáky praktickou ukázku využití filmu ve výuce pod vedením odborného lektora.

Filmoví profesionálové

Festival i letos vytváří prostor pro mezinárodní networking filmových profesionálů během Zlín Industry Days. Jedná se o odborný program, který je jako jediný v ČR kontinuálně zaměřený na podporu tvorby pro děti a mládež. Odborníkům a pracovníkům v oblasti pedagogiky bude zase věnovaný tématy i osobnostmi nabitý konferenční blok Děti bez hranic¿

Lipský, Kachyňa, Vláčil, Rozkopal, Plívová-Šimková

V rámci svého programu připomenou organizátoři i velká výročí filmových režisérů, kteří část své tvorby věnovali dětem. „Vzpomínat budeme na Oldřicha Lipského, Karla Kachyňu, Františka Vláčila a Zdeňka Rozkopala, kteří by letos oslavili sto let od narození. Neopomeneme devadesáté narozeniny, které slaví právě dnes první dáma dětského filmu, režisérka Věra Plívová-Šimková. A pozornost budeme věnovat i osmdesátým narozeninám dramaturga Jana Gogoly,“ upozornila Markéta Pášmová.

Věra Plívová-Šimková

V doprovodném programu se bude Zlín Film Festival věnovat opět tématům pro mladé. „V rámci teens zóny připravujeme nejen filmové projekce pro tuto generaci, ale také VR kino, besedy z cyklu Život je takovej, řadu nevšedních setkání s tvůrci a koncerty interpretů, jako je Ben Cristovao, Adam Mišík, Pam Rabbit, Prago Union a další. Prostor ale letos dostanou i samotní studenti, kteří budou bavit své vrstevníky v sobotu během Noci studentských kapel,“ řekla výkonná ředitelka Zlín Film Festivalu Jarmila Záhorová.

Herečka Tereza Ramba na Zlín Film Festivalu (6. 6. 2023)

Program pro celou rodinu

Stejně jako v předchozích letech bude součástí festivalu i další program a aktivity na řadě míst ve Zlíně, které poskytnou zábavu, poučení i příležitost pro smysluplné trávení společného volného času pro celou rodinu. Neodmyslitelnou součástí festivalu je Salon filmových klapek s unikátní aukcí, jejíž výtěžek poputuje prostřednictvím Nadačního fondu FILMTALENT Zlín na podporu mladých filmařů a začínajících tvůrců. Tradiční součástí bude i Festivalový půlmaraton MONET+ Zlín a Festivalový rodinný běh. Obě akce se uskuteční v neděli 2. června 2024.

Festival oficiálně uzavřou Ozvěny Zlín Film Festivalu, které se letos uskuteční nejen v Mikulově, v termínu od 11. do 13. června 2024, ale také v 15 dalších městech po celé ČR, přičemž v kinech od 6. do 30. června budou uvedeny vybrané festivalové snímky.

-red-
zdroj: Kateřina Martykánová
foto/audio/ video: © Zlín Film Festival, Totalfilm Media, Continental, Bontonfilm 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast