Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Zemřela Simona Postlerová, herečce a dabérce Galadriel bylo pouhých 59 let

V noci na neděli zemřela česká divadelní a filmová herečka Simona Postlerová. Popularitu jí kromě účinkování ve filmech a televizních seriálech přinesl také dabing, kterému se intenzivně věnovala. Dabovala třeba postavu víly Galadriel v trilogii Pán prstenů. Herectví vystudovala na DAMU. Už během studia hostovala v Národním divadle, následně získala stálé angažmá, od roku 1992 pak byla členkou souboru v Divadle na Vinohradech.

Simona Postlerová (foto: Český rozhlas)

V televizi se objevovala od 80. let v mnoha pohádkách televizních filmech i seriálech. V roce 1993 si zahrála po boku Jiřiny Bohdalové a Václava Vydry výraznou roli znásilněné dívky v tragikomedii Jedna kočka za druhou. Během posledních čtyřiceti let nechyběla téměř v žádném významnějším televizním seriálu (Území bílých králů, Arrowsmith, Hotel Herbich, Četnické humoresky, Nemocnice na kraji města po dvaceti letech, Pojišťovna štěstí, Vyprávěj).

Na plátně se naposledy objevila v loňském dramatu Petra Slavíka Tancuj Matyldo! Úplně poslední roli ztvárnila v dramatu Společně sami, které vstoupí do kin 16. května.

Cate Blanchett promlouvala v Česku hlasem Simony Postlerové

Dabovala významné světové herečky

Jejím hlasem v dabingu promlouvala třeba Audrey Hepburn (Snídaně u Tiffanyho) nebo Mia Farrow (Velký Gatsby). Byla dvorním českým hlasem herečky Cate Blanchett (Pán prstenů, Podivuhodný případ Benjamina Buttona, Královna Alžběta, Robin Hood, Hobit, Jasmíniny slzy). Za dabing Emmy Thompson v životopisném filmu Vtip získala v roce 2002 Cenu Františka Filipovského.

Ukázka dabingu Cate Blanchett ve filmu Královna Alžběta

Svůj hladivý sametový hlas využívala i k namlouvání audioknih nebo práci v Českém rozhlase.

Simona Postlerová byla dcerou herce a režiséra Alexandra Postlera (✝1996) a herečky a hlasové poradkyně Jany Postlerové (*1943). Bratr Alexandr Postler ml. (*1962) je také herec.
Postlerová byla vdova a měla dvě děti.

Okolnosti jejího náhlého skonu nejsou prozatím známy. Ještě v sobotu zkoušela ve Vinohradském divadle novou inscenaci.

-red-
foto: © Český rozhlas, Warner Bros.

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast